- Cred mai degrabă că este vorba de speculaţii, promovate mediatic pentru a crea senzaţia de inevitabilitate a marşului împotriva DNA, pe care Sebastian Ghiţă, Traian Băsescu, Dan Adamescu şi Liviu Dragnea l-au pornit încă din campanie, din motive care ţin de dosarele lor sau ale familiei lor. Atacurile lui Ghiţă şi Băsescu au fost dublate şi de o campanie (slabă) în exterior, prin câteva articole dubioase, care par a fi plătite de aceleaşi personaje care au scos din buzunar aproape un milion de lire sterline pentru a finanţa operaţiunea Black Cube. Efectul lor a fost însă nul la nivelul Comisiei Europene, al cărei preşedinte, Jean Claude Juncker, a cerut deja guvernului Dragnea-Grindeanu să continue lupta anti-corupţie. Urmează, de altfel, o nouă evaluare în cadrul MCV, care nu cred că va fi ridicat doar pentru că Liviu Dragnea îşi doreşte acest lucru. Monica Macovei rămâne mult mai credibilă decât el la Bruxelles. Totodată, este greu de crezut că Statele Unite vor deveni dintr-odată sprijinitoare ale corupţiei în România, de dragul colaborării cu Putin. În tot cazul, NATO sigur nu va tolera măsuri de slăbire a statului de drept la graniţa sa de Est. În sfârşit, de ce s-ar decredibiliza de bună voie UE şi NATO, permiţând o slăbire a luptei anti-corupţie într-o ţară cu o reputaţie destul de proastă pe plan internaţional? Ambele organizaţii ar avea mai mult de pierdut dacă România o ia pe urmele Ungariei lui Orban şi Poloniei lui Iaroslaw Kaczynski. Până la urmă, poate că preşedintele Iohannis, care susţine ferm lupta anti-corupţie şi statul de drept, ştie ceva mai multe despre intenţiile UE şi NATO decât Liviu Dragnea. Nu credeţi?
- PSD a pornit un adevărat război împotriva guvernului Cioloş, căruia îi impută o lipsă de 10 miliarde de lei în buget. Care este substratul acestui demers?
- În primul rând, este mai simplu să dai vina pe "greaua moştenire" a guvernului precedent decât să recunoşti că Victor Ponta şi ministrul său de finanţe, Eugen Teodorovici, au anticipat venituri bugetare mai mari decât puteau fi realizate. Cele 10 miliarde de fapt nu lipsesc: ele nu au intrat niciodată în buget, pentru că nu au fost încasate, ci doar estimate eronat. Dacă intrau în buget şi nu se regăseau în cheltuieli s-ar fi putut, într-adevăr, vorbi de o lipsă inexplicabilă, dar nu s-a întâmplat aşa. PSD are nevoie de o explicaţie pentru măsurile nepopulare pe care va fi obligat, probabil, să le ia, nu peste multă vreme, pentru finanţarea generozităţii manifestate imediat după alegeri faţă de pensionari, bugetari şi alte categorii. Totodată, punerea la zid a guvernului tehnocrat reprezintă o diversiune utilă pentru PSD, oferindu-i un adversar artificial, cu care se luptă de pe poziţii de forţă, cu toată demagogia de care dispune, într-o operaţiune de imagine din cele mai cinice. În sfârşit, războiul anti-Cioloş este menit să slăbească - tot în planul imaginii - şi poziţia preşedintelui Iohannis, care a susţinut guvernul tehnocrat, şi care enervează acum PSD, cerându-i să explice, cu cifre, cum va finanţa recentele măsuri de creşteri salariale şi reduceri de taxe şi impozite. Pe scurt, avem de a face cu o manipulare. Nu este prima din partea lui Liviu Dragnea. Şi nici ultima.