"Sămnul"

Otilia Teposu
Povești de dragoste

Era sub o frunză de dovleac. Stătea acolo nemișcată și se uita drept la mine. Sco­team ceapă din strat și m-am speriat când am dat cu ochii de ea. Am tresărit și poate am și țipat, dar nu mai contează asta acum, sigur e că am și sărit un pas înapoi, dar ea tot nu s-a mișcat. A rămas în același loc, în aceeași poziție. Părea că e o statuetă din aceea chinezească, un monstru bubos cu privire leneșă, cu ochii acoperiți pe jumătate de pleoape îngroșate. Era o broască râioasă, uriașă și urâtă, după cum îi este și numele, și din cauza ei am abandonat lucrul în gră­dină și am intrat în casă. Nu mi-a plăcut să lucrez ur­mărită de ochii aceia ne­mișcați și-mi aduc aminte că nu i-am spus atunci mă­tușii de ce nu mai lucrez, ci doar în­spre seară, când m-am dus din nou să o ajut. Înainte de a reîncepe lucrul, am dat cu un băț la o parte toate frun­zele, ca să văd dacă mai era acolo bros­coiul. Nu era, dis­­pă­ruse ori se ascunsese și mai bine între flori. Ple­case cine știe unde.
Era o zi minunată de toamnă caldă și o ajutam pe mătușa să-și strângă roadele din grădină. Avea aproa­pe nouăzeci de ani, și nu mai era atât de vi­oaie pe cât ar fi vrut. Tocmai de aceea, ne roteam, cei trei nepoți pe care-i avea, ca s-o aju­tăm, fără ca ea să-și dea seama c-o supra­ve­ghem și că ne-am făcut un program din a o proteja. Nu i-ar fi plăcut să știe că a devenit o problemă pentru în­treaga familie, cu râvna ei de a lucra toată ziua, fără dram de răgaz. Spre seară, i-am povestit mă­tușii de broscoi, și ea s-a oprit din ce făcea și m-a în­trebat cum era bros­coiul și cum stătea și în ce di­recție a plecat. N-am priceput ce-i cu atâtea în­trebări și de ce mă silea să-mi amintesc niște detalii pe care nu le băgasem în seamă. "Aista-i un sămn! Un mare sămn! Tu tră­buia să te uiți încotro o ia, ca să știi de un­de a venit! Un mare sămn! Aiastă broas­că o fost tri­măsă, n-o venit ea degeaba!", a zis mă­tușa, ui­tându-se lung la mine. Am dat amuzată din cap, dar și nedu­merită cumva. Și pe bună dreptate. De ziua aceea de toam­nă aveam să-mi amintesc toa­tă viața.

Vârful Negru

Eram măritată de câteva luni cu un bărbat de care m-am simțit apropiată de când l-am văzut prima oară. Țin minte și cum era îmbrăcat în ziua în care a venit în satul nostru, împreună cu alte zeci de studenți, în practică, la cules de struguri. Au stat vreo două săp­tămâni în sat și în fiecare seară, după cină, făceau câte un foc de tabără, cântau și spuneau glume. Era mare distracție între ei și ne-a părut bine când ne-au primit în grupul lor pe câțiva din sat, liceeni mai mari. Ne-am îndrăgostit de cum ne-am vorbit întâia oară, și m-am așezat lângă el în seara aceea, cu si­guranța pe care ți-o dă obrăznicia tine­reții și dra­gostea care vine, nu se știe de unde. Simțeam că acolo, lângă el, mi-era locul și că n-are niciun rost să mai amânăm ceea ce mi se părea clar, adică faptul că eram făcuți unul pentru altul. Deși eram în ultimul an de liceu și aveam de gând să dau admitere la Far­ma­cie, când am aflat că el e student la Poli­teh­nică, mi-am schimbat pla­nurile și m-am dus și eu tot la politehnică. Am intrat la facultate, și după un an de stu­denție, ne-am căsătorit, pe la începutul lui iu­nie, și am petrecut vara aceea în satul meu. A fost o vară tare fru­moasă! I-am ajutat pe ai mei în gos­podărie, ne-am distrat cu ceilalți tineri din sat veniți acasă în vacanță și am ajutat-o și pe mătușa Reghina, sora mai mare a bu­nicului, cea care nu se mai descurca singură în gos­podăria uria­șă pe care o avea.
La sfârșit de vacanță, așa cum ne era obi­ceiul în fiecare an, mergeam într-o drumeție, urcam pe muntele care era aproape de sat. Era un fel de a ne lua rămas bun de la locurile acelea minunate, până în anul următor. Nu era prea greu urcușul. Pantele erau line și era o excursie potrivită și pentru cei care nu erau antrenați special pentru ascensiuni montane, așa cum eram eu. Numai că în ziua aceea, nu știu de ce, dar cu sigu­ranță că există o explicație în afara puterii mele de în­țelegere, pur și simplu nu am mai avut chef de ex­cursie. Era o di­mineață senină, de septembrie, și culorile câmpului și ale pădurii erau proaspete, în lumina gălbuie a soarelui blând. Era atâta pace în jur, încât mi s-a părut oarecum mai potrivit să ră­mân acasă. Când le-am spus celor din grup că nu mai merg cu ei, un cor de vo­ci­ferări m-a în­con­jurat imediat, dar s-au calmat când le-am spus că Do­ru, bărbatul meu, va merge cu ei, pentru că își dorea de mult un ur­cuș pe Vârful Ne­gru, cu­nos­cut pen­tru fru­musețea lui. Așa că au plecat și eu am rămas uitân­du-mă după ei, pâ­nă când s-au pierdut în za­re. Ziua aceea a trecut foarte stra­niu. Țin minte că orice am în­cercat să fac, n-am dus la capăt. Începeam ce­va și nu mai aveam răbdare să ter­min, mă mutam la altă mun­că, în altă parte a gospo­dăriei, și de acolo la alta, în altă parte, lă­sând tot așa, treburile începute și nesfârșite. O fi fost de vină, poate, și căl­du­ra mole­șitoare, care s-a lăsat greu peste gră­dini, căldură aproape nefi­rească și ne­po­tri­vită, cu sfârșitul de sep­tembrie în care eram. Dar mai era și un fel de neliniște, un fel de stare de nestare, de care nu puteam nicicum să scap încă de di­mineață, de când am privit cum se face tot mai mică, în cea­ța senină și mișcată a depăr­tării, șepcuța por­tocalie pe care o purta băr­batul meu pe cap. Du­pă amiază, m-am dus la mătușa Reghina, dar n-am stat nici acolo mult, căci atunci am văzut broscoiul acela nesuferit și m-am întors iar acasă. După o vreme, m-am liniștit brusc și m-a prins așa, o melancolie și-o pă­rere de rău, nici eu nu știam după ce sau de ce. Când mă gândesc la ziua aceea, îmi dau seama că toate care mă în­con­jurau și toate stările acelea fără nume erau într-ade­văr "un sămn", cum zisese mă­tușa, par­că voiau să mă anunțe că se va întâmpla ceva ne­aș­tepat și negândit. N-am înțeles "sămnul", n-am priceput împotrivirea tuturor lu­cru­rilor din gospodărie, care nu s-au lăsat aranjate după cum am vrut eu, n-am descifrat nici ochii brosco­iului care s-a uitat neclintit la mine. Și n-am înțeles, în primele mo­­mente, nici vorbele speriate și înecate ale prie­tenului nostru, Alexandru, care a venit în fugă, spre sea­ră, să-mi spună că Doru a căzut de pe Vârful Negru și că e în stare gravă, în drum spre spi­tal.

