Sfaturi de înfruntat vremea rea - Ceaiul cel de toate zilele

Redactia
- Un sfat bun și deloc costisitor: când vă supără ceva, preparați-vă imediat un ceai vindecător, din plante medicinale. Pentru fiecare afecțiune există un leac -

Ceaiuri de plante

Băutul ceaiului este o tradiție nelipsită în Orien­tul îndepărtat și se bucură de o trecere tot mai mare și în Occident. Lichidul fierbinte și aromat, servit în ceșcuțe de porțelan, reprezintă o desfătare. Dar ceaiurile nu trebuie băute doar de plăcere, ci și la nevoie, căci cele preparate din plante medicinale conțin substanțe vegetale extrem de eficiente. Dacă vă supără ceva anume sau dacă apar, brusc, indis­poziții de orice fel, aveți la îndemână plante nenu­mă­rate. Pentru toate afecțiunile exis­tă cel puțin o plantă tămădui­toare. Nu există boală, se spune, pentru care Dom­nul să nu fi lăsat un leac.
Iată câteva dintre ele:

Cătina albă
"Simt că mă paște o răceală"

Dacă îi oferiți organis­mului dvs., imediat ce simțiți "furnicături" în nas și în gât, o porție suplimentară de vitamine, e posibil ca sistemul imunitar să țină în frâu bacteriile și virușii. Este momentul să fiți generoși mai ales cu vitamina C, care se găsește în cantitate mare în cătină. Ea conține și vitamina E, caroten, fiind, deci, perfectă pentru sezonul ră­celilor!

Verbina
"Nu mai scap de bufeuri"

Printre supărătoarele fenomene secundare ca­racteristice menopauzei se numără trans­pirația abundentă și bufeurile. Acesta este modul în care reacționează orga­nismul unor femei la scăderea "pro­ducției" de estrogeni. Printre nume­roasele plante cu efect hormonal se nu­mără și verbina.
Rețetă: Amestecați câte 4 părți de ver­bină, armurariu, rozmarin și salvie și opă­riți - pentru o ceașcă de ceai - o linguriță de amestec cu apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 30 de minute, apoi strecurați. Ceaiul se bea pe tot parcursul zilei, îndulcit - după gust - cu miere.

Roinița
"Nu-mi găsesc liniștea"

În bucătăria asiatică roinița este una din cele mai apreciate plante, dato­rită aromei sale puternice. Dar și medi­cina ayurvedică o folosește pentru tra­tarea a numeroase afec­țiuni, mai ales stările de agitație interioară și deranja­mentele sto­macale pe bază nervoasă.
Rețetă: Pentru o ceașcă de ceai, opă­riți o lin­guriță de plantă cu apă în clocot și lăsați să se pă­trundă circa 10 minute. Uleiurile eterice pe care le conține au efect antibacterian și antiinflamator.

Ghimbirul
"Întunericul iernii mă deprimă"

Starea sufletească a multor femei se "pră­bu­șește" odată cu începutul iernii. Se simt, dintr-odată, melancolice, lipsite de curaj, și văd lucrurile mai în negru decât de obicei. Din fericire, această stare de­pre­sivă poate fi tratată cu suc­ces. Există nume­roase plante me­di­cinale care "încălzesc" și înse­ninează dispoziția, fără efecte se­cundare.
Rețetă: Amestecați 30 g de rădăcină proaspătă de ghimbir (mărunțită) cu 20 g salvie uscată, 20 g sunătoare, 10 g lemn-dulce, 10 g gălbenele și 10 g scorțișoară (scoarță mărunțită) și puneți ames­te­cul într-un borcan cu capac etanș. Pentru ceai, turnați apă fierbinte peste 2-3 lingurițe de amestec, lăsați vasul pe foc până ce dă în clocot și apoi puneți-l 5 minute la infuzat. Dacă urmați un trata­ment hormonal (de ex. pilulă contracep­țională), renunțați la sunătoare, care poate influența efec­tul. Înlocuiți-o, eventual, cu roiniță.

Isopul
"Mă ia cu tuse!"

Primul lucru care îți vine în minte când simți că răcești este să bei iute un ceai fierbinte. Dar nu de tei, cum ați crede, ci de isop. Se recomandă contra tusei, congestiei căilor respiratorii, contra durerilor în gât.
Rețetă: Puneți 2 lingurițe cu isop uscat într-o cană de apă rece. Așezați vasul pe foc și așteptați până ce lichidul dă primul clocot. Se trage deoparte și se lasă 5 minute la infuzat. Stre­curați și adăugați puțină miere.

Urzica
Prietena hipertrofiei prostatei

În cazul bărbaților care suferă de hipertrofia prostatei, infuzia de ur­zică poate frâna dezvoltarea țesu­tu­lui prostatic.
Rețetă: 2 lingurițe de urzică us­cată se opăresc cu o cană de apă clocotită și se lasă 10 minute la infu­zat. Se beau două căni pe zi.