MORCOVUL - Ginsengul din grădina casei

Ilie Tudor
- Rădăcina sa roșie-portocalie ascunde peste o sută de substanțe terapeutice, fiind unul dintre cele mai puternice medicamente ascunse într-o legumă. Acum, în mijlocul toamnei, morcovul are maximum de putere și este momentul să aflăm cum poate fi folosit pentru a ne menține sau redobândi sănătatea -

Morcovul este printre primele legume cul­ti­vate și consumate de om. Unii cerce­tători spun că ar fi fost domesticit cu cinci-șase milenii în urmă în Orientul Mijlociu, pe teritoriul actualului Afganistan, în timp ce alții susțin că ar fi originar din bazinul Mării Mediterane, la fel ca și rudele sale, pătrunjelul, țelina sau leușteanul. Adevărul s-ar putea să fie undeva la mijloc, morcovul pe care îl cumpărăm astăzi din piețe fiind, se pare, o încru­cișare dintre specia orientală, care are o culoare roșie-pur­purie, și specia meditera­nea­nă, a cărei rădăcină are o culoare mai degrabă galbenă. Cert este că încă din vremuri preistorice, morcovul este fo­losit ca aliment și ca medica­ment, ambele calități fiindu-i din plin validate de către stu­diile moderne. Dar înainte de a cunoaște utilizările medici­nale cu adevărat excepționale ale morcovului, sunt necesare câteva precizări legate de dife­ritele tipuri de morcov folosite în alimentație și în terapie.

Soiurile de morcovi

Există incredibil de multe (de ordinul sutelor). Varietățile de morcov, consumate astăzi în lume sunt de ordinul sute­lor. La noi în țară sunt folosite în majoritate varietățile de morcov de culoare por­tocalie. În piețe găsim morcovul portocaliu de con­sum, de formă cilindrică, dulce la gust și foarte bogat în vitamine, dar și un morcov furajer (numit și "ca­rotă"), de dimensiuni foarte mari, de formă conică, mai fad și mai sărac în substanțe nutritive. Evident, este de preferat morcovul de consum, în fața celui furajer. Recent au apărut și la noi, fiind foarte la modă, morcovii-bebeluș (baby carrots în engleză), care sunt foarte mici ca dimensiuni, fragezi, cu o consistență și un gust plăcut după fierbere, iar indi­cele lor glicemic este scăzut. Mai rar, întâlnim la noi și morcovul galben, care este foarte bogat în xantofilă și luteină, doi pigmenți care previn degenerescența maculară, ateroscleroza și cancerul pulmonar. În India și în China, se folosește și o varietate de morcov roșu, care conține un pigment numit licopen, care previne și combate gastrita și ulcerul gastric, previne, de asemenea, cancerul de prostată și cel ovarian. Mor­covul purpuriu (roșu închis) este cultivat în unele regiuni din Turcia și din Irak, fiind bogat în pigmenți antocianici, principii active care îmbunătățesc vede­rea nocturnă, combat inflamațiile articulare, previn trombozele de tot felul. Morcovul alb este întâlnit în estul Afganistanului, în Pakistan și în Iran și are această culoare deoarece este lipsit de pigmenți, fiind, în schimb, foarte bogat în fibre alimentare. În fine, morcovul negru (de fapt are o culoare vine­ție foarte închisă) conține, la fel ca și morcovul purpuriu, pigmenți antocianici, care între altele, scad nivelul colesterolului negativ (LDL), îm­piedică oxidarea acestuia pe artere, încetinesc procesele degenerative, protejează împotriva di­fe­ritelor forme ale bolii canceroase.

Preparate din rădăcină de morcov

Mai întâi de toate, trebuie știut că cele mai bune efecte terapeutice se obțin consumând rădăcinile proas­pete de morcov, și nu cele conservate prin con­gelare sau preparate prin încălzire, care își pierd mul­te din calitățile vindecătoare. După două săptă­mâni de congelare, se pierd aproximativ 30-45% din majo­ritatea vitaminelor, în timp ce, prin fierbere, este pier­dut un procent de 50-70% din conținutul de vita­mina A, E, B1 și B3.

