Infuzia
Se obţine din frunze şi flori de: nuc, gălbenele, coada-şoricelului, muşeţel, salvie, plante aromatice.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot, se lasă timp de 30 minute la infuzat, după care se filtrează prin tifon sau printr-un strat subţire de vată.
Decoctul (numit popular şi fiertură)
Se obţine din seminţe (castan), părţi aeriene de plantă (iederă, sunătoare), rădăcini (tătăneasă), scoarţă de salcie.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final, se completează cu apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală.
Tinctura
Se obţine din următoarele plante medicinale: ardei iute, ţelină, tătăneasă, nuc, gălbenele, coada-şoricelului, muşeţel, castan sălbatic, usturoi, iederă, salvie, sunătoare, creţişoară, plante aromatice (mentă, roiniţă, busuioc, cimbru).
Mod de preparare: 2 linguri plantă uscată şi mărunţită groscior se pun la macerat, timp de 10 zile, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, la întuneric şi la temperaturi care să nu depăşească 25 de grade. Tincturile din plante folosite pentru uz extern se numesc şi loţiuni. Astfel avem loţiuni pentru piele, pentru cap şi loţiuni antireumatice.
Oţetul medicinal
Se obţine din plante aromatice (mentă, iasomie, roiniţă, busuioc, cimbru), coada-şoricelului, muşeţel, salvie, ardei iute.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi depozitarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în bolile prezentate mai jos.
Uleiul terapeutic
Se obţine din plante aromatice (mentă, iasomie, roiniţă, busuioc, cimbru), coada-şoricelului, muşeţel, salvie, ardei iute.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe bain-marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern.
Unguentul
Se obţine din gălbenele, tătăneasă, castan, sunătoare, iederă, coada-şoricelului, muşeţel.
Se poate prepara, în casă, prin două metode:
Reţeta 1: 100 ml de tinctură de plantă, obţinută după metoda prezentată mai sus, se evaporă la foc mic, într-un vas emailat sau din inox, până se obţine un extras vâscos, de consistenţa mierii. Când încă este cald, se adaugă 50 de grame untură topită, obţinută din osânză de porc, 30 g margarină şi aproximativ 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se ia de pe foc şi se continuă omogenizarea până la răcire. Un unguent de calitate superioară se obţine dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din farmacii). Farmacia Faltis are lanolină pe stoc.
Reţeta 2: 4 linguri de plantă uscată şi măcinată fin se pun la macerat timp de 24 de ore, în 4 linguri de alcool concentrat de 95 de grade, timp de 24 de ore. Separat, se topesc împreună 50 de grame de osânză de porc, 30 g margarină şi 10 ml de ulei de floarea-soarelui. Un unguent de calitate superioară se obţine dacă înlocuim 10 g din cantitatea de margarină cu 10 g de lanolină. Unguentul rezultat se amestecă cu planta macerată în alcool. Se fierbe la foc mic, aproximativ 15 minute, pentru evaporarea alcoolului. Se filtrează preparatul cât este cald.
Afecţiuni dentare şi ale cavităţii bucofaringiene
(mucoasa bucală, gingiile, limba, amigdalele şi faringele)
Remediile se administrează sub formă de: gargarisme, spălături, badijonaje.
1. Gargare
Se fac gargare cu ceaiuri din plante (infuzii, decoct) sau soluţii diluate de tincturi.
Plantele recomandate pentru gargară: tătăneasă, nuc, gălbenele, coada-şoricelului, museţel, iederă, salvie, creţişoară.
* Tătăneasa (Symphytum officinale). Se face gargară de 3 ori pe zi, folosind o fiertură din rădăcină de tătăneasă.
* Nuc (Juglans regia). Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din frunze de nuc.
* Gălbenele (Calendula officinalis). Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din flori de gălbenele sau o linguriţă de tinctură de gălbenele, la o ceaşcă de apă călduţă.
* Coada-şoricelului (Achilea millefolium). În afte, gingivite, stomatite, hemoragii gingivale, abcese dentare, amigdalite, faringite, laringite, se recomandă, după fiecare masă, gargară cu infuzie din ceai de coada-şoricelului.
* Muşeţel (Matricaria chamomilla). Se folosesc florile, culese când nu au înflorit total. Se face gargară de 3 ori pe zi, după fiecare masă.
* Iedera (Hedera helix). Se folosesc lăstarii şi frunzele tinere de iederă. Gargarele cu preparate de iederă se recomandă în gingivite, stomatite, ulceraţii produse de proteze dentare. Se fac de 3 ori pe zi, după masă. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai de iederă.)
* Salvia (Salvia officinalis). Se folosesc frunzele. Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de salvie.
