Inima și brumele toamnei

Rodica Demian
- Vremea e dirijorul stării noastre de sănătate. Diferențele mari de temperatură de la schimbarea anotimpurilor ne pun la încercare întreg organismul și, în primul rând, inima. Remediile pe care vi le propunem trebuie folosite ca prim-ajutor -

ANGINA PECTORALĂ

- Se manifestă printr-o durere toracică foarte puternică ce iradiază spre zona gâtului și brațe. Cauza este proasta irigare cu sânge a inimii -

Măsuri de prim-ajutor
* Dacă durerea de inimă apare când stați în picioare, așezați-vă și odih­niți-vă câteva momente.
* Dacă la debutul crizei sun­teți în­tinși în pat, așeza­ți-vă pe un fotoliu sau ridica­ți-vă în pat, pe o pernă, pen­tru a ate­nua presiunea asupra ner­vi­lor car­diaci, cei care pro­voacă durerea. Chemați cât mai repede un medic sau sal­varea, pentru că o du­re­re tora­cică foarte puter­nică ce apare în stare de repaos poate fi sem­nul unui in­farct. Contează fie­care minut.
* Dacă criza se pro­duce într-un mo­ment de ten­­siune emo­țională sau frică, în­cercați să vă cal­mați. Stresul sporește ne­voia inimii de oxigen. Prac­­ticați respirații complete sau alte me­tode de relaxare. Au mare eficiență.

Alimente și suplimente alimentare
* Acizii grași Omega 3 protejează inima și vase­le de sânge. Peștele gras (macrouri, somon, sardele) sunt surse bune de Omega 3. Se reco­man­dă con­su­mul lor de două ori pe săptămână.
* Pilule cu ulei de pește. Da­că nu aveți alte in­di­­cații me­dicale, luați 3000 mg de ulei de pește pe zi.
* Usturoiul. Studii recente au do­vedit că parti­cipă activ la scăderea co­les­terolului și la fluidiza­rea sân­gelui. Pentru eficiență maximă, tre­buie con­­sumat crud (2-3 căței pe zi, în­ghi­țiți cu apă) sau puși în sa­late și so­suri. Dacă nu vă place gus­tul, optați pen­tru pilulele farmaceutice cu ustu­roi.
* Acidul folic (sau vitamina B9) și vitamina B12 limitează ni­velul homo­cis­teinei din sân­ge (un acid care va­tămă pereții arterelor). Pe cale natu­rală, cele două vitamine se găsesc în car­ne, ouă, legumi­noase, iar acidul folic se găsește în ci­trice. Pe cale far­ma­ceutică, se recomandă admi­nis­tra­rea de 400 mg acid folic pe zi și 0,5 g vitamina B12.

Mai bine să previi, decât să vindeci
* Stabiliți un program obli­ga­toriu de exerciții fizice, îm­pre­ună cu medicul dvs. Acti­vi­tatea fizică regu­lată reduce considerabil riscurile angi­nei pec­torale.
* Renunțați la fumat. Com­primând vasele de sânge, nico­tina agravează an­gina pec­to­rală. Feriți-vă de locurile în ca­re se fumează.
* Limitați consumul cafelei. Ea con­tri­buie la creșterea ni­ve­lului de homo­cis­teină, un fac­tor agravant al anginei pec­torale.
* Odihniți-vă după o ma­să copioa­să. Digestia mobili­zea­ză un volum san­guin important și inima primește mai puțin oxigen, fapt ce a­gravează ris­cul anginei pec­torale.
* Evitați fri­gul pu­ternic pe peri­oa­de prea lungi. El stimulează re­flexele mus­culare aflate la originea angi­nei.
* Evitați eforturile fizice bruș­te, ca de pildă alergatul după auto­buz sau ri­di­carea unei greutăți.
* Eliminați kilogramele în plus. Consumați 5 porții de fructe și legume pe zi, cereale complete și glucide lente (car­tofi, orez, paste). Evitați ali­men­tele grase (fripturi, pră­ji­turi, biscuiți, aperiti­ve, cio­co­lată). Preferați laptele semi-degresat, carnea slabă, și mân­­cați de două ori pe săp­tă­mână pește. Pentru salate, folosiți uleiul de măs­li­ne, este anti-colesterol. Un consum mo­­­derat de vin roșu se poate do­vedi be­ne­fic.

Când chemăm medicul?

Îngrijirea medicală este indis­pen­sabilă în cazul crizei de angină pec­to­rală. Riscul principal îl repre­zintă in­farc­tul, când o parte a mușchiului car­­diac nu mai e deloc irigată cu sân­ge. Dacă simțiți o du­rere care vă strân­­­ge pieptul, acompaniată sau nu de difi­cul­tăți de res­pirație, chemați ime­diat sal­va­rea. Urmați întocmai in­di­cațiile ca­re vă sunt date de me­dic prin telefon.