Sucul obținut prin centrifugare
Este forma de administrare a morcovului cea mai eficientă din punct de vedere al absorb­ției vitaminelor și pigmenților. Se obține cu ajutorul storcăto­rului electric centrifugal, din mor­covi proaspeți și bine spă­lați, dar ne­curățați de coajă, care este par­tea cea mai bogată în substanțe nutritive. Coaja va fi doar fre­cată foarte bine cu o perie moale și vor fi îndepărtate părțile stri­cate. Sucul obținut se consumă de preferință imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de șase ore.
De regulă, un adult va con­suma zilnic 150-300 ml de suc de morcov, o cantitate mai mare fiind contraindicată, deoarece poate produce deranjamente gas­tro-intestinale, pigmentări anor­male ale pielii, stări de inapetență.

Sucul obținut prin mixare
Se prepară din morcovi foarte bine spălați și cură­țați, care se introduc, împreună că puțină apă, în vasul mixerului. Se mărunțesc vreme de 1-2 minute, for­mând o pastă, a cărei moliciune depinde de cantitatea de apă adăugată. La final se adaugă și suc de lămâie, pentru a conserva mai bine proprietățile morcovului și pentru a-i face gustul mai agreabil. Sucul de mor­cov obținut prin mixare are vitaminele, pig­menții și anumiți acizi organici mai greu asi­milabili, dar are alte proprietăți extraordinare:
* are un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce îl recomandă ca adevărat aliment-me­dicament în dieta diabeticilor.
* caloriile sale sunt greu asimilabile și conferă o senzație de sațietate îndelungată, fiind util contra supragreutății și obezității.
* datorită conținutului ridicat de fibre, este ca o mătură pentru tubul digestiv, cură­țând intestinele de substanțele reziduale și normalizând tranzitul.

Salata de morcovi
Se obține dând prin răzătoare morcovii bine spălați, peste care se toarnă ulei presat la rece, puțin suc de lămâie și sare după gust. La salatele de morcov se adaugă de obicei și rădăcină de pătrunjel, de țelină, varză sau sfeclă rasă, precum și mărar sau pătrunjel verde. Bine de știut: din morcovul crud, consumat ca atare sau în salată, organismul va putea extrage un procent mic de vita­mine sau minerale, deoarece acestea rămân "captive" în spatele pereților celulari formați din celuloză. De exemplu, doar 25% din vitamina A din morcovul crud va putea fi asimilată, în timp ce din sucul de morcov obținut prin centrifugare, procentul din această vitamină asimilată crește până la aproximativ 90%. În schimb, în salata cu morcov crud există un procent foarte mare de fibre alimentare, foarte importante pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal, pentru ținerea sub control a greutății, pentru prevenirea cancerului tubului digestiv, pentru scăderea glicemiei și a nivelului colesterolului.

Morcovul fiert
Poate fi consumat ca atare, sub formă de piure, sau în diverse alte mâncăruri (ciorbe, tocănițe, ghiveciuri etc.). În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conținută este distrusă, la fel ca și vitamina C și multe alte substanțe nutritive. Totuși, este important de știut că vitaminele și mineralele rămase după fierbere vor fi mult mai ușor de asimilat din morcovul fiert, decât din cel crud. Mai mult, morcovul fiert este foarte bine digerat și tolerat de către tubul digestiv, fiind recomandat în mod special persoanelor conva­lescente ori celor care, datorită unor afecțiuni gastro-intestinale, nu suportă cruditățile. Din aceste motive, morcovul fiert poate avea, deși poate părea incredibil, de multe ori o aplicabilitate terapeutică mai mare chiar decât cel consumat crud.

Tratamente interne

* Boala canceroasă - se administrează zilnic suc de morcov (obținut prin centrifugare), câte 100 de ml dimineța și seara, în cure de patru săptămâni, urmate de una-două săptămâni de pauză. De aseme­nea, se administrează și salată de morcov crud, dat prin răzătoarea fină, câte 50-75 de grame zilnic, con­sumate de trei ori pe săptămână. Sucul de morcov este foarte bogat în substanțe antitumorale, între care menționăm falcarinolul, luteina și zeaxantina, prin­cipii active cu efecte benefice demonstrate în cance­rul de piele, în cancerul esofagului și al laringelui, în cancerul colo-rectal, în cancerul gastric, al prostatei sau al vezicii urinare. Aceste substanțe încetinesc pro­cesele de proliferare a celulelor maligne, împiedică în bună măsură apariția metastazelor, studii de medi­cină experimentală arătând că sub acțiunea acestor principii active, tumorile pot intra în remisie. Morco­vul consumat crud, sub formă de salată, menține tran­zitul intestinal normal, element de maximă impor­tanță în boala canceroasă, unde funcția de eliminare este adesea afectată. De asemenea, acest aliment intensifică procesele de dezintoxicare.
* Adenom de prostată - un prin­cipiu activ întâlnit în coaja și în semin­țele morcovului, numit beta-sitosterol, are o eficiență extraordinară în tratarea tumorilor benigne ale prostatei. Se face un tratament cu o durată de opt săptă­mâni, timp în care se administrează câte 300 ml de suc de mor­cov pe zi, consu­mat pe stomacul gol.
* Colesterol și trigliceride mă­rite - un studiu făcut de un institut al Departa­mentului Guvernamental pentru Agricultură al Statelor Unite a arătat că doar doi morcovi cruzi consumați zilnic ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL) cu 10-20%. Aceasta, de­oa­rece morcovul este foarte bogat în fibre alimentare, blocând, atunci când este consumat împreună cu alte alimen­te, asimilarea grăsimilor saturate și a colesterolului. Efectul celulozei conținute de morcov asupra nivelului trigliceridelor din sânge este extra­ordinar, studii de medicină experimentală ară­tând o scădere a valorii acestora cu 17,3-33,5%, după doar 30 de zile de tratament cu morcov crud.
* Hipertensiune arterială, aritmie cardiacă - glutationul, o substanță care în organismul uman joacă rolul de coenzimă, este conținut din belșug în coaja morcovului. Administrarea zilnică a acestei sub­stanțe, prin consumul de suc proaspăt de morcov, previne puseele de hipertensiune. De asemenea, mor­covul conține cantități semnificative de potasiu și mag­neziu, ușor asimilabile, aceste două minerale aju­tând la reglarea tensiunii arteriale, dar și a ritmului cardiac, prevenind apariția suflului sistolic, precum și tahicardia.
* Infarct miocardic - un studiu american reali­zat pe un eșantion de 1300 de persoane a demon­strat că oamenii care consumă zilnic morcov crud, ca atare sau sub formă de suc, prezintă un risc de infarct cu 60% mai mic. Morcovul scade nivelul colesterolului și al grăsimilor din sân­ge, reglează ritmul cardiac și scade hi­per­tensiunea. Cu alte cuvinte, consumul sis­te­matic al acestei legume atacă princi­palele cauze ale apariției infarctului. Mai ales în sezonul rece, când vegetalele proas­pete și de calitate lipsesc din alimentație, consumul de morcov proaspăt, sub formă de suc sau salate, este obligatoriu pentru persoa­nele cu risc de infarct.
* Degenerescență maculară - două prin­cipii active prezente în morcovul de culoare portocalie - luteina și zeaxantina - protejează or­ganismul de procesele degenerative, în general, și de cele care afectează ochii, în special. Un studiu finlan­dez, făcut pe 1200 de persoane, arată că un consum regulat de morcov previne apariția degenerescenței maculare și riscul de cataractă și ajută la menținerea acuității vizuale până la vârste înaintate.
* Imunitate - mai ales la schimbările de ano­timp, când sistemul natural de apărare al organis­mului în fața infecțiilor este cel mai greu încercat, se recomandă cura cu suc de morcov. Efectul de stimu­lare imunitară al acestuia se observă inclusiv la per­soanele în vârstă, la copii sau la convalescenți. Este indicată cura cu suc de morcov, din care se consumă câte 200-300 de ml zilnic, pe o perioadă de patru săptămâni. Această cură a dat rezultate pozitive și în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV.
