Între sclavia comunistă şi curajul libertăţii stau 27 de ani. Atât a durat rătăcirea noastră în tranziţie. N-am traversat un deşert geografic, ci unul moral. La capătul lui: şaizeci de oraşe străluminate de entuziasm, creativitate, umor şi cerbicie, într-o noapte haină a lui Februarie 2017. Un arhipelag al normalităţii, într-o lume tot mai bolnavă. Sute de mii de români au cerut în stradă, sub flamurile tricolore şi în acordurile imnului naţional, un lucru simplu şi atâta vreme ocultat: moralitate în politică. O revendicare veche, care, nesatisfăcută la vremea ei, ne-a împins pe un drum agonic de aproape trei decenii.
În primăvara lui 1990, zeci de mii de tineri au manifestat, zi de zi, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, timp de 52 de zile, pentru acelaşi deziderat. Atunci, l-au numit lustraţie. Manifestaţia-maraton a fost paşnică, plină de veselie, inteligenţă şi cântec. A fost curmată brutal, cu morţi şi răniţi, la ordinul Puterii. Au urmat frica, emigrarea în masă, orbecăiala celor rămaşi într-o realitate controlată politic până în cele mai banale amănunte ale ei, scârba şi, în cele din urmă, o lungă perioadă de indiferenţă şi individualism. Românii păreau să fi uitat că pot fi o forţă de temut dacă se unesc. Pesemne că şi-au reamintit în această iarnă. Căci, de multe zile la rând, un număr impresionant de români de toate vârstele, dar cu precădere tineri, protestează în Piaţa Victoriei din Capitală şi în pieţele altor zeci de oraşe, faţă de o Putere arogantă, abuzivă şi ticăloasă.
Astăzi, ca şi în 1990, acelaşi partid deţine puterea: PSD. Partid care foloseşte aceleaşi mijloace de contracarare a demonstraţiilor de protest ca atunci: decredibilizarea şi diabolizarea manifestanţilor, autovictimizarea, incitarea românilor contra altor români, ventilarea pericolului străin etc. Şi tinerii din urmă cu 27 de ani, şi cei de azi, au fost etichetaţi într-un mod care se vrea degradant: golani şi fascişti, primii, corporatişi şi nazişti, ceilalţi. Şi unii, şi alţii au fost acuzaţi că sunt în solda unor forţe străine, că fac jocul Opoziţiei, că destabilizează ţara, că nu respectă votul majorităţii, că vor să dea o lovitură de stat ş.a.m.d.
Asemănările nu se opresc aici. Şi cei de ieri, şi cei de azi, au ieşit în stradă pentru principii, nu pentru o pâine în plus. Şi unii, şi alţii, au fost (premieră naţională) susţinuţi de Biserică. Ambele generaţii au dovedit curaj, demnitate şi aspiraţia spre libertate. Primii au fost înfrânţi pentru moment, dar au învins într-un târziu, fiindcă au ieşit la limanul libertăţii, împreună cu actuala tânără generaţie, pe care au odrăslit-o şi au călăuzit-o. Împreună, inimă lângă inimă, nu vor mai putea fi doborâţi.