Un cuplu de aur: Mișcarea și sistemul imunitar

Rodica Demian
O oră, de trei ori pe săptămână, sau 15 minute în fiecare zi. Indi­fe­rent cum alegeți, esențial este să faceți mișcare. Ce argumente ar trebui să vă determine să vă încălțați cu pantofii de sport? Iată-le:

1. Mișcarea prelungește viața

Paisprezece, atâția sunt anii de viață în plus pe care poate spera să-i câștige o per­soană activă, care face mișcare fizică, aleargă sau merge pe jos. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge și de la "Medical Research Coun­cil" din Marea Britanie, mersul pe jos sau alergarea, asociate cu o alimentație echilibrată, cu un consum redus de alcool și cu renunțarea la fumat, pot să prelungească în mod semnificativ speranța de viață. Și să vă ajute să trăiți sănătoși. Chiar că merită să încercați!

2. Vă protejează creierul

Un studiu efectuat la Institutul Medical "Howard Hughes" din Statele Unite a de­mon­strat că alergarea stimulează produ­cerea de noi neuroni și neurotransmițători cerebrali. Ea impulsionează, de asemenea, formarea vaselor de sânge în hipocamp, tocmai cele ce alimen­tează noii neuroni cu energia de care au nevoie. Datorită afluxului de sânge, creierul este mai bine oxigenat. Rezultatul: este amânată, în mod con­siderabil, atrofierea cre­ierului, pierderea de neu­roni și de neurotrans­mi­țători, evitân­du-se, astfel, apariția unor boli neuro­dege­nerative, precum Alz­hei­mer-ul.

3. Vă menține sănătatea inimii

Pe măsură ce crește numărul exercițiilor fizice, veți constata că nu vi se mai taie respirația când urcați scările. Normal: inima se fortifică, lucrează mai eficient, întărește vasele de sânge și, brusc, sângele circulă mai bine. Ceea ce induce o creștere a nivelului coles­terolului bun, o scădere a hipertensiunii arte­riale, dar și o diminuare a măsurii taliei și o reducere a anxietății - factori majori de risc al afecțiunilor cardiace. După 45 de ani, trebuie, însă, să verificați, împreună cu medicul de familie, dacă nu există contraindicații.

4. Vă ameliorează glicemia

Pentru a vă tonifia și a vă subția talia în mod vizibil, este nevoie doar de o practică regulată a mersului pe jos (de trei ori pe săptămână, mini­mum o jumătate de oră), asociată cu o reechilibrare alimentară. Nevoia de energie obligă, efectiv, organismul să consume din rezervele sale adipoase. Rezultatul: masa de gră­sime se topește, în vreme ce masa musculară se în­tă­rește. Și e bine să știți că e suficient să reduceți cu 5% din greutate, pentru ca riscul unor afecțiuni, pre­cum diabetul de tip 2 - printre altele - să scadă. Cu condiția, firește, să nu compensați cu dulciuri, oda­tă întorși acasă. Și după ce ați atins greutatea dorită, o activitate fizică regu­lată vă va ajuta să o mențineți.


5. Previne riscul de cancer la sân

Femeile care fac sport pre­zintă un risc de cancer la sân de două ori mai redus de­cât femeile sedentare. Mai ales dacă activi­tatea fi­zică este practicată încă de la o vârstă tânără, pentru că ea permite întârzierea pri­mu­lui ciclu și influențează hormonii la nivelul sânilor. Un excelent motiv pentru a vă apuca de sport și pentru a-i atrage și pe copii să vi se alăture.

6. Vă "unge" articulațiile

Chiar dacă pare surprinzător, alergarea întărește oasele. Ceea ce permite întârzierea instalării osteoporozei, o scădere a rezistenței osoase ce predispune la fracturi. Aceasta este demonstrația oferită de mai multe studii științifice. Practicarea unei activități fizice ar fi, deci, un remediu excelent anti-vârstă, pentru că s-a dovedit, de asemenea, că riscul de artroză se diminuează, datorită întăririi musculaturii și a oaselor, dar și ameliorării lubrificării mai bune a articulațiilor.

7. Vă ameliorează moralul

Exercițiul fizic favorizează eliberarea în creier a anumitor substanțe, precum endorfi­nele și serotonina, numite și "hormonii fericirii", perfecte pentru a alunga stările depresive. Ele sunt responsabile pentru starea dumneavoastră de bine, după o activitate fizică. Înviorarea psihică se simte pe loc. Și nu e tot. Aceste substanțe nu se mulțumesc doar să amelioreze starea sufletească, ci sunt capabile să blocheze receptorii durerii. În așa măsură încât mersul pe jos să devină la fel de eficient precum medica­mentele, în lupta îm­po­triva depresiilor ușoa­re. Prin urmare, pen­tru com­baterea tris­teții și a deprimării, în­călțați pan­tofii de sport!

8. Produce mai multă vitamina D

Asta cu condiția să faceți sport afară, la aer. Pielea noastră trans­for­mă, efectiv, energia ra­zelor solare în vitamina D3. Cu condiția ca expunerea să dureze cel puțin 10-15 minute pe zi, ca 20% din suprafața corpului să fie "dezgolită" - de exemplu, fața, brațele și pi­cioarele. Vitamina D are virtuți preventive în ceea ce privește cancerul (mai ales cel de colon) și reduce riscul de diabet unu, la copiii pre­dispuși la această afec­țiune.