PALPITAȚIILE

- În cazul unui adult aflat în stare bună de sănătate, inima bate în mod regulat, între 60 și 80 de bătăi pe minut. Uneori, din pricini diverse sau chiar fără nici un motiv, inima se ambalează și-și pierde ritmul, provocând o stare neplăcută de panică. Din fericire, există câteva mijloace simple ce pot reduce manifestările, imediat după apariția lor -

Pentru calmarea palpitațiilor
* Imediat ce constatați o neregularitate în bă­tăile ini­mii, așezați-vă confortabil pe un fotoliu. Respirați lent și pro­fund, lăsând aerul să pă­trundă mai întâi în pântec. Da­că vă veți concentra asupra res­pirației lente și regulate, rit­mul cardiac va reveni rapid la normal.
* Procedeul Valsalva (nu­me­le unui medic italian din secolul 18). Astu­pați-vă nările, în­chi­deți gura și for­ța­ți-vă să expirați. Ca­vi­ta­tea toracică se va umple de aer sub presiune, ceea ce va declanșa un reflex vagal (al nervului pneumo-gas­­tric), care va încetini frec­ven­ța car­diacă.
* Tușiți energic. Tusea poa­te avea același efect ca pro­ce­deul Valsalva și este sufici­en­tă, adesea, pentru a regulariza ritmul cardiac.
* Umflați un balon. Este pro­cedeul clasic folosit de ac­tori, pentru a-și domoli tracul.
* "Trece! Trece!". Re­curgeți la autosugestie. Re­petați în gând sau în șoaptă, ca pe o poe­­­zie, un îndemn adresat sub­­­conștientului: "Trece". Du­pă două minute, s-ar putea să nu mai aveți nimic.

Un remediu rapid: apa rece
* Beți câteva înghițituri de apă de la frigider. Adesea, pro­cedeul calmează palpitațiile, deși nu există explicații știin­țifice.
* Clătiți-vă fața cu apă rece. Adesea, șocul provocat este suficient.

Mâncați și beți, dar moderat
* Mâncați mult pește: so­mon, macrouri, sar­dele sau alte specii cu carne grasă. Con­țin acizi Omega 3, benefici pen­tru inimă.
* Nu vă în­dopați. Obli­gând organismul să dige­re o canti­tate mare de hrană, de­tur­nați o parte din sângele de care are nevoie inima spre a­pa­ratul di­gestiv, ceea ce poate produce palpitații.
* Reduceți consumul de al­cool, cafea și tutun. La anu­mi­te persoane, băuturile exci­tan­te - cafeaua, ceaiul, cola - pot pro­voca palpitații. La fel abu­zul de alcool, tabagismul și chiar ciocolata.

Reduceți stresul și dormiți suficient
* Stresul și frica sunt cau­ze frec­vente ale pal­pita­țiilor. Învățați să vă relaxați, făcând zilnic două reprize de relaxare pro­gre­sive (de la picioare spre cap, culcați pe pat sau podea) și respirații totale (în patru timpi - numărați până la pa­tru când inspi­rați, cât țineți ae­rul în piept, cât expirați și fără expi­rație. Rezultatele sunt imediate.
* Dormiți cel puțin 7 ore pe noapte. Și obo­sea­la poate să de­clanșeze palpitații.

Mișcați-vă!
* Efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții fi­zice, de 3-4 ori pe săptămână. Mersul pe jos, aler­gatul și bicicleta sunt acti­vi­tăți excelente. Dar prac­ti­cați-le moderat. Ritmul ideal este ace­la care vă per­mite să con­ver­sați în timp ce faceți miș­care.

Suplimente alimentare
* Magneziu. Numeroase per­­soane care suferă de o ne­re­gularitate a ritmului car­diac pre­zintă un nivel scăzut de mag­­neziu în sânge. Dacă e și cazul dvs., optați pen­tru ali­men­­­te bogate în magneziu, cum sunt cerealele complete, le­guminoa­sele, legu­me cu frun­­­­ze de culoare verde închis și fructele de mare. Dacă folo­siți magneziu farmaceutic, tre­buie să luați 300 mg pe zi. (Aten­ție: mag­neziul e interzis în caz de suferințe renale!)
* Coenzima Q10. Această sub­stanță naturală, vândută sub formă de com­primate, aju­tă la menți­nerea unui ritm car­­diac re­gulat. Luați 50 mg de două ori pe zi, în timpul me­sei. Efectul apare după două luni, dar e constant.
* Luați zilnic pilule cu Ome­­­ga 3. Sunt benefice pen­tru inimă.

Verificați-vă medicamentele
* Numeroase medica­men­te pot provoca palpi­tații. Citiți cu atenție pros­pec­tele, care pot menționa că respec­tivul medi­cament nu trebuie luat în caz de afecțiune cardiacă ori hi­per­­tensiune sau avertizează asupra efectelor secundare pe care le poate avea asu­pra rit­mului cardiac.

Când chemăm medicul?

Dacă palpitațiile sunt însoțite de o senzație de amețeală (vertij) sau dacă prezentați semnele unei hipertiroidii (pierdere în greutate, bufeuri, oboseală, tremurări ale extremităților) e cazul să mergeți la medic. Apelați la ajutor de urgență dacă palpitațiile sunt însoțite de o senzație de apăsare în piept, cu dureri si transpirație. Acestea sunt semnele infarctului.