Una dintre cauzele mai puţin discutate ale pirozisului este starea psihică şi mentală a omului. Studii recente arată că boala afectează cu precădere persoanele expuse stresului cotidian de intensitate majoră, atunci când ne simţim depăşiţi de viaţă şi nu ne sare nimeni în ajutor. La nivel psihologic, pirozisul este provocat şi de frică, de ameninţări, de panică. Arsuri stomacale pot provoca şi unele medicamente pentru osteoporoză, antibiotice, antinevralgice, reglatori de tensiune, folosite fără respectarea modului de administrare. Alţi factori ce pot provoca refluxul esofagian sunt mesele neregulate, cinele copioase luate înainte de culcare, un efort fizic exagerat imediat după masă, infestarea cu bacteria Helicobacter pylori, fumatul sau consumul băuturilor alcoolice. Refluxul gastric ne poate indica prezenţa anumitor afecţiuni în organism, cum ar fi gastrita, ulcerul stomacal sau duodenal, colecistita, pancreatita, cancerul organelor digestive, litiaza biliară. Persoanele care suferă de astm bronşic, obezitate, eroziune dentară (pierderea smalţului dentar), femeile însărcinate suferă mai des de reflux gastric. La o persoană sănătoasă, arsurile la stomac apar, de obicei, atunci când consumă anumite alimente grase, afumate, băuturi carbogazoase, ceapă, usturoi, citrice, roşii, cafea, ciocolată, uneori chiar un ceai de mentă.
Remedii cu alimente
* Făină de hrişcă prăjită. Cumpăraţi de la plafar făină de hrişcă, şi prăjiţi, fără grăsime, pe tigaie sau în cuptor, 3 linguri de pulbere. Se consumă câte jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
* Ulei de măsline sau de nucă, sau morcov crud. Dacă senzaţiile neplăcute apar imediat după masă, se recomandă să luaţi câte o lingură.
* O jumătate de lingură de miez de nucă ras se ţine în gură, cel puţin 3 minute.
* Apă de ovăz - Se pun în termos 2 linguri de ovăz râşnit, se opăreşte cu 350 ml apă clocotită şi se infuzează timp de 5 ore. Se strecoară lichidul şi se beau câte 50 ml, cu 20 de minute înainte de fiecare masă şi seara, înainte de culcare.
* Migdale opărite - se opăresc sâmburi de migdale cu apă fierbinte, pentru decojire uşoară. Mestecarea sâmburilor de migdale neutralizează aciditatea sucului gastric şi diminuează senzaţia de arsură. Un efect similar se obţine dacă mestecăm boabe de mazăre uscată, ovăz sau secară, înghiţându-le cu salivă.
* Coajă de ouă fierte. Spălaţi bine câteva ouă de găină sau de prepeliţă cu bicarbonat de sodiu, clătiţi-le bine şi fierbeţi-le tari. Coaja se curăţă, se râşneşte fin şi se consumă timp de 3 zile, de 3 ori pe zi, înainte de masă, eventual şi în amestec cu pulbere de hrişcă.
* Terci de ghimbir, obţinut din rădăcină de ghimbir rasă, infuzată în 200 ml de apă clocotită, vreme de 3 ore. Se beau câte 3 linguri de infuzie, în caz de pirozis, senzaţie de vomă şi apăsare în zona stomacului.
* Ghimbir şi varză. O linguriţă de rădăcină de ghimbir rasă pe răzătoarea cu orificii mici se amestecă cu 50-70 ml suc de varză albă sau apă în care s-a fiert orez (dar fără sare!). Preparatul înlătură arsurile în câteva minute.
* Seminţe de dovleac sau de floarea-soarelui uscate, sau în niciun caz prăjite, sunt un remediu de prim ajutor împotriva durerilor, care ne poate însoţi oriunde. Dimineaţa se consumă 20 de seminţe de dovleac sau aceeaşi cantitate de floarea-soarelui. În timpul zilei se mănâncă aceeaşi cantitate, dacă apare senzaţie de arsură în esofag.
* Orezul fiert şi o frunză de varză, mestecate pe îndelete, potolesc, de asemenea, durerile.
* Un măr crud, mâncat la apariţia primelor semne de arsuri stomacale, poate opri criza.
* Miere. Dacă pirozisul vă chinuie dimineaţa, luaţi pe nemâncate o linguriţă de miere de tei, ţineţi-o în gură cât puteţi, apoi înghiţiţi, dar fără apă.
REMEDII CU PLANTE
* Muşeţel. Se pune pe foc un vas emailat, cu un litru de apă şi 5 linguri pline de flori de muşeţel. Se aduce apa până la fierbere, se lasă vasul acoperit încă 15 minute pe un foc mic. Vasul se înveleşte într-o pătură şi se lasă 2 ore la infuzat. Se strecoară, se păstrează la rece şi se consumă puţin încălzit, câte 150 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă. O cură durează 3 săptămâni, la necesitate se repetă.
* Obligeană. O bucăţică de rădăcină de obligeană se mestecă bine şi se înghite cu puţină apă. Se poate înghiţi 1/4 de linguriţă de pulbere fină, obţinută din rădăcină uscată, cu ceai sau apă caldă. Rezultatul apare în 30 de minute.
* Seminţe de in. O lingură de seminţe de in se mestecă încet şi se înghite. Remediul se practică între mese. Pentru pansament gastric - 3 linguriţe de in râşnit se opăresc seara cu 200 ml de apă fierbinte. A doua zi se consumă din soluţia vâscoasă câte o lingură, înainte şi după masă, iar cantitatea rămasă se bea seara, înainte de culcare.
Remediile cu seminţe de in sunt contraindicate persoanelor cu diaree cronică, colecistită acută şi cornee inflamată.
* Seminţe de anason, fenicul şi mărar. Câte o lingură din fiecare ingredient se pun în termos, se opăresc cu 250 ml de apă clocotită şi se infuzează 5-6 ore. Se bea câte o linguriţă, la fiecare 3-5 minute, până la dispariţia senzaţiei de arsură. Remediul se foloseşte maximum 14 zile.
* Amestec din rădăcină, frunze şi seminţe uscate de angelică. Se râşnesc toate părţile plantei şi se păstrează în borcănel cu filet. Se infuzează jumătate de linguriţă de pulbere, în 200 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute. Se bea de 2-3 ori pe zi.
* Cărbune medicinal. La primele semne de apariţie a disconfortului, este suficientă administrarea a 2-3 pastile de cărbune medicinal pisate cu puţină apă. Pentru mărirea efectului, 10 pastile pisate se amestecă cu 150 ml de lapte şi se bea toată cantitatea. Persoanele la care suferinţa e veche, pot prepara un remediu din 50 g de cărbune sau cenuşă de mesteacăn şi 20 g pulbere din rădăcină de obligeană sau de busuioc. Se consumă câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, între mese, cu o ceaşcă de apă.