Trăim vremuri stăpânite de nerăbdare. Maşinile de spălat nu mai ţin, ca înainte, douăzeci de ani. Automobilele se strică şi ele mai repede. Nici căsniciile nu mai sunt cum erau. Din trei perechi "unite pe viaţă", una divorţează, ba chiar, în marile oraşe, una din două. Iar dintre cuplurile ce rămân căsătorite, nu toate sunt fericite împreună. Pe mulţi îi leagă de tovarăşul de viaţă mai degrabă o comunitate de interese, se simt confortabil în această formă de convieţuire, dar certificatul de la oficiul stării civile nu-i împiedică să-şi caute stimulentele erotice sau iubirea în alte părţi.
Oare mai există în zilele noastre căsnicia fericită pe termen lung, în care ambii parteneri îşi găsesc împlinirea şi n-ar renunţa cu niciun preţ unul la celălalt? "Da", răspunde Judith S. Wallerstein, profesoară de psihologie la Universitatea din San Francisco, celebră în lumea întreagă pentru cercetările ei în domeniul divorţurilor. De astă dată, ea a monitorizat pe o perioadă de aproape trei ani cincizeci de cupluri ce afirmă că au o relaţie perfectă. Remarcând o serie de caracteristici comune, le-a analizat într-o lucrare publicată sub titlul "Căsnicii durabile - Cum şi de ce dăinuie iubirea". Cartea conţine îndrumarul unei alianţe fericite şi stabile până la sfârşitul vieţii. Ea contrazice prejudecata de largă circulaţie potrivit căreia rutina atrage obligatoriu după sine plictiseala, iar aceasta - moartea lentă a relaţiei. "Din observaţiile noastre am extras nouă probe, la care cuplurile sunt supuse zi de zi. Căsniciile fericite sunt cele ce reuşesc să depăşească aceste încercări", spune Judith Wallerstein. "Dacă amândoi partenerii trec examenul, legătura lor conjugală se consolidează."
Mai jos, vă prezentăm în rezumat aceste "pietre de încercare", dându-vă astfel posibilitatea să aduceţi un suflu nou în căsnicia dvs.
1. Uitaţi trecutul
"În căsniciile fericite, ambii parteneri s-au detaşat total de problemele sentimentale ale trecutului". Acest proces este indispensabil pentru a se face loc sentimentului de solidaritate şi apartenenţă reciprocă dintre soţi. Abia după ce au luat suficientă distanţă faţă de copilărie, de fostele iubiri şi de familia din care provin, partenerii se pot ocupa unul de celălalt, cu deplină concentrare. Din acel moment, legătura dintre ei devine mai puţin vulnerabilă la atacurile din exterior.
2. De la "eu" la "noi"
Toate cuplurile chestionate au folosit expresia "căsnicia noastră", care indică disponibilitatea lor pentru viaţa în doi. "Esenţial este faptul că, dincolo de această preocupare pentru coeziune, oamenii se percepeau pe sine ca doi tovarăşi de drum. Perechile fericite sunt capabile să traseze fără niciun fel de dificultate graniţa foarte subţire dintre «eu» şi «noi». Cine nu stăpâneşte mersul în echilibru pe această muchie îngustă nu va fi în stare să convieţuiască armonios pe termen lung".
3. Kilograme de pupături
E complet falsă afirmaţia că dragostea fizică se banalizează cu timpul şi ceea ce contează este doar înrudirea sufletească dintre doi oameni. Într-o căsnicie bună, funcţionează ambele. "Nu există o contrapondere mai eficientă la solicitările vieţii cotidiene decât sexul", subliniază Wallerstein. "O relaţie fizică bună compensează multe din dificultăţile unei căsnicii. În schimb, viaţa intimă nesatisfăcătoare nu poate fi vreodată temelia unei căsnicii durabile".
4. Nu vă lăsaţi despărţiţi de copii
Bineînţeles că viaţa se schimbă atunci când micuţii, drăgălaşii de ei, vă ţin treji cu urletele lor toată noaptea sau vin să bată cu pumnişorii în uşa dormitorului, tocmai când vouă v-a venit chef să faceţi dragoste. Totuşi:
5. Mânia face parte din viaţă
O criză nu trebuie să fie începutul sfârşitului. Dimpotrivă: aveţi prilejul să învăţaţi că şi mânia împotriva partenerului, ca şi grija pentru el, fac parte din viaţă.
"Căsniciile reuşite şi cele nereuşite trebuie să facă faţă aceloraşi situaţii. Deosebirea constă doar în faptul că în căsniciile fericite, oamenii încearcă să depăşească împreună crizele existenţiale. În căsniciile ratate, ele devin factorul declanşator al unei crize de durată a relaţiei".
6. Certaţi-vă, dar fără să jigniţi
Ceartă da, însă luptă nu.
"Partenerii fericiţi intuiesc foarte corect starea de spirit a celuilalt, chiar şi în timpul unei certe - ca şi cum ar avea la dispoziţie un instrument de măsură - astfel încât nu-l jignesc niciodată".
7. Râsul aduce soarele
Numai cei ce râd cu poftă împreună convieţuiesc bine. Aproape toate cuplurile participante la studiu au insistat asupra faptului că umorul constituie unul din principalii piloni ai relaţiei lor.
8. Nu încercaţi să vă modelaţi partenerul
Mulţi oameni cunosc acest principiu şi totuşi procedează mereu invers: nu veţi obţine niciun rezultat încercând să vă modelaţi partenerul după gustul dvs. Fie îl veţi găsi după aceea din cale afară de plicticos, fie îl veţi distruge. Când cel mai puternic nu acceptă slăbiciunile celuilalt, criza e ca şi programată. Izbucnesc certuri şi se ajunge la jigniri. Perspectiva va fi una singură: eşecul căsniciei, cu o suferinţă imensă pentru unul dintre soţi, dacă nu pentru amândoi.
9. Admiraţie fără sfârşit
În numeroase cupluri, convieţuirea echivalează cu o permanentă luptă pentru putere. Iar uneori ea este afişată doar în prezenţa altora, pentru a crea o anumită impresie observatorilor din afară. Dar cine credeţi că vă va lua în nume de rău faptul că vă admiraţi partenerul şi îl consideraţi un om deosebit? În fond, din acest motiv l-aţi ales şi aveţi dreptul să vă reafirmaţi opţiunea. Cine păstrează nealterată această însuşire îşi întăreşte propriul ego. Iar ceilalţi sunt deseori invidioşi, chiar dacă n-o recunosc.
Foto: DREAMSTIME