Prezente pe tarabele din pieţe, verdeţurile de primăvară se invită singure în farfurii. Şi ce să vezi? Pe lângă gustul lor de proaspăt şi de pădure, contribuie şi la subţirimea de primăvară, lepădând kilogramele în grabă, mai ales dacă sunt mâncate crude, cu adaos de untdelemn şi lămâie.
Iată cele mai eficiente verdeţuri pentru slăbit:
Salată de urzici
Se aleg urzici fragede (vârfuri), se freacă cu puţină sare (ca să nu pişte) şi se amestecă cu câteva frunze de salată verde sau de păpădie. Se adaugă suc proaspăt de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Salată de păpădie
Frunze proaspete de păpădie, spălate şi tocate mărunt, se amestecă cu câteva frunze de salată verde, pătrunjel şi mărar tocat. Se adaugă suc proaspăt de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Salată de lobodă
Loboda tânără, spălată şi mărunţită, se amestecă cu un cartof fiert tăiat felii. Se adaugă puţin suc de roşii sau suc de lămâie şi ulei de măsline.
Salată de untişor
Se aleg frunze tinere de untişor, se amestecă cu câteva frunze de salată, pătrunjel şi mărar tăiate mărunt şi se adaugă suc proaspăt de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Frunzele fragede şi proaspete de la câteva ridichi de lună se mărunţesc, se amestecă cu câteva feliuţe subţiri de cartof fiert, mărar şi pătrunjel tocat, şi se asezonează cu suc de lămâie şi un strop de ulei de măsline.
Salată combinată
Puneţi în farfurie toate verziturile care vă ies în drum: leurdă, untişor, frunze de tei şi de păpădie, măcriş. Uşor amărui, ele se potrivesc de minune cu usturoiul şi untdelemnul de dovleac. De condimente nu e nevoie. Primăvara aromează salata, cu miresmele ei pure şi ecologice.