Atât cancerul hepatic primar cât şi cel secundar sunt, de obicei, condiţii patologice grave, chiar dacă detectarea în faze precoce oferă cele mai bune şanse pentru un tratament eficient. În acest context, opţiunea chirurgicală reprezintă cea mai bună abordare pentru cancerul hepatic primar, în măsura în care formaţiunea tumorală este suficient de mică şi permite înlăturarea sa cu succes. Pentru un grup limitat de persoane, care îndeplinesc anumite criterii de sănătate, şi un transplant hepatic poate fi o opţiune de luat în calcul.
Alte tipuri de tratamente pentru cancerul hepatic, care nu sunt neapărat curative, dar pot să amelioreze semnele şi simptomele bolii, includ:
* Embolizarea - implică blocarea aportului sanguin la nivelul tumorii, prin clamparea chirurgicală a arterei care irigă masa tumorală sau prin injectarea de materiale care obstruează artera (chemoembolizare). Această procedură presupune blocarea aportului de sânge la tumoră şi instilarea şi unui medicament chimioterapic în artera închisă.
* Ablaţia cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în masa tumorală, cu scopul de a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - presupune distrugerea masei tumorale prin îngheţare.
* Ablaţia cu radiofrecvenţă - implică bombardarea tumorii cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvenţă.
* Chimioterapia tradiţională cât şi radioterapia pot micşora tumora hepatică malignă, dar nu îmbunătăţesc rata de supravieţuire. Aşa stând lucrurile, administrarea medicamentului Nexavar reprezintă, practic, o opţiune terapeutică salvatoare. Nexavarul este primul medicament oral autorizat de Comisia Europeană, comercializat pentru tratarea cancerului hepatic, şi care provoacă, în mod selectiv, moartea celulelor canceroase (apoptoză), împiedică dezvoltarea vaselor sanguine necesare dezvoltării masei tumorale, mărind rata de supravieţuire a pacienţilor suferinzi de cancer hepatic cu aproximativ 45%.
În privinţa tratamentului naturist (complementar) al cancerului hepatic, trebuie ştiut că această abordare va include obligatoriu următoarele remedii:
* Cimişirul - gemoderivatul obţinut din mlădiţele de cimişir are o puternică acţiune inhibitoare asupra celulelor canceroase, datorită alcaloidului buxenină 2, fiind indicat în diverse patologii tumorale, printre care şi cancerul hepatic sau gastric. Se adminstrează 50 de picături (diluate în 100 ml de apă) de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
* Armurariul-silimarina, complexul vegetal principal conţinut în armurariu este arma "numărul unu" în scopul susţinerii funcţiei hepatice, atât în medicina naturistă, cât şi în cea alopată. Are acţiune antitumorală, hepatoprotectoare, regenerativă şi antihepatotoxică, fiind un bun protector împotriva efectelor adverse ale chimioterapiei.
* În aceeaşi categorie se înscriu şi Agaricus blazei (Cordyceps), ciuperci antitumorale şi puternic imunostimulante, care determină apoptoza celulelor tumorale şi potenţează acţiunea unor agenţi imunitari importanţi (limfocite B, interleukina IL18, celule T supresoare etc.)
* Cartilajul de rechin, Spirulina, extractul de pelin dulce (Artemisinin), vitamina B17 (amigdalina), Seleniul organic, Avemar - sunt remedii indispensabile în tratamentul patologiilor neoplazice, atât prin împiedicarea formării reţelei vasculare peritumorale, cât şi prin blocarea metaloproteinazelor, enzime care înlesnesc formarea metastazelor.
Bineînţeles, aceste remedii se vor utiliza în funcţie de particularităţile fiecărui caz, ţinându-se cont de starea generală a pacientului în stadiul evolutiv al bolii şi posibilele interferenţe cu medicaţiile administrate în mod curent.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Fiica mea are sarcom epiteloid la mâna dreaptă"
(Răspuns pentru ION TOADER MĂNĂILĂ - Galaţi, F. AS nr. 1237)
Cu un prognostic deosebit de grav, datorită metastazelor ganglionare şi viscerale (ficat, plămân, creier etc.) şi a răspunsului nefavorabil, în general, la tratamentele alopate sau naturiste, sarcomul epiteloid (tumoră malignă de origine mezenchimală), apare la nivelul pielii ca o tumoră fibromatoasă - nodul - dezvoltat iniţial "intradermal", apoi rădăcinile dezvoltându-se în profunzime în ţesuturile moi.
Nodulul poate avea culoarea roz, roz-roşie sau roşu-violaceu, cu contur neregulat, consistenţă dură, multiboselat.
* Tratamentul alopat cu rezultate foarte bune se face în faza iniţială prin extirparea chirurgicală largă ce va depăşi cu 3 centimetri marginile tumorii, şi în profunzime, cât este posibil, urmată de grefe, radioterapie, chimioterapie sau electrocoagulare.
Vă rog să mă sunaţi şi să-mi transmiteţi anul apariţiei cancerului cutanat şi dacă s-a încercat distrugerea tumorii şi prin alte metode: diatermocoagulare, roentgen-terapie, izotopi radioactivi etc.
Vă rog să-mi trimiteţi câteva poze clare (la zi), cu aspectul tumorii sau să vă prezentaţi la Spitalul "Victor Babeş", secţia dermatologie (unde sunt medici cu mare experienţă), pentru o nouă evaluare.
* Tratament - după eliminarea tumorii prin metoda aleasă de medic (inclusiv laseroterapie/ crioterapie), se va iniţia şi tratamentul naturist adecvat, menit să stopeze multiplicarea celulelor tumorale maligne şi invadarea ganglionilor.
Multă sănătate!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Clinica Medical ES, Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Cum îmi pot creşte nivelul de progesteron?"
(Răspuns pentru ANDRA - Bucureşti, F. AS nr 1244)
Nodulii fibrochistici mamari se datorează unor dezechilibre hormonale mai complexe. Unul dintre vinovaţi este estrogenul, care oxidează şi devine agresiv, stimulând în exces receptorii hormonali. Acest lucru conduce la acumularea de secreţii intracelulare, mărind foarte mult în dimensiune celulele mamare. Acumularea de citoplasmă intracelulară permite unei cantităţi mai mari de radicali liberi şi toxine să se depoziteze, totodată crescând riscul de agresiune asupra nucleului celular. Această agresiune aspura nucleului conduce la modificări în celulă şi se măreşte riscul apariţiei celulelor tumorale. Progesteronul, al cărui rol este de a contra-balansa eliminarea secreţiilor, fiind scăzut cantitativ, nu îşi mai exercită această funcţie. Astfel, de la un ciclu menstrual la altul, apar aceste ţesuturi fibrochistice ce sunt şi dureroase, şi riscante. Intervenţia chirurgicală este necesară, după părerea mea, doar când se epuizează celelalte soluţii de reglare hormonală, pentru că este destul de agresivă şi nu rezolvă cauza.
Am avut rezultate de fiecare dată, cu două suplimente alimentare de o calitate şi complexitate de excepţie; unul pe bază de crucifere, care conţine sulforafan, indol-carbinol, genesteina şi alte substanţe ce au puterea de a neutraliza estrogenii oxidaţi. Al doilea produs este formulat pe baza unor extracte din 10 plante medicinale, cum sunt: discoreea villosa, melaria, vitex agnus castus, angelica, salvie, scuttelaria lateriflora etc. Acesta are capacitatea de a stimula secreţia de progesteron.
Aceste două suplimente dau rezultate remarcabile în maximum 45 de zile, rezultate ce pot fi observate chiar şi la ecografie.
Dacă doriţi, puteţi să adăugaţi programe de prevenţie naturale anti-oncologice. Eu vă recomand două dintre acestea, şi anume: programul de creştere a imunităţii şi programul de scădere a inflamaţiilor.
Cel mai bine este să aveţi în prealabil un consult medical, pentru a putea fi personalizată recomandarea şi totodată să fie monitorizată evoluţia.
Mă puteţi contacta telefonic pentru programări, la numărul de telefon 0723/51.07.37.
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Caut tratament pentru rinită alergică"
(Răspuns pentru SILVIA T. - Râmnicu Sărat,F. AS nr. 1238)
Stimată doamnă, şi eu am suferit de o astfel de rinită alergică, încă de când eram mic, de care am reuşit să scap abia recent, cu ajutorul unguentului POCO, pe care-l recomand şi băiatului dvs.
Cu ajutorul unui beţişor cu vată la capete, care se găseşte în farmacii, luaţi puţin unguent şi printr-o uşoară rotire aplicaţi-l în nările băiatului, pe o adâncime nu mai mare de 1,5 cm.
La început, băiatul ar putea avea uşoare usturimi şi ar putea chiar strănuta. Nu trebuie să vă speriaţi, după câteva minute acestea vor dispărea şi în continuare unguentul va fi bine suportat.
Această operaţie o veţi face de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, cel puţin 20 de zile şi, la nevoie, chiar mai mult, până ce curgerile din nas vor înceta. Unguentul întăreşte rezistenţa nasului la alergenii care-l fac să curgă şi, încet-încet, curgerile din nas se vor reduce până ce vor dispărea.
"Unde pot extirpa un lipom?"
(Răspuns pentru MARIA - Ploieşti, F. AS nr. 1238)
Extirparea lipomului se poate face mult mai uşor cu ajutorul unguentului POCO. Dacă lipomul nu se află la marginea pleoapei, puteţi aplica pe el puţin unguent POCO cu ajutorul unui beţişor cu vată la capăt sau cu ajutorul degetului mic, cu atenţie, astfel ca unguentul să nu pătrundă în ochi. Dacă totuşi puţin unguent va pătrunde în ochi, nu vă speriaţi, usturimea va dispărea după câteva minute, timp în care veţi ţine ochiul închis.
Această ungere o veţi face în fiecare seară. După câteva zile, veţi vedea cum lipomul începe să se micşoreze, iar după 20 de zile, va dispărea complet. Şi eu am avut un lipom mare la cot, de care am scăpat fără nicio operaţie.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greş.
POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com.