Cel mai puternic antibiotic natural - Uleiul de oregano

Redactia
Farmacia de toamnă

Substanța denumită Carvacol, prezentă în uleiul de Oregano sălbatic, îl transformă în unul dintre cele mai puternice substanțe antivirale, antibacteriene și antifun­gice obținute pe cale naturală.
Carvacol omoară paraziții de orice natură. Cerce­tătorii americani au comparat Carvacolul din oregano cu tinidazolul, un medicament prescris în trata­mentul giar­diei. Rezultatele au arătat că oregano este mai eficient decât Tinidazolul.
Cercetătorii britanici au comparat, la rândul lor, ac­țiu­nea uleiului obținut din oregano, cu acțiunea a 18 anti­biotice dintre cele mai populare. S-a dovedit că oregano, prin conținutul mare de carvacol, acționează mai eficient decât antibioticele, distrugând și bacteriile rezistente la unele antibiotice. Carvacolul acționează la nivelul întregului organism și poate fi utilizat atât pentru uz intern cât și extern. El inhibă dezvoltarea bacteriilor, răspândirea stafilococului auriu, în special la nivel pulmonar și facial (acnee), în para­lel cu un efect antibacterian, mu­colitic și expectorant.
Uz intern: se administrează contra virușilor, bacteriilor și paraziților de orice fel, inclu­zând Candida, Giardia duode­nalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella ente­ri­ca, Staphylococcus aureus. Este, de asemenea, util, în infecții urinare și prostatită. Se poate administra și post-operatoriu, pentru a evita infec­tarea cu stafilococul auriu (care poate fi mortală). Indicat în infecții pul­monare, tuse persistentă, dureri în gât.
Administrare uz intern (adulți): Se iau 5 picături, de 3-5 ori pe zi. Uleiul are o aromă extrem de puternică și usturătoare, așa că se începe cu o picătură pe zi, crescând doza ulterior. Se dizolvă în puțină apă sau, cel mai bine, se amestecă într-o lin­gu­riță cu puțină miere. Se ține scurt timp în gură, cât să se inspire adânc vaporii aromați, după care se înghite. Pentru infecții pulmonare sau la sinusuri, pe lângă administrarea orală, se fac și inhalații. Se fierbe apa într-un vas și se pun câteva picături în apa fierbinte. Se apropie fața de vasul cu apă și oregano, se pune peste cap un prosop și se inspiră adânc vaporii emanați. Atenție, să nu vă ardeți. Înainte de a inspira profund, inhalați o cantitate mai mică de vapori, pentru obișnuință. (Se poate folosi un vapo­rizator din comerț.)
Uz extern: Uleiul de oregano poate fi folosit și extern, prin aplicare în zona afectată, de 2-3 ori pe zi.

* Afecțiuni ale pielii: pentru înțepături, infecții, furuncule, acnee, psoriazis, negi, iritații pe piele, micoze: se aplică câteva picturi de oregano și se freacă ușor zona afectată, până la absorbția în piele. Se adaugă câteva picături de ulei în săpunul lichid sau în gelul pentru duș. Se poate adăuga și în săpunul lichid pentru mâini. În caz de răni pe piele, negi, furuncule sau acnee, se fac apli­cații pe piele, cu masaje, până la absorbția totală a ule­iului. În cazul rănilor sau furunculelor se acoperă apoi cu un plasture.

* Dinți și gingii: pentru a dezinfecta și deparazita total zona bucală, pentru a trata sau preveni parodontoza, se pun câteva picături de ulei de oregano pe periuța de dinți, în loc de pastă de dinți, și se freacă dinții. În caz de infecții la gingii, se masează gingiile cu câteva picături.

* Boli ale scalpului: în caz de scalp infectat cu o ciupercă, mătreață sau iritații ale scalpului, se adaugă câteva picături de oregano în șampon, înainte de spălarea părului. Se lasă pe păr șamponul astfel preparat pentru câteva minute, după care se clătește.

* Herpes: se aplică 1-3 picături pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi.

* Ciupercă la picioare: prezența fungilor (ciuper­cilor) la nivelul labei piciorului produce răniri (picior de atlet), în special între degetele piciorului, precum și deteriorarea (măcinarea) unghiilor, în paralel cu un miros foarte neplăcut. Se aplică și se distribuie uniform câteva picături de ulei de oregano între degete și pe unghii.

* Igienă intimă: câteva picături de ulei de oregano puse în apa caldă din baia de șezut ajută la eliminarea problemelor legate de infecțiile cu spectru larg de ciu­perci (inclusiv Candida).

IMPORTANT: în România se comercializează mai multe feluri de Oregano. Singurul care are efectele descrise mai sus este uleiul de OREGANO SĂLBATIC. Citiți cu atenție prospectul sau consultați farmacistul.