Substanţa denumită Carvacol, prezentă în uleiul de Oregano sălbatic, îl transformă în unul dintre cele mai puternice substanţe antivirale, antibacteriene şi antifungice obţinute pe cale naturală.
Carvacol omoară paraziţii de orice natură. Cercetătorii americani au comparat Carvacolul din oregano cu tinidazolul, un medicament prescris în tratamentul giardiei. Rezultatele au arătat că oregano este mai eficient decât Tinidazolul.
Cercetătorii britanici au comparat, la rândul lor, acţiunea uleiului obţinut din oregano, cu acţiunea a 18 antibiotice dintre cele mai populare. S-a dovedit că oregano, prin conţinutul mare de carvacol, acţionează mai eficient decât antibioticele, distrugând şi bacteriile rezistente la unele antibiotice. Carvacolul acţionează la nivelul întregului organism şi poate fi utilizat atât pentru uz intern cât şi extern. El inhibă dezvoltarea bacteriilor, răspândirea stafilococului auriu, în special la nivel pulmonar şi facial (acnee), în paralel cu un efect antibacterian, mucolitic şi expectorant.
Uz intern: se administrează contra viruşilor, bacteriilor şi paraziţilor de orice fel, incluzând Candida, Giardia duodenalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus. Este, de asemenea, util, în infecţii urinare şi prostatită. Se poate administra şi post-operatoriu, pentru a evita infectarea cu stafilococul auriu (care poate fi mortală). Indicat în infecţii pulmonare, tuse persistentă, dureri în gât.
Administrare uz intern (adulţi): Se iau 5 picături, de 3-5 ori pe zi. Uleiul are o aromă extrem de puternică şi usturătoare, aşa că se începe cu o picătură pe zi, crescând doza ulterior. Se dizolvă în puţină apă sau, cel mai bine, se amestecă într-o linguriţă cu puţină miere. Se ţine scurt timp în gură, cât să se inspire adânc vaporii aromaţi, după care se înghite. Pentru infecţii pulmonare sau la sinusuri, pe lângă administrarea orală, se fac şi inhalaţii. Se fierbe apa într-un vas şi se pun câteva picături în apa fierbinte. Se apropie faţa de vasul cu apă şi oregano, se pune peste cap un prosop şi se inspiră adânc vaporii emanaţi. Atenţie, să nu vă ardeţi. Înainte de a inspira profund, inhalaţi o cantitate mai mică de vapori, pentru obişnuinţă. (Se poate folosi un vaporizator din comerţ.)
Uz extern: Uleiul de oregano poate fi folosit şi extern, prin aplicare în zona afectată, de 2-3 ori pe zi.
* Afecţiuni ale pielii: pentru înţepături, infecţii, furuncule, acnee, psoriazis, negi, iritaţii pe piele, micoze: se aplică câteva picturi de oregano şi se freacă uşor zona afectată, până la absorbţia în piele. Se adaugă câteva picături de ulei în săpunul lichid sau în gelul pentru duş. Se poate adăuga şi în săpunul lichid pentru mâini. În caz de răni pe piele, negi, furuncule sau acnee, se fac aplicaţii pe piele, cu masaje, până la absorbţia totală a uleiului. În cazul rănilor sau furunculelor se acoperă apoi cu un plasture.
* Dinţi şi gingii: pentru a dezinfecta şi deparazita total zona bucală, pentru a trata sau preveni parodontoza, se pun câteva picături de ulei de oregano pe periuţa de dinţi, în loc de pastă de dinţi, şi se freacă dinţii. În caz de infecţii la gingii, se masează gingiile cu câteva picături.
* Boli ale scalpului: în caz de scalp infectat cu o ciupercă, mătreaţă sau iritaţii ale scalpului, se adaugă câteva picături de oregano în şampon, înainte de spălarea părului. Se lasă pe păr şamponul astfel preparat pentru câteva minute, după care se clăteşte.
* Herpes: se aplică 1-3 picături pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi.
* Igienă intimă: câteva picături de ulei de oregano puse în apa caldă din baia de şezut ajută la eliminarea problemelor legate de infecţiile cu spectru larg de ciuperci (inclusiv Candida).
IMPORTANT: în România se comercializează mai multe feluri de Oregano. Singurul care are efectele descrise mai sus este uleiul de OREGANO SĂLBATIC. Citiţi cu atenţie prospectul sau consultaţi farmacistul.