Sanitarul casei: LĂMÂIA

Rodica Demian
Bătături (strat cornos de piele) pe tălpi

* Apă
* 1/2 de lămâie
* Ulei de migdale dulci
Stratul cornos care se formează de-a lungul tim­pului, pe tălpi, mai ales pe călcâie, este cât se poate de natural. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie înde­părtat. Este vorba de o problemă estetică, dar și de confort sau igienă. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este o baie la picioare, clasică, cu apă foarte caldă, urmată imediat de o "răzuire" cu piatră ponce. În final, treceți peste piele miezul unei jumătăți de lămâie și masați apoi locul, ușor, cu ulei de migdale dulci.

Bine de știut
Uleiul de migdale dulci are numeroase virtuți pen­tru piele, fiind, în același timp, emolient și hidra­tant.


Bătături la picioare

* Apă - 15 ml
* Zeamă de lămâie - 15 ml
* Aspirină efervescentă - 6 tablete
Bătăturile nu trebuie, în niciun caz, tratate cu ușurință, ci trebuie tratate repede și în condiții igie­nice, pentru a evita eventuale probleme ulterioare. Unul din cele mai eficiente moduri de tratament este cel cu ajutorul unei paste preparate din 15 ml de apă, aceeași cantitate de zeamă de lămâie și 6 tablete de aspirină efervescentă. Aplicați imediat pasta pe zonele de tratat și înveliți-le apoi cu o folie de plastic și cu un prosop încălzit. Lăsați să acționeze circa 20 de minute, apoi îndepărtați prosopul și folia. În final, nu vă rămâne decât să frecați bătăturile cu o piatră ponce.

Recomandare
Pentru a evita formarea bătăturilor, este recoman­dabil să purtați pantofi ceva mai largi, cu tocuri joase.


Cuperoză

* Apă argiloasă
* 1 lămâie
Localizată mai ales pe obraji, bărbie și frunte, cu­pe­roza este un fenomen mult mai curent decât ne imaginăm. Indiferent de cauză, un lucru este cert: cu­peroza este inestetică și ar fi bine să știți cum să o tratați. Este suficient să îmbibați un tampon de vată în puțină apă argiloasă și să-l aplicați pe zonele afectate. După care să frecați zonele respective cu pielița albă a unei lămâi.


Mâini crăpate

* 1 lămâie
* Argilă pulbere - 2 linguri
* Ulei de măsline - 2 linguri
Dacă aveți mâinile crăpate, urmă­torul preparat le va trata în mod efi­cient: preparați o pastă perfect omo­genă, amestecând bine zeama unei lă­mâi cu 2 linguri de argilă (pudră) și aceeași cantitate de ulei de măsline. Aplicați această pastă pe mâini, mai ales pe crăpături, masând ușor. Lăsați să acționeze 30 de minute, după care spă­lați-vă cu apă călduță și ștergeți-vă bine.

Recomandare
Adeseori dureroase, crăpăturile de pe mâini apar mai ales în sezonul rece, din cauza frigului și a umezelii. Dacă aveți această problemă, nu ezitați să folosiți preparatul de mai sus în fieca­re săptă­mână, pe tot parcursul iernii.


Dinți albi

* Zeamă de lămâie
Dacă umeziți bine periuța cu zea­mă de lămâie și vă spălați apoi pe dinți, așa cum o faceți de obicei, aceș­tia își vor păstra culoarea albă inițială. Nu uitați să vă clătiți apoi gura cu apă simplă de la robinet.

Recomandare
În anumite cazuri, acidul citric poa­te ataca smalțul dinților. Înainte de a opta pentru acest procedeu de albire, de altfel foarte eficient, ar fi bine să cereți avizul unui stomatolog.


Gomaj


* Zeamă de lămâie
* Sare fină
Amestecați bine într-un bol, zeama de lămâie cu sarea, până ce obțineți un preparat păs­tos omogen. Rezultatul: un gomaj natural, economicos și eficient. Nu vă rămâne decât să-l aplicați pe față, efectuând mici mișcări circulare. Clătiți-vă apoi cu apă rece.

Recomandare
Pentru dilatarea porilor, faceți o baie de aburi la față, înainte de gomaj. În felul acesta, pielea dvs. se va curăța în profunzime.


Miros urât al gurii (halenă)

* Apă
* Zeamă de lămâie
Este neplăcut, dar i se poate întâmpla oricui. Dacă nu aveți la-ndemână o perie și pastă de dinți, vă puteți clăti gura cu apă și zeamă de lămâie. Ames­tecați zeama unei lămâi cu circa 5-60 ml de apă, faceți gargară aproximativ 30 de secunde cu acest amestec și scuipați.

Recomandare
În timpul gargarei, mișcați apa cu lămâie în toată cavitatea bucală, în așa fel încât să treacă printre dinți și să ajungă până în fundul gurii.


Unghii (îngrijire zilnică)

* 1 lămâie
* Borax - 10 g
* Sare fină - 20 g
* Apă de trandafiri - 500 ml
Stoarceți lămâia într-un bol și adăugați 10 g de Borax, 20 g de sare fină și 500 ml de apă de tran­dafiri. Amestecați bine ingredientele și lăsați pre­paratul să se odihnească o zi întreagă. Turnați-l apoi într-un flacon cu dop și utilizați loțiunea zilnic, seara, înainte de culcare.

Recomandare
Pentru o mai bună conservare, alegeți un flacon de sticlă opacă.


Unghii fragile (la mâini sau picioare)

* Zeamă de lămâie
Dacă unghiile dvs. sunt fragile și se rup ușor, apelați la următorul re­mediu natural: aplicați pe unghii, zilnic, dimineața și seara, zeamă de lămâie și continuați această "cură" vreme de circa două săptămâni. Re­zul­tatul: unghiile dvs. vor fi vizibil mai tari și mai rezistente.

Recomandare
Evitați, firește, să vă spălați pe mâini sau pe picioare ime­diat după ce ați aplicat zeama de lămâie. Are nevoie de timp pentru a-și face efectul.

Bine de știut
Nu uitați că unghiile fragile și casante sunt, înainte de toa­te, un simptom al lipsei de fier, de cistină, de vitamine sau de calciu. Tratarea simptomului e importantă, dar la fel de importantă este și tratarea cauzei.


Picioare obosite

* Apă - 2 litri
* Fulgi de ovăz - 100 g
* Bicarbonat de sodiu - 20 g
* Zeamă de lămâie
Turnați 2 l de apă într-o oală și lăsați-o să se încălzească până ce dă în clocot. Separat, turnați apă călduță într-un bol și încorporați 100 g de fulgi de ovăz. Adăugați apa cu ovăz la cea clocotită din oală, lăsați-o să fiarbă vreme de 5 minute și pe urmă să se răcească. Luați puțină apă răcită și turnați-o într-un bol. Încorporați 20 g de bicarbonat de sodiu și ames­tecați bine, până ce se dizolvă complet bicarbonatul. Adăugați puțină zeamă de lămâie și amestecați din nou. În final, turnați apa din oală într-un lighean, adăugați-o pe cea cu bicarbonat și amestecați. Când temperatura este convenabilă, înmuiați-vă picioarele în apă și stați așa cel puțin 15 minute. După baie, clătiți-vă bine picioarele, pentru a îndepărta fulgii de ovăz și apoi ștergeți-vă.

Bine de știut
Această baie pentru picioare este în același timp calmantă (datorită fulgilor de ovăz) și tonică (dato­rită sucului de lămâie). Odihnește picioarele obosite și, în plus, face pielea mai suplă.