Părul oglindește, înainte de toate, starea de sănătate a sângelui: dacă el e alimentat cu substanțele de care are nevoie, părul crește sănătos și bogat. Dimpotrivă, o alimentație "moartă", săracă în enzime și vitamine, își pune pecetea, înainte de toate, pe păr.
Mătreața e semnul cel mai frecvent al unui păr bolnav. Cauzele ei sunt diverse. Mătreața mare, lipicioasă și grasă, este cel mai adesea semnul sângelui "otrăvit". În cazul acesta, se recomandă un tratament intern cu mustăți de porumb, crizanteme, plus o cură de curățire a organismului. Exterior, pielea capului trebuie fricționată, după fiecare spălare, cu ceai concentrat de crizanteme. Dacă vă confruntați cu aceste probleme, se recomandă să renunțați o vreme la alcool și grăsimi animale.
Rețete pentru păr uscat, subțire și contra mătreții
Extern
Extract de nuci
Ingrediente: 7 nuci verzi, 1 pară, un vârf de cuțit de sare, puțin suc de lămâie.
Mod de preparare și folosire: dimineața, ingredientele se rad, se amestecă și se lasă să se pătrundă. Seara, se stoarce sucul printr-un tifon, se pune cu o pipetă la rădăcina părului făcut cărări și se masează bine pe piele.
Acțiune: întărește pielea capului și elimină mătreața uscată și măruntă.
Masaj cu ulei de susan
Preparare și folosire: 1/4 cană ulei de susan se pune la încălzit și se masează pe pielea capului, cât de cald se suportă. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi părul se spală în mod normal.
Oțet cu lavandă
Nu există remediu mai bun pentru păr (spun chinezii) decât clătitul după spălat cu oțet aromat de lavandă. Un pumn de flori de lavandă sau rozmarin se opăresc cu un litru de oțet de mere și se lasă la infuzat până ce se răcește lichidul. Se toarnă într-un recipient, cu planta lăsată înăuntru. După o săptămână, se strecoară în altă sticlă curată și poate fi folosit. Se toarnă o jumătate de pahar de oțet aromat în doi litri de apă călduță. Se folosește ca ultimă apă de clătit.
Intern
* Ceai de crizanteme (se găsește la magazinele naturiste) - șase flori uscate de crizanteme se opăresc cu 250 ml apă și se lasă la infuzat vreme de 10 minute, cu vasul acoperit. Se strecoară și se bea, ușor îndulcit cu miere. În China, florile se lasă în ceașca de ceai și la final se mănâncă. Lichidul este auriu și parfumat.
* Ceai de mustăți de porumb - 3 linguri de plantă uscată se opăresc cu 1/2 litru apă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea de-a lungul zilei, între mesele principale. Cura durează cel puțin patru săptămâni. În China, ceaiul de mustăți de porumb se bea după masa de prânz, în loc de cafea.