Descifrați mesajele corpului: VEZICA BILIARĂ

Andrei Cheran
- Situată sub ficat, vezica biliară sau fierea este un buzunar în formă de pară. Ea este legată de restul sