- Protector cardiac şi calmant -
Ingrediente: 50 g floarea-pasiunii (passiflora) uscată, sau cantitatea dublă de flori proaspete, 35 g rădăcină de valeriană (uscată), 35 g conuri de hamei (uscate), 25 g sunătoare (uscată), 25 g roiniţă (frunze uscate) sau cantitatea dublă de frunze proaspete, 1 l rachiu de fructe (alcool 40%), 1 borcan mare (1500 ml), 1 sticlă (1000 ml), 1 pâlnie, 1 strecurătoare de ceai.
Preparare:
* Puneţi plantele straturi-straturi în borcanul mare, turnaţi peste ele rachiul, închideţi borcanul şi aşezaţi-l într-un loc bine însorit.
* În următoarele 2 săptămâni, scuturaţi borcanul energic, o dată pe zi, ţinându-l bine cu ambele mâini.
* În cea de-a 15-a zi, turnaţi tonicul prin pâlnia cu strecurătoare în sticla de 1 l.
Mod de folosire:
* La nevoie, beţi câte 1 păhărel pe zi.
* Tonicul se poate păstra 6 luni la frigider.
Utilizare: stări de agitaţie, probleme cardiace de natură nervoasă, nervozitate, intestin iritabil.
Oţet medicinal
Oţetul făcut din plante şi, mai ales, cel de mere, se foloseşte la prepararea altor remedii naturale. Plantele medicinale îşi lasă în oţet substanţele active, transformându-l într-un real "multitalent" împotriva tuturor afecţiunilor posibile!
Ingrediente: 700 ml oţet de mere natural (bio), 50 g genţiană galbenă (uscată), 50 g ţintaură (uscată) sau 100 g proaspătă, 2 sticle de culoare închisă (a 1000 ml), 1 pâlnie, 1 strecurătoare de ceai.
Preparare:
* Puneţi plantele într-o sticlă cu ajutorul pâlniei şi turnaţi peste ele oţetul de mere.
* Închideţi bine sticla şi lăsaţi-o să stea vreme de circa 3 săptămâni într-un loc însorit.
* Strecuraţi oţetul în altă sticlă.
Mod de folosire:
* Pentru stimularea digestiei, beţi dimineaţa, pe stomacul gol, 1-2 linguriţe de oţet medicinal într-un pahar cu apă călduţă.
Atenţie! Deoarece conţine genţiană, oţetul medicinal nu le este indicat femeilor gravide!
Utilizare: în caz de arsuri la stomac, epigastragie (greutate la stomac), senzaţie de saturaţie. În plus, ajută la detoxifiere, stimulează sistemul imunitar, regularizează echilibrul acido-bazic, are acţiune antibacteriană şi "pune în mişcare" metabolismul.
Extract de schinduf
- Întăritor şi digestiv -
Ingrediente: 2 linguri schinduf (seminţe), 1 mojar, 2 căni (de ceai), 1 sită de ceai.
Preparare:
* Zdrobiţi mai întâi seminţele de schinduf în mojar.
* Puneţi seminţele zdrobite într-o cană (sau o carafă) şi turnaţi peste ele 500 ml de apă rece.
* Lăsaţi să stea, ca să se pătrundă, circa 2-3 ore şi filtraţi apoi extractul (prin strecurătoarea de ceai) în altă cană.
Mod de folosire:
* Pentru a profita de efectul întăritor, beţi zilnic 3 ceşti de extract, vreme de 2-3 săptămâni. În legătură cu gustul: remediile eficiente pot avea un gust amar, schinduful fiind cel mai bun exemplu în acest sens.
* Extractul poate fi păstrat la frigider cel mult 2 zile.
Bine de ştiut: schinduful stimulează producerea laptelui în cazul mamelor care alăptează. Când aveţi prea puţin lapte şi bebeluşul dvs. este tot flămând după supt, beţi o ceaşcă de extract de schinduf!
Ulei pentru slăbit
- Accelerează arderile şi combate celulita -
Ingrediente: 20 g rostopască (uscată), 80 g frunze de iederă (uscate), 600 ml ulei de rapiţă (sau de alte plante), 5 picături ulei eteric de rozmarin, 1 borcan cu capac (minimum 800 ml), 1 oală, 1 strecurătoare de ceai sau 1 filtru de cafea, 1 pâlnie, 1 sticlă de culoare închisă.
Preparare:
* Puneţi plantele în borcanul cu capac şi turnaţi peste ele uleiul de rapiţă.
* Închideţi borcanul şi lăsaţi-l să stea 15 minute într-o oală cu apă clocotindă.
* Scoateţi - cu grijă - borcanul din oală şi ţineţi-l 3 zile într-un loc cald, scuturându-l în mod regulat.
* După 3 zile, strecuraţi uleiul în sticla de culoare închisă, adăugaţi uleiul eteric de rozmarin, mai scuturaţi o dată şi sticla şi... gata!
Utilizare şi păstrare:
* Masaţi energic cu ulei zonele cu probleme, o dată sau de două ori pe zi.
* Uleiul poate fi păstrat cel puţin un an.