RODICA CULCER despre... Fumigene toxice

Redactia
- Anunțată cu mare pompă de Liviu Dragnea, legea salarizării unitare pare să fi intrat într-un blocaj. Care ar putea fi explicația?

- După cum au demonstrat specialiștii, legea salarizării unitare este nesustenabilă. Într-adevăr, ro­mânii au nevoie de salarii mai mari, dar ele tre­buie să provină din venituri bugetare sigure, nu din împrumuturi ale statului, care urmează a fi achitate de generațiile viitoare. La noi, însă, aceste venituri pur și simplu nu există, iar colectarea de către stat este sub media europeană. Deși a împărțit povara bugetară a fabuloaselor măriri salariale pe patru ani, grevând de pe acum bugetul anilor viitori, se pare că guvernul nu are resurse pentru plata pensiilor și salariilor mărite, nici măcar anul acesta. Publicat pe site-ul PSD, proiectul de lege nu a rezistat unei analize serioase, ministerul muncii refuzând să răspundă unor întrebări pertinente ale jurnaliștilor. Cât de mari sunt problemele înțelegem, deja, din faptul că liderul deputaților PSD nu a garantat că proiectul de lege va intra în dezbaterea Parla­men­tului săptă­mâ­na aceasta, semn că, de fapt, gu­ver­nanților nu le ies calculele. Până la urmă, această lege nu s-a do­vedit altceva decât o diversiune me­nită să distragă atenția de la manevrele parla­men­tare ce vizează modificarea Codului Penal, în inte­resul corupților. Același lucru se poate spune și despre altă găselniță a partidului de guvernământ, și anume - legea im­po­zitului pe gospodărie, scoasă din joben înainte de Paști, fără studiu de impact și în absența infrastruc­turii informatice, indispensabile punerii sale în apli­care. Singurul ei efect a fost că a distras atenția de la fundătura în care a intrat legea salarizării. Gu­ver­nul se aruncă, așadar, la proiecte mari, de reformă radicală, pentru care nu are însă com­petența nece­sară. Măsluirea licitațiilor în fa­voarea clien­telei, singura competență dovedită a par­tidelor, nu garan­tează performanța guverna­men­tală, iar ade­vărații specialiști nu se vor compromite niciodată lucrând pentru un guvern care are altă agendă decât serviciul public. De aceea suntem gu­vernați de neprofesioniști. În aceste condiții, nu ne rămâne decât să așteptăm următoarea diversiune pe care o va coace Liviu Dragnea.

- La opt ani după eveniment, în baza unui singur articol de presă, PSD și ALDE propun o comisie parlamentară pentru investigarea unor presupuse nereguli petrecute la alegerile pre­zi­dențiale din 2009. Ce rost are acest demers?

- Am putea spune că articolul cu pricina a fost scris de Dan Andronic, tocmai pentru a oferi PSD pretextul necesar declanșării unei noi ofensive la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Dom­nul Andronic, trimis în judecată în dosarul privatizării frauduloase a pădurii Snagov și a fermei Băneasa și anchetat într-un dosar legat de finan­țarea campaniei lui Traian Băsescu din 2009, suge­rează în articol că, în seara alegerilor, doamna Kövesi, împreună cu Florian Coldea și George Ma­ior, s-ar fi aflat acasă la Gabriel Oprea, pentru a in­fluența, nu se știe cum, rezultatul alegerilor. Au­torul nu prezintă nici o dovadă, în afară de propriile sale sentimente din seara respectivă, și nici nu ex­plică ce căuta el, care lucra pentru Mircea Geoană, la acea reuniune, de care își amintește taman acum. Instantaneu, PSD l-a invitat pe Andronic la comisia de control al SRI și a propus o comisie parlamentară de anchetă, pe care ar dori s-o conducă Liviu Drag­nea, alt "client" al DNA - deci absolut obiectiv, nu-i așa? La invitația lui Andronic la comisia SRI s-a renunțat, între timp, nu și la ideea comisiei de an­che­tă. Chestiunea rezultatului alegerilor preziden­țiale din 2009, câștigate la limită de Traian Băsescu, a fost rezolvată însă prin renumărarea voturilor ime­diat după alegeri, la cererea PSD, iar mandatul lui Traian Băsescu s-a consumat deja. În consecință, singurul rost al anchetei parlamentare nu poate fi decât o nouă încercare de decapitare a DNA - ob­se­­sia tuturor politicienilor. PSD și ALDE, condusă de inculpatul Tăriceanu, speră probabil ca anche­tarea, fie și în Parlament, a doamnei Kövesi, să ducă la reluarea demersului de demitere a magistratului. Traian Băsescu, devenit porta-voce a unor per­so­naje ca Elena Udrea și Sebastian Ghiță, știe însă că o anchetă parlamentară nu are forța unei anchete penale și cere o anchetă a Parchetului General, că­reia, speră el, doamna Kövesi nu-i va rezista. Avem de a face deci cu o nouă fumigenă toxică, după modelul "dezvăluirilor" lui Sebastian Ghiță. Așa e când penalii și apărătorii lor fac legea.