Sistemul de canalizare al organismului
Vasele prin care circulă limfa urmează traseul celor de sânge şi pătrund adânc în ţesuturi sub forma unor canale foarte fine, transportând neîncetat lichidul prin corp. Această reţea, compusă din vase limfatice şi organe limfoide, elimină non-stop surplusul de apă, împreună cu toxinele, aşadar, îndeplineşte funcţia unui sistem de canalizare al organismului. Fără el, corpul nostru s-ar tumefia în decurs de numai câteva ore, sufocat de produşii reziduali ai metabolismului celular. Totodată, limfa absoarbe proteinele şi grăsimile din intestin. Canalele limfatice sunt mai subţiri decât firul de păr, cu diametrul de o miime de milimetru. Aceste capilare se unesc apoi, formând canale din ce în ce mai largi, care merg paralel cu venele din sistemul circulator.
Când ne rănim, din rană curge nu doar sânge, ci şi un lichid atât de transparent, încât trece aproape neobservat: limfa. Uneori, însă, ea poate căpăta un aspect tulbure, devenind alb-lăptoasă sau chiar gălbuie, în funcţie de substanţele pe care le transportă: săruri şi proteine, grăsimi şi uree, electroliţi, detritus celular (material rezultat din degradarea unor componente organice) şi corpuri străine. Toate aceste substanţe (un soi de gunoi lichid) se acumulează în spaţiile dintre celule. Lichidul din acest spaţiu este preluat de reţeaua vaselor limfatice, curăţat în ganglioni şi apoi, pe calea aceloraşi vase limfatice, revine în sistemul circulator sangvin. Este un proces de însemnătate vitală: dacă lichidul n-ar fi evacuat, ar apărea tumefieri în ţesuturi, care ar putea duce în final chiar şi la deces.
Staţii de epurare: ganglionii limfatici
Chiar dacă, pentru multă lume, sistemul limfatic este aproape necunoscut, oricine a auzit de ganglionii limfatici. Aceste formaţiuni ovale sau asemănătoare ca aspect cu un bob de fasole măsoară între doi şi douăzeci de milimetri şi sunt alcătuite din trei straturi: capsula (constituită din ţesut conjunctiv), zona corticală şi zona centrală (sau medulară). De-a lungul vaselor limfatice se găsesc circa 600-700 de ganglioni, cei mai mulţi aflându-se în regiunile cervicală, axilară şi inghinală, precum şi în vecinătatea tractului gastro-intestinal. Ganglionii limfatici funcţionează ca nişte mici staţii de epurare: aici sunt descompuse bacteriile, detritusul celular şi alte corpuri străine existente în limfă, după care lichidul filtrat şi adus la concentraţia necesară este reintrodus în circuit. Ganglionii nu se simt la palpare decât atunci când sunt umflaţi, iar aceasta reprezintă un semn clar de boală.
La vânătoare de duşmani
Dar sistemul limfatic nu are numai misiunea de a elimina "deşeurile" din organism, ci şi pe aceea - la fel de importantă - de a respinge agresiunile: în limfă plutesc miliarde şi miliarde de globule albe, limfocitele B şi T, responsabile cu vânarea intruşilor. Atunci când pătrund în organism agenţi patogeni, infiltrându-se prin diverse leziuni, pe căile respiratorii sau pe tubul digestiv, celulele imunitare intră în acţiune. Musafirii nepoftiţi sunt luaţi pe sus şi purtaţi odată cu fluxul de limfă către organele limfoide secundare: splina, amigdalele, apendicele, ţesutul limfatic din intestinul subţire şi ganglionii limfatici. După ce au ajuns acolo, ei sunt identificaţi de către limfocite şi macrofage, care îi distrug şi îi îndepărtează.