* Infecții fungice - o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecțiilor cu Aspergillus. Efectul terapeutic al morcovilor se explică prin prezența în rădăcina lor a unor... pesticide naturale (între care și falcarinolul, despre care am mai vorbit în acest articol), care au efect antifungic. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptă­mâni.
* Emfizem pulmonar - "Un aport sporit de vitamina A, foarte abundentă în rădăcina de morcov, are un efect foarte bun în prevenirea și în tratamentul emfizemului pulmonar". Aceasta este concluzia pro­fe­sorului american Richard Baybutt, de la Univer­sitatea de Medicină din Kansas, Statele Unite. Ca ad­ju­vant în afecțiunile pulmonare, se recomandă consu­mul de morcov crud, câte 70 de grame zilnic, dar și al morcovului fiert, indicat mai ales pacienților care nu tolerează cruditățile. Cura cu morcov este efi­cientă și ca adjuvant în bronșita cronică (inclusiv în cea tabagică), în TBC, în pneumoniile recidivante.
* Hepatita cronică - glutationul, o substanță secretată în rădăcina morcovului, are un puternic efect drenor, stimulează regenerarea celulei hepatice și activitatea ficatului în general.
Bolnavilor de hepatită le este recomandată o cură cu o durată de 30 de zile, timp în care se beau zilnic 150 de ml de suc de morcov (obținut prin centrifu­gare), zilnic. Tratamentul se poate relua după două săptămâni de pauză.
* Constipație - se face o combinație din 150 de ml de suc de morcov (obținut prin mixare), 25 ml de suc de spanac și 25 de ml de suc de lămâie. Se bea di­mineața, pe stomacul gol, efectul de stimulare a tranzitului intestinal apărând la câteva ore după inge­rarea sucurilor. Tratamentul are un efect laxativ pu­ternic și, în plus, este "prietenos" cu colonul, nor­malizând flora, vindecând inflamațiile, ajutând la eli­minarea toxinelor de pe pereții intestinali.
* Diaree, diaree la copii - dacă, în stare crudă, morcovii stimulează tranzitul intestinal, atunci când sunt administrați preparați termic, ei au efect ușor astringent, calmează inflamația la nivelul intestinului și stopează, într-o anumită mă­sură, proliferarea bacteriilor în intestin. Se reco­mandă piureul de morcovi fierți, sărat după gust, la care se adaugă foarte puțin ulei, ca hrană exclusivă, pentru o perioadă de 24 de ore. În cazurile de diaree severă, se admi­nistrează mai întâi cărbunele medicinal pul­bere (1-3 lingurițe amestecate cu apă), iar la câteva ore, se administrează morcovul fiert, eventual cu puțin orez fiert adăugat.
* Lactație - se consumă piure de morcovi fierți pentru stimularea secreției lactate, pen­tru prevenirea avitaminozelor și a defi­cien­țelor de minerale. Extern, se pun com­prese cu suc de morcovi pe sâni pentru cal­marea inflamațiilor și pentru prevenirea iri­tațiilor mameloanelor.
* Vedere nocturnă deficitară - administrarea de vitamina A și expunerea la soare (ceea ce ajută la sin­teza în organism a unei substanțe ce favorizează vederea nocturnă) ajută la combaterea acestei tulbu­rări. Se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de două săp­tămâni.

Tratamente externe

* Plăgi canceroase - sucul de morcov aplicat extern, sub formă de comprese, pe plăgile canceroase, are efecte antitumorale, este calmant și antiinflamator. În cazul cancerului bucal și al celui laringian, se fac, de două ori pe zi, gargare cu suc proaspăt de morcov.
* Gingivită - se mestecă foarte bine (vreme de ­minimum trei minute) câte o jumătate de morcov, după fiecare masă.

Precauții și contraindicații la folosirea morcovului în terapie
Consumul unor doze de morcov (mai ales suc) mai mari decât cele recomandate în acest articol poate produce așa-numita carotodermie, adică o co­lorare în portocaliu a pielii, datorită excesului de betacaroten în organism. De asemenea, consumul exa­gerat de morcov poate produce tulburări gastro-intestinale (arsuri gastrice, diaree, balonări, colici abdominale), stări de inapetență. Curele foarte înde­lungate cu morcov, fără pauzele aferente, fac orga­nismul să convertească mult mai greu beta carotenul în vitamina A, ceea ce poate conduce la posibilitatea apariției avitaminozelor, chiar și în condițiile unei alimentații corecte.