* Creţişoara (Alchemilla vulgaris). Se folosesc părţile aeriene ale plantei. Se face gargară cu infuzie sau tinctură diluată, de 3 ori pe zi, în stomatite aftoase şi ulceraţii sângerânde ale gingiilor.
2. Spălături bucale (ape de gură)
Au efect antiseptic, dezodorizant, răcoritor, astringent sau anestezic local. Apele de gură au ca solvent, cel mai des, ceaiurile obţinute din plante medicinale (muşeţel, salvie, gălbenele) sau plante aromatice (mentă, iasomie, roiniţă, busuioc, cimbru). (Farmacia Faltis prepară apă de gură pe bază de roiniţă.)
3. Badijonaje (colutorii)
Sunt preparate vâscoase, pe bază de miere (se numesc şi melite) destinate a fi aplicate pe gingii, pereţii interni ai cavităţii bucale, limbă, faringe, pentru o acţiune locală, în general antiseptică, antiinflamatoare, antimicotică. Badijonajele se folosesc după gargare sau spălături bucale.
Industria farmaceutică este deficitară cu prepararea de medicamente care se aplică în gură, sub formă de badijonaje. Farmacia Faltis are în portofoliu multe reţete cu badijonaje, formule proprii sau prescrise de medici de specialitate.
BOLILE NASULUI
Nasul este poarta de legătură a organismului cu mediul extern. Principala funcţie a nasului, după miros, o constituie condiţionarea aerului: umidificare şi încălzire, filtrare şi eliminare a particulelor din aerul respirat (praf şi microorganisme). Şi nasul, ca orice parte a organismului, are bolile lui specifice, iar tratamentul lor extern (local), bine aplicat, este suficient. Principalele preparate folosite ca tratamente externe pentru bolile nasului sunt: ceaiurile, tincturile, uleiurile volatile, unguentele, fumigaţiile, aerosolii.
1. Inhalaţii
Primele preparate utilizate de oamenii primitivi pentru a alina sau vindeca bolile nasului au fost inhalaţiile. Plantele recomandate sunt: gălbenelele, coada-şoricelului, muşeţelul, menta, iasomia, roiniţa, busuiocul, cimbrul.
* Gălbenelele (Calendula officinalis). Inhalaţiile făcute cu infuzie de flori de gălbenele sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau alte boli virale. Pentru a mări eficienţa inhalaţiilor, în ceaiul de gălbenele se pot adăuga 20 picături ulei esenţial de pin, ienupăr sau eucalipt.
* Coada-şoricelului (Achilea millefolium). Se folosesc ramificaţiile tulpinii, cu inflorescenţe.
* Muşeţelul (Matricaria chamomilla). Se folosesc florile, recoltate când nu au înflorit total. Inhalaţiile cu ceai de muşetel ca şi cele cu ceai de coada-şoricelului se folosesc în rinite, rinosinuzite alergice sau infecţioase, care se manifestă prin nas înfundat sau rinoree.
* Plante aromatice (mentă, iasomie, roiniţă, busuioc, cimbru). Inhalaţiile cu plante aromatice se pot face cu ulei volatil (5 picături) sau tinctură (20 picături) de plantă aromatică, adăugate într-un ceai de muguri de plop negru, de muşeţel sau de muguri de pin. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai de muguri de plop negru.)
Tehnica de realizare a inhalaţiilor (cea clasică): 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. În locul plantei uscate se poate folosi uleiul volatil (5 picături) sau o linguriţă de tinctură. Se apleacă capul deasupra vasului şi se acoperă cu un prosop făcându-se timp de 1 minut exerciţii de inspiraţie a vaporilor de apă bogaţi în ulei volatil. Inhalaţia se face numai seara. După necesităţi, se pot administra, în continuare, picături sau unguente.
2. Spălături (duşuri) nazale
Un rol important în reuşita tratamentului local în bolile nasului îl are toaletarea lui. Spălăturile nasului se pot face cu ceaiuri din plante în care s-a adăugat puţină sare de bucătărie (1 g la ceaşca de ceai). De asemenea, spălăturile se pot face cu ser fiziologic şi vitamina C. Prin duşurile nazale se urmăreşte eliminarea excesului de mucozităţi ce împiedică respiraţia pe nas şi care sunt mediu prielnic dezvoltării bacteriilor patogene.
3. Instilaţii (picături de pus în nas)
Este forma farmaceutică cea mai folosită, deoarece se administrează mult mai uşor decât celelalte preparate farmaceutice. Instilaţiile se folosesc, de regulă, după inhalaţii şi/sau spălături nazale. Acestea conţin substanţe vasoconstrictoare, antiiflamatoare, antibacteriene, antialergice.
4. Tampoane umede sau uscate
Se folosesc în hemoragiile nazale provocate de puseele acute de hipertensiune arterială sau de lovituri accidentale. Tampoanele se fac din comprese sterile care, la nevoie, se pot îmbiba cu ceaiuri bogate în tanin (ex. scoarţă de stejar sau creţişoară).
