Pătlagina
Siropul de pătlagină se poate obține în casă astfel:
* Din frunze uscate: 2 linguri de frunze uscate de pătlagină mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul obținut se amestecă în cantități egale cu miere.
* Din frunze proaspete: frunzele de pătlagină proaspăt culese se zdrobesc cu ajutorul unui blender sau cu o mașină de obținut sucuri din fructe. Zeama rezultată prin stoarcere se amestecă cu un volum egal de miere. Se grăbește obținerea sucului dacă frunzele proaspete sunt lăsate câteva zile la congelator, după care mărunțesc și se storc bine, într-o bucată de tifon împăturită. Amestecul de suc și miere se fierbe 20 de minute, se toarnă apoi în sticle bine închise, putând fi păstrat timp îndelungat, în bune condiții. Preparatul nu mucegăiește datorită principiilor antibacteriene conținute în frunze.
Se administrează câte 3 lingurițe pe zi.
Siropul de pătlagină poate fi folosit și ca edulcorant (îndulcitor) pentru alte ceaiuri cu proprietăți expectorante sau antitusive. Această asociere potențează efectul emolient al ceaiului respectiv.
Teiul
Se folosesc florile de la diferite specii de tei.
Se bea ceai din flori tei, câte 2-3 cești pe zi.
Pinul
Se folosesc mugurii de pin (Turio pini).
Se prepară un sirop din muguri de pin după următoarea rețetă: 100 grame muguri de pin sau brad, uscați și măcinați, se infuzează 30 minute cu 500 ml de apă clocotită. Infuzia rezultată se amestecă cu 500 grame zahăr tos și se dă în 2-3 clocote. Se filtrează înainte de a se răci complet, dacă este nevoie.
Se administrează câte 2-3 lingurițe pe zi.
Iedera
Siropul de iederă se poate obține astfel: 50 grame frunze de iederă mărunțite groscior se fierb câteva minute, cu 500 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează. Se adaugă 500 grame de zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, preparatul se filtrează, pentru îndepărtarea eventualelor impurități din zahăr.
Se administrează câte 2 lingurițe pe zi.