Năluca

Au trecut douăzeci de ani de la acele întâmplări. Doru a murit, înainte ca eu să ajung la el. Aveam douăzeci de ani și eram văduvă, la doar câteva luni după nuntă. Întâmplarea a paralizat tot satul. Când ieșeam din casă, lumea se uita la mine ca la urs. Neputința, durerea crâncenă și revolta primelor zile de văduvie au fost înlocuite, încetul cu încetul, de un fel de anestezie. Nu mai simțeam absolut nimic. Du­rerea despărțirii de Doru, atât de brutală și ne­așteptată, a atenuat și șters orice simț al meu. Nu numai că nu mai știam când să mă bucur, când să râd, când să mă întristez și când să mă încrunt, dar nu-mi dădeam seama nici când o mâncare era prea sărată, ori când ceaiul era prea dulce. Eram ca o bucată de lemn umblător. Totul mă despărțea de lumea din jur și, în același timp, mă ținea captivă, închisă într-o cușcă în care nu mai intra nimic din afară. Nu mai știam când e noapte, nu simțeam când e soare și lumină, nu mă supăra frigul, nu mă alunga ploaia. Trăiam ca o buruiană la marginea unei holde care nu așteaptă decât iarna s-o ardă cu gerul ei scli­pitor. Zilele au trecut, durerea a încărunțit odată cu mine, singurătății mele i-au crescut aripi. Apoi...
Într-o dimineață, m-am trezit cu o stare de obo­seală duioasă. Visasem că Doru a dormit lângă mine, că m-a ținut în brațe toată noaptea și că mi-a șoptit povești, așa cum făcea în primele noastre nopți. Ca să-mi alung tremuratul, mi-am prins umerii în brațe și-atunci mi-am amintit de mâinile lui, care mă cău­tau grăbite prin întuneric, de lentoarea cu care mă înfășura și mă ținea fără să mă pot mișca.
M-am așezat pe un scaun și m-am uitat pe fe­reas­tră, așteptând să mă liniștesc. Mi-am privit mâinile, erau ale mele, dar parcă îmi erau străine, le știam, dar parcă nu le mai puteam potoli. Mâinile mele țineau minte trupul lui mai mult decât putuse mintea să o facă. Păreau trezite dintr-o lungă amor­țire, se mișcau în aer după conturul buzelor lui, îm­bră­țișau un chip care le era apropiat, cunoscut. Trăiam o stare fe­bri­lă, ca o continuare a nop­­ții ce trecuse atât de greu. A fost o neliniște care a cres­cut și mai mult, du­pă ce m-am uitat în oglindă și-am văzut la baza gâ­tului, acolo unde osul cla­vi­culei îndul­ceș­te o adân­ci­tură, am vă­zut urma întu­ne­cată a unui sărut. Atunci am știut sigur că n-am visat și că Doru chiar a venit din nou la mi­ne, ca un mire pre­gătit pen­tru prima noap­te de dragoste.
De atunci vine mereu, vine mai ales când serile sunt topite într-o lumină fi­ravă, senină, care lasă pes­te lume o urmă de tris­tețe. Vi­ne și mă ține în bra­țe până dimineața, când mă trezesc. N-am să știu nicio­dată, și nici nu vreau, de fapt, să aflu, cât din feri­ci­rea cli­pe­lor trăite împreună se da­to­rează lumii mele co­lorate și cât vine dinspre cealaltă, aflată doar la o adiere de vânt de a noastră. Ca să ajung acolo nu mai e greu deloc. Gândul mă duce unde nu credeam. Mă bucur acum de lucruri despre care nu știam că pot fi po­sibile. E ca și cum, zi de zi, aș topi cu răsuflarea mea cal­dă stratul sub­țire de gheață străvezie de pe o fe­reastră, dincolo de care mă așteaptă el, Doru.

P.S. Această poveste este trăită de o femeie care nu are curajul s-o facă publică. De aceea am scris-o eu, după mărturisirile ei.

Reproduceri după picturi de ANA RUXANDRA ILFOVEANU