5. Unguente
Folosirea unguentelor nazale are avantajul, faţă de folosirea picăturilor nazale, că aderă pe mucoasă, micşorându-se numărul de administrări la maximum 2 pe zi. De asemenea, unguentele împiedică uscarea mucoasei nazale. (Farmacia Faltis prepară un unguent hemostatic pentru stoparea hemoragiilor şi un unguent nazal pentru rinite şi sinuzite.)
6. Fumigaţii
Se folosesc atât pentru bolile nasului, cât şi pentru dezinfecţia şi dezodorizarea spaţiilor de locuit. Se folosesc plantele bogate în uleiuri volatile.
Nota farmacistului: Pentru a nu avea probleme cu nasul, mai ales în sezonul rece, când virozele sunt frecvente, Farmacia Faltis face următoarea recomandare de tratament:
1. Se fac inhalaţii după tehnica menţionată mai sus.
2. Se spală nasul cu o soluţie de ser fiziologic şi vitamina C, în proporţia 10:2 (la o fiolă de 10 ml de ser fiziologic se adaugă 2 ml de vitamina C din fiole). Se pun 10 picături în fiecare nară şi se suflă nasul. (Farmacia Faltis prepară o astfel de spălătură nazală.)
3. Urmează folosirea unguentului nazal. Cu degetul curat sau un beţisor pentru ureche se ung nările prin interior, cu o mică cantitate de unguent. Se presează apoi uşor nările lipindu-le de septul nazal.
Bolile vaginale
Administrarea de medicamente pe cale vaginală este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Pentru tratamentul local al afecţiunilor vaginului sunt menţionate în lucrările lui Hipocrate şi Galenus irigaţiile simple cu apă şi săpun sau alaun (sulfat de cupru), infuzii din frunze de nuc, flori de muşeţel.
Pe cale vaginală se administrează următoarele preparate farmaceutice: ceaiuri, unguente, uleiuri terapeutice, ovule, spume, spray-uri. Acestea se folosesc sub formă de băi, spălături, irigaţii, tampoane, aplicaţii de ovule, ungeri.
1. Băi, spălături, irigaţii vaginale
Igiena vaginului este foarte necesară, atât preventiv, cât şi curativ. Aceasta este asigurată, în primul rând, de prezenţa în vagin a unui pH acid, ce este o barieră chimică naturală contra infecţiilor. În perioada menopauzei se instalează frecvent pruritul vulvar, care se ameliorează prin folosirea de băi, spălături sau irigaţii cu plantele menţionate mai jos. Există încă mentalitatea ca în băile vaginale să se folosească bicarbonatul de sodiu. Nu se justifică folosirea lui, având în vedere că bicarbonatul de sodiu alcalinizează pH-ul vaginului, favorizând dezvoltarea microorganismelor patogene.
Plantele folosite în băi, spălături sau irigaţii vaginale: nucul, gălbenelele, coada-şoricelului, muşeţelul, salvia, sunătoarea, creţişoara, cimbrul, levănţica.
* Nucul (Juglans regia). Se folosesc frunzele. Băile vaginale din nuc sunt recomandate în afecţiunile vaginului (micoze, infecţii bacteriene cu germeni gram pozitivi şi negativi). Se prepară o fiertură de frunze sau coji verzi de nuc (4 linguri la 1 litru de apă), făcându-se băi locale. Se pot utiliza apoi unguente, creme, ovule sau supozitoare.
* Gălbenelele (Calendula officinalis). Spălăturile vaginale sunt adesea recomandate în diverse afecţiuni ale vaginului înainte de folosirea unui tratament local cu unguente, creme sau ovule. Aceste spălături se pot face cu un decoct obţinut din flori de gălbenele după tehnica de preparare prezentată mai sus. Farmacia Faltis prepară o spălătură vaginală ce are în compoziţie un extract din gălbenele, muşeţel şi tătăneasă.
* Muşeţelul (Matricaria chamomilla). Se folosesc florile, când nu au înflorit de tot. Înainte de aplicarea unor unguente sau ovule pentru bolile vaginului, se recomandă băi cu alaun de potasiu pus într-un litru de infuzie de muşetel.
* Coada-şoricelului (Achilea millefolium). Se procesează părţile tulpinii cu inflorescenţe şi se fac băi vaginale, pentru care se procedează la fel ca în cazul băilor de muşeţel.
* Salvia (Salvia officinalis). Frunzele de salvie se recomandă pentru obţinerea unor infuzii utilizate ca spălături vaginale înainte de aplicarea unor creme şi ovule cu efect topic.
* Sunătoarea (Hypericum perforatum). Se fac băi vaginale în pruritul vaginal, cu o fiertură din vârfurile înflorite de sunătoare. Fiertura se obţine astfel: 5 linguri de sunătoare uscată şi mărunţită se dau într-un clocot cu 1 litru de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează.
* Creţişoara (Alchemilla vulgaris). Se folosesc părţile aeriene ale plantei. În afecţiunile vaginului şi ale uterului, sub formă de spălături vaginale, se foloseşte infuzia de creţişoară. Rezultate mult mai bune se obţin dacă în infuzie se adăugă tătăneasă şi mărul-lupului.
* Plante aromatice (cimbru, levănţică). Se face o infuzie din 2 linguri de cimbru şi 2 linguri de lavandă la 2 l apă. Se utilizează ca spălături vaginale aromatice în leucoreea funcţională sau înainte de aplicarea unor creme şi ovule cu efect topic.
2. Tampoane sterile
Se folosesc tampoane sterile uscate sau îmbibate cu ceaiuri din plante. Acestea sunt recomandate în situaţia când la nivelul vaginului bolile sunt însoţite de scurgeri sau secreţii vaginale anormale.
3. Unguente
Cele mai recomandate unguente pentru afecţiunile vaginului sunt cele de tătăneasă, gălbenele, muşeţel şi coada-şoricelului.
4. Aplicaţii de ovule
Se folosesc ovule ce conţin substanţe antimicrobiene, antimicotice, antitricomonazice, antiinflamatoare, hormonale. Înainte de folosirea unui ovul vaginal se recomandă toaletarea intimă a zonei, prin băi sau spălături călduţe cu infuzii din plantele menţionate mai sus. (Farmacia Faltis are formule proprii pentru prepararea de ovule vaginale.)
Bolile anusului şi rectului
Principalele forme farmaceutice folosite ca tratamente externe pentru bolile anusului şi rectului sunt: ceaiurile, tincturile, unguentele, uleiurile terapeutice, supozitoarele.
Acestea se administrează sub formă de băi de şezut, clisme, ungeri, aplicaţii de supozitoare.
1. Băi de şezut (spălături rectale)
Sunt salutare în afecţiunile anusului (anite, fisuri anale) şi rectului (rectite), fisuri, hemoroizi. Aceste băi de şezut se completează cu medicamente specifice acestor boli (creme, unguente, supozitoare). Farmacia Faltis are în portofoliu asemenea preparate.
Plante folosite în băi de şezut: tătăneasa, nucul, gălbenelele, sunătoarea, creţişoara.
* Tătăneasa (Symphytum officinale). Se fac băi de şezut cu o fiertură din rădăcină de tătăneasă pentru hemoroizi sau fisuri anale, înainte de folosirea unor unguente sau supozitoare.
* Nucul (Juglans regia). Se folosesc frunzele. Se fac spălături rectale pentru anite, rectite sau hemoroizi externi. Se prepară o fiertură de frunze sau coji verzi de nuc (4 linguri la 1 litru de apă) făcându-se băi locale. Se pot utiliza apoi unguente, creme, ovule sau supozitoare.
* Gălbenelele (Calendula officinalis). Se folosesc florile. În cazul fisurilor şi abceselor anale, al hemoroizilor, se fac băi călduţe cu o fiertură preparată după metoda decoctului.
* Sunătoarea (Hypericum perforatum). Sunt folosite vârfurile înflorite ale sunătoarei sub formă de băi de şezut cu fiertură din sunătoare. Fiertura se obţine astfel: 5 linguri de sunătoare uscată şi mărunţită groscior se dau într-un clocot cu 1 litru de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează.
* Cretişoara (Alchemilla vulgaris). Se fac băi rectale în rectite şi boala hemoroidală. Se foloseşte o lingură de tinctură la un litru de apă călduţă. Se poate continua tratamentul cu unguente şi supozitoare preparate de Farmacia Faltis.
2. Clisme
Este metoda clasică în constipaţie sau pentru curăţarea colonului în vederea unor investigaţii. Se pot face clisme cu diverse ceaiuri (volbură, gălbenele, nalbă) în care s-a dizolvat săpun, sulfat de magneziu sau sulfat de cupru.
3. Unguente
Cele mai solicitate unguente sunt cele pentru hemoroizii externi. Se poate folosi unguentul de tătăneasă, de gălbenele, de castan. Farmacia Faltis prepară un unguent antihemoroidal ce conţine un extract moale de castan, hamamelis şi plop negru.
4. Supozitoare
Se folosesc supozitoare ce au în componenţă substanţe anestezice, antiinflamatorii, cicatrizante etc. şi care combat bolile anusului şi rectului (hemoroizi, anite, fisuri anale). Farmacia Faltis are în portofoliu numeroase reţete de supozitoare.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei,http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.