Era sub o frunză de dovleac. Stătea acolo nemişcată şi se uita drept la mine. Scoteam ceapă din strat şi m-am speriat când am dat cu ochii de ea. Am tresărit şi poate am şi ţipat, dar nu mai contează asta acum, sigur e că am şi sărit un pas înapoi, dar ea tot nu s-a mişcat. A rămas în acelaşi loc, în aceeaşi poziţie. Părea că e o statuetă din aceea chinezească, un monstru bubos cu privire leneşă, cu ochii acoperiţi pe jumătate de pleoape îngroşate. Era o broască râioasă, uriaşă şi urâtă, după cum îi este şi numele, şi din cauza ei am abandonat lucrul în grădină şi am intrat în casă. Nu mi-a plăcut să lucrez urmărită de ochii aceia nemişcaţi şi-mi aduc aminte că nu i-am spus atunci mătuşii de ce nu mai lucrez, ci doar înspre seară, când m-am dus din nou să o ajut. Înainte de a reîncepe lucrul, am dat cu un băţ la o parte toate frunzele, ca să văd dacă mai era acolo broscoiul. Nu era, dispăruse ori se ascunsese şi mai bine între flori. Plecase cine ştie unde.
Era o zi minunată de toamnă caldă şi o ajutam pe mătuşa să-şi strângă roadele din grădină. Avea aproape nouăzeci de ani, şi nu mai era atât de vioaie pe cât ar fi vrut. Tocmai de aceea, ne roteam, cei trei nepoţi pe care-i avea, ca s-o ajutăm, fără ca ea să-şi dea seama c-o supraveghem şi că ne-am făcut un program din a o proteja. Nu i-ar fi plăcut să ştie că a devenit o problemă pentru întreaga familie, cu râvna ei de a lucra toată ziua, fără dram de răgaz. Spre seară, i-am povestit mătuşii de broscoi, şi ea s-a oprit din ce făcea şi m-a întrebat cum era broscoiul şi cum stătea şi în ce direcţie a plecat. N-am priceput ce-i cu atâtea întrebări şi de ce mă silea să-mi amintesc nişte detalii pe care nu le băgasem în seamă. "Aista-i un sămn! Un mare sămn! Tu trăbuia să te uiţi încotro o ia, ca să ştii de unde a venit! Un mare sămn! Aiastă broască o fost trimăsă, n-o venit ea degeaba!", a zis mătuşa, uitându-se lung la mine. Am dat amuzată din cap, dar şi nedumerită cumva. Şi pe bună dreptate. De ziua aceea de toamnă aveam să-mi amintesc toată viaţa.
Vârful Negru
Eram măritată de câteva luni cu un bărbat de care m-am simţit apropiată de când l-am văzut prima oară. Ţin minte şi cum era îmbrăcat în ziua în care a venit în satul nostru, împreună cu alte zeci de studenţi, în practică, la cules de struguri. Au stat vreo două săptămâni în sat şi în fiecare seară, după cină, făceau câte un foc de tabără, cântau şi spuneau glume. Era mare distracţie între ei şi ne-a părut bine când ne-au primit în grupul lor pe câţiva din sat, liceeni mai mari. Ne-am îndrăgostit de cum ne-am vorbit întâia oară, şi m-am aşezat lângă el în seara aceea, cu siguranţa pe care ţi-o dă obrăznicia tinereţii şi dragostea care vine, nu se ştie de unde. Simţeam că acolo, lângă el, mi-era locul şi că n-are niciun rost să mai amânăm ceea ce mi se părea clar, adică faptul că eram făcuţi unul pentru altul. Deşi eram în ultimul an de liceu şi aveam de gând să dau admitere la Farmacie, când am aflat că el e student la Politehnică, mi-am schimbat planurile şi m-am dus şi eu tot la politehnică. Am intrat la facultate, şi după un an de studenţie, ne-am căsătorit, pe la începutul lui iunie, şi am petrecut vara aceea în satul meu. A fost o vară tare frumoasă! I-am ajutat pe ai mei în gospodărie, ne-am distrat cu ceilalţi tineri din sat veniţi acasă în vacanţă şi am ajutat-o şi pe mătuşa Reghina, sora mai mare a bunicului, cea care nu se mai descurca singură în gospodăria uriaşă pe care o avea.
La sfârşit de vacanţă, aşa cum ne era obiceiul în fiecare an, mergeam într-o drumeţie, urcam pe muntele care era aproape de sat. Era un fel de a ne lua rămas bun de la locurile acelea minunate, până în anul următor. Nu era prea greu urcuşul. Pantele erau line şi era o excursie potrivită şi pentru cei care nu erau antrenaţi special pentru ascensiuni montane, aşa cum eram eu. Numai că în ziua aceea, nu ştiu de ce, dar cu siguranţă că există o explicaţie în afara puterii mele de înţelegere, pur şi simplu nu am mai avut chef de excursie. Era o dimineaţă senină, de septembrie, şi culorile câmpului şi ale pădurii erau proaspete, în lumina gălbuie a soarelui blând. Era atâta pace în jur, încât mi s-a părut oarecum mai potrivit să rămân acasă. Când le-am spus celor din grup că nu mai merg cu ei, un cor de vociferări m-a înconjurat imediat, dar s-au calmat când le-am spus că Doru, bărbatul meu, va merge cu ei, pentru că îşi dorea de mult un urcuş pe Vârful Negru, cunoscut pentru frumuseţea lui. Aşa că au plecat şi eu am rămas uitându-mă după ei, până când s-au pierdut în zare. Ziua aceea a trecut foarte straniu. Ţin minte că orice am încercat să fac, n-am dus la capăt. Începeam ceva şi nu mai aveam răbdare să termin, mă mutam la altă muncă, în altă parte a gospodăriei, şi de acolo la alta, în altă parte, lăsând tot aşa, treburile începute şi nesfârşite. O fi fost de vină, poate, şi căldura moleşitoare, care s-a lăsat greu peste grădini, căldură aproape nefirească şi nepotrivită, cu sfârşitul de septembrie în care eram. Dar mai era şi un fel de nelinişte, un fel de stare de nestare, de care nu puteam nicicum să scap încă de dimineaţă, de când am privit cum se face tot mai mică, în ceaţa senină şi mişcată a depărtării, şepcuţa portocalie pe care o purta bărbatul meu pe cap. După amiază, m-am dus la mătuşa Reghina, dar n-am stat nici acolo mult, căci atunci am văzut broscoiul acela nesuferit şi m-am întors iar acasă. După o vreme, m-am liniştit brusc şi m-a prins aşa, o melancolie şi-o părere de rău, nici eu nu ştiam după ce sau de ce. Când mă gândesc la ziua aceea, îmi dau seama că toate care mă înconjurau şi toate stările acelea fără nume erau într-adevăr "un sămn", cum zisese mătuşa, parcă voiau să mă anunţe că se va întâmpla ceva neaştepat şi negândit. N-am înţeles "sămnul", n-am priceput împotrivirea tuturor lucrurilor din gospodărie, care nu s-au lăsat aranjate după cum am vrut eu, n-am descifrat nici ochii broscoiului care s-a uitat neclintit la mine. Şi n-am înţeles, în primele momente, nici vorbele speriate şi înecate ale prietenului nostru, Alexandru, care a venit în fugă, spre seară, să-mi spună că Doru a căzut de pe Vârful Negru şi că e în stare gravă, în drum spre spital.
Năluca
Au trecut douăzeci de ani de la acele întâmplări. Doru a murit, înainte ca eu să ajung la el. Aveam douăzeci de ani şi eram văduvă, la doar câteva luni după nuntă. Întâmplarea a paralizat tot satul. Când ieşeam din casă, lumea se uita la mine ca la urs. Neputinţa, durerea crâncenă şi revolta primelor zile de văduvie au fost înlocuite, încetul cu încetul, de un fel de anestezie. Nu mai simţeam absolut nimic. Durerea despărţirii de Doru, atât de brutală şi neaşteptată, a atenuat şi şters orice simţ al meu. Nu numai că nu mai ştiam când să mă bucur, când să râd, când să mă întristez şi când să mă încrunt, dar nu-mi dădeam seama nici când o mâncare era prea sărată, ori când ceaiul era prea dulce. Eram ca o bucată de lemn umblător. Totul mă despărţea de lumea din jur şi, în acelaşi timp, mă ţinea captivă, închisă într-o cuşcă în care nu mai intra nimic din afară. Nu mai ştiam când e noapte, nu simţeam când e soare şi lumină, nu mă supăra frigul, nu mă alunga ploaia. Trăiam ca o buruiană la marginea unei holde care nu aşteaptă decât iarna s-o ardă cu gerul ei sclipitor. Zilele au trecut, durerea a încărunţit odată cu mine, singurătăţii mele i-au crescut aripi. Apoi...
Într-o dimineaţă, m-am trezit cu o stare de oboseală duioasă. Visasem că Doru a dormit lângă mine, că m-a ţinut în braţe toată noaptea şi că mi-a şoptit poveşti, aşa cum făcea în primele noastre nopţi. Ca să-mi alung tremuratul, mi-am prins umerii în braţe şi-atunci mi-am amintit de mâinile lui, care mă căutau grăbite prin întuneric, de lentoarea cu care mă înfăşura şi mă ţinea fără să mă pot mişca.
M-am aşezat pe un scaun şi m-am uitat pe fereastră, aşteptând să mă liniştesc. Mi-am privit mâinile, erau ale mele, dar parcă îmi erau străine, le ştiam, dar parcă nu le mai puteam potoli. Mâinile mele ţineau minte trupul lui mai mult decât putuse mintea să o facă. Păreau trezite dintr-o lungă amorţire, se mişcau în aer după conturul buzelor lui, îmbrăţişau un chip care le era apropiat, cunoscut. Trăiam o stare febrilă, ca o continuare a nopţii ce trecuse atât de greu. A fost o nelinişte care a crescut şi mai mult, după ce m-am uitat în oglindă şi-am văzut la baza gâtului, acolo unde osul claviculei îndulceşte o adâncitură, am văzut urma întunecată a unui sărut. Atunci am ştiut sigur că n-am visat şi că Doru chiar a venit din nou la mine, ca un mire pregătit pentru prima noapte de dragoste.
De atunci vine mereu, vine mai ales când serile sunt topite într-o lumină firavă, senină, care lasă peste lume o urmă de tristeţe. Vine şi mă ţine în braţe până dimineaţa, când mă trezesc. N-am să ştiu niciodată, şi nici nu vreau, de fapt, să aflu, cât din fericirea clipelor trăite împreună se datorează lumii mele colorate şi cât vine dinspre cealaltă, aflată doar la o adiere de vânt de a noastră. Ca să ajung acolo nu mai e greu deloc. Gândul mă duce unde nu credeam. Mă bucur acum de lucruri despre care nu ştiam că pot fi posibile. E ca şi cum, zi de zi, aş topi cu răsuflarea mea caldă stratul subţire de gheaţă străvezie de pe o fereastră, dincolo de care mă aşteaptă el, Doru.
Reproduceri după picturi de ANA RUXANDRA ILFOVEANU