Aceste depuneri de materie-balast pot forma adevărate baraje la nivelul organelor excretorii, favorizând apariţia bolilor. Metoda îşi mai găseşte utilitatea în dezintoxicarea organismului ca urmare a tratamentelor cu medicamente chimice de sinteză, cât şi în întărirea sistemului imunitar.
Cura de primăvară a lui J. Kunzle
Se bazează pe mugurii şi lăstarii de plante iviţi în primele zile calde de primăvară. Plantele trebuie recoltate în afara oraşelor, în pădurici şi în crânguri, de preferinţă în compania unui pădurar sau silvicultor, care să ştie să le recunoască.
* Ce plante trebuie recoltate: muguri şi rămurele de plante spinoase, prezente cel mai adesea în gardurile vii: măceş, agud, spinişor, mure, zmeură. Li se adaugă rămurele de coacăz, muguri şi rămurele de brad, fag, alun, stejar, cireş, zadă, frasin, plop şi muguri de pomi fructiferi.
* Mod de preparare: plantele strânse se trec prin două-trei jeturi de apă, se pun într-o sită ca să se scurgă, apoi se toacă mărunt. Bine răvăşite cu mâna şi temeinic amestecate, se păstrează pe feţe de masă curate, puse într-un loc răcoros şi bine aerisit. Se pune o mână de tocătură la doi litri de apă dată în clocot. Se lasă să fiarbă 2-3 minute pe foc potrivit, apoi se trage vasul deoparte şi se lasă la infuzat.
* Mod de administrare: pentru o cură eficace, se recomandă ingerarea zilnică a unui litru de decoct, timp de o săptămână sau două.
* Ce boli se tratează: reumatismul, guta, bolile nervoase şi de circulaţie ale sângelui, obezitatea, constipaţia, celulita. În plus, cura lui Kunzle stimulează întreaga activitate a organismului.
Cura de primăvară a doctorului Jean Valnet
Se bazează pe plante medicinale recoltate înainte de înflorire ori pe flori aflate la stadiul de maturitate.
* Mod de preparare: introducerea plantelor, bine spălate, în centrifugă.
* Mod de administrare: 1-2 pahare pe zi, în cure de două săptămâni, legate de stadiul de vegetaţie a plantelor pe care le alegem.
Ce boli se tratează
Anghelină (tije verzi ) 1 mână mică
Fumăriţă 2 mâini pline
Panseluţă sălbatică 2 mâini pline
Cicoare 2 mâini pline
Păpădie 2 mâini pline
Toate plantele se culeg tinere, tulpina şi frunzele, înainte de înflorire.
* Anemie, debilitate
Mentă 1 mână mică
Hamei (tije verzi) 2 mâini pline
Măcriş 2 mâini pline
Trifoi de baltă 2 mâini pline
Se folosesc tulpina şi frunzele.
* Ulceraţii ale traiectului digestiv
Traista-ciobanului 2 mâini
Năsturel 2 mâini
Lingurea 3 mâini
Se folosesc tulpina şi frunzele.
* Curăţarea sângelui şi a organelor excretorii
Iarbă-grasă 1 mână
Măcriş 1 mână
Lăptucă 1 mână
Sfeclă 1 mână
Păpădie 1 mână
Se folosesc frunzele.