Aceste globule albe, care au o misiune precisă de apărare, se înmulţesc exploziv în momentul când apare în corp o infecţie, mobilizându-se în număr mare, în zona unde se află focarul infecţiei. Această activitate iniţiată brusc poate determina mărirea de volum a unui ganglion limfatic, care va deveni deodată palpabil prin piele, de pildă la gât sau în regiunea inghinală. Ganglionii limfatici umflaţi semnalează faptul că organismul luptă cu o boală în zona respectivă. De pildă, în cazul unei răceli, se vor umfla ganglionii limfatici de la gât.
Umflarea ganglionilor, semn de boală
În general, ganglionii măriţi nu constituie un motiv serios de îngrijorare. Totuşi, dacă ei nu-şi modifică volumul nici după trecerea a şase săptămâni, ar trebui să cereţi unui medic să vă examineze, deoarece, în unele cazuri (din fericire, destul de rare) umflarea ganglionilor limfatici indică prezenţa unei boli maligne. Iar celulele provenite dintr-o tumoră se pot disemina şi ele în organism, prin intermediul sistemului limfatic. De aceea, pentru a se constata cât de răspândit este cancerul, sunt extirpaţi câţiva ganglioni, care vor fi ulterior cercetaţi în laboratorul de anatomopatologie.
Dacă avem în vedere sarcinile multiple pe care sistemul limfatic le are de îndeplinit în organism, vom înţelege că o întrerupere a fluxului limfei poate avea consecinţe devastatoare. Întreruperea amintită poate fi cauzată de o anomalie congenitală, de traumatisme, de inflamaţii apărute în reţeaua de vase limfatice, de o infestare cu paraziţi (mai probabilă în ţările asiatice şi africane), de operaţii şi terapii Roentgen, dar şi de obezitate şi sedentarism.
Edemul limfatic
Când limfa nu mai circulă aşa cum ar trebui, lichidul stagnează în spaţiul intercelular. Ia naştere un edem limfatic, părţile de corp afectate - de regulă, braţul sau piciorul - se umflă, se întăresc, iar câteodată devin dureroase.
Edemul limfatic este o afecţiune cronică şi necesită un tratament riguros. Singura terapie eficientă constă într-un drenaj limfatic executat manual şi completat cu aplicarea unui bandaj. Un fizioterapeut cu pregătire specială va masa porţiunea tumefiată cu mişcări blânde, pentru a activa fluxul limfei. La sfârşit, se va bandaja strâns locul afectat, cu scopul de a împiedica limfa să curgă înapoi în ţesuturi. Boala poate fi ţinută sub control cu ajutorul unui program terapeutic care include: mişcare cât mai multă, purtarea unor ciorapi compresivi adaptaţi la nevoile individuale ale pacientului sau, după caz, întrebuinţarea unor mănuşi speciale şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase.
Este important ca edemul limfatic să primească îngrijiri, deoarece el atrage după sine efecte secundare foarte neplăcute. Dacă o tumefiere sau cicatricea formată în urma unei intervenţii chirurgicale blochează fluxul limfei, celulele imunitare nu se mai pot mişca între ţesuturi, ceea ce limitează capacitatea naturală de autoapărare a organismului. Totodată, pielea de deasupra umflăturii se poate întinde atât de tare, încât să apară fisuri. Astfel, bacteriile au posibilitatea să pătrundă în corp, provocând boala numită erizipel, o inflamaţie a vaselor limfatice şi a ţesutului adipos subcutanat. Nu de puţine ori, pacientul are şi frisoane. Erizipelul se tratează cu antibiotice, însă poate fi prevenit printr-o îngrijire atentă a pielii.
Când o leziune existentă pe piele permite pătrunderea paraziţilor sau a bacteriilor în vasele limfatice, se poate produce o inflamare a lor, manifestată printr-o serie de simptome, între care se numără febra, frisoanele şi tahicardia. Inflamaţia devine vizibilă chiar prin aspectul tegumentului: vasele limfatice afectate desenează linii roşii pe piele, sunt adesea umflate şi dureroase. Pe suprafaţa unui edem limfatic cronic se pot forma vezicule şi eczeme.
Cancerul limfatic
În cazuri rare, sistemul limfatic se poate îmbolnăvi de cancer, ca oricare alt organ. Angiosarcomul limfatic reprezintă o consecinţă gravă, însă cu apariţie sporadică, a unui edem limfatic generat, de exemplu, de excizia unui ganglion din cauza unui cancer mamar. În situaţii extreme, se ia hotărârea de amputare a părţii de corp afectate (care este de obicei braţul). Dar la nivelul sistemului limfatic, se întâlnesc şi alte tipuri de cancer.
Este posibil să existe mai multe afecţiuni, în care sistemul limfatic să fie implicat direct sau indirect. Deocamdată, medicii nu cunosc prea multe, întrucât cercetătorii s-au concentrat asupra lui, ca obiect de studiu aprofundat, abia de pe la mijlocul secolului trecut. În Germania a luat fiinţă, între timp, un Centru European de Limfologie (găzduit de Clinica Földi din oraşul Hinterzarten). Specialiştii care îşi desfăşoară activitatea aici au descoperit că sistemul limfatic joacă un rol decisiv în unele boli inflamatorii, cum sunt artrita şi colonopatiile cronice. Constatarea că ţesutul adipos produce substanţe care perturbă funcţionarea vaselor limfatice dă loc la anumite presupuneri: "Ne întrebăm dacă nu cumva acele afecţiuni, pe care noi le considerăm ca fiind o consecinţă a supraponderalităţii, provin în realitate din tulburările sistemului limfatic. Dar aceasta nu se ştie încă precis în momentul de faţă", spun limfologii.
Ceea ce se ştie totuşi este, de pildă, faptul că leziunile se vindecă mai repede dacă se tratează concomitent şi sistemul limfatic. Fotbaliştii se refac rapid după traumatisme nu numai pentru că au un organism rezistent, dar şi fiindcă beneficiază de drenaje limfatice încă din primele momente după accident. În unele clinici, drenajul limfatic face parte deja din tratamentul postoperator standard.
Terapiile alternative, neputincioase
Dacă medicina clasică nu cunoaşte în profunzime sistemul limfatic, trebuie să recunoaştem că, din păcate, nici terapiile alternative nu-i acordă mai multă atenţie. Medicina tradiţională chineză nu menţionează explicit sistemul limfatic, ci vorbeşte doar de o reţea de meridiane care străbat corpul în întregime, transportând "umorile" şi energia vitală Qi. Ca tratament pentru acumulările de lichid din ţesuturi şi ganglionii umflaţi, medicii chinezi întrebuinţează acupunctura şi fitoterapia. Diverse studii demonstrează că acupunctura reuşeşte, într-adevăr, să amelioreze edemele limfatice apărute ca afecţiune asociată cu cancerul mamar, însă afirmaţia că această metodă ar fi la fel de eficientă în toate tipurile de edem limfatic este în continuare controversată în lumea medicală.
În schimb, atât medicina tradiţională chineză, cât şi cea alopată, recomandă, în consens, mişcarea, sub toate formele ei, pentru a susţine circulaţia lichidelor biologice. Chiar şi mişcarea pasivă este capabilă să activeze fluxul limfei - cel puţin, medicul australian Neil Piller are această convingere. Îşi invită pacienţii să urce pe un aparat experimental, numit de el "maşina Chi", care le scutură picioarele ritmic.
Deoarece obezitatea măreşte riscul apariţiei de edeme limfatice, prevenţia ar trebui să includă, în mod firesc, şi o alimentaţie sănătoasă. Iar, uneori, ne pot fi de folos chiar şi lucrurile foarte simple, de pildă, ceea ce ne place să facem, după o zi nesfârşit de lungă şi stresantă la birou: să ne odihnim cu picioarele ridicate, sprijinite pe un scaun, o măsuţă, o pernă sau orice altceva. În această poziţie, umflăturile uşoare dispar adesea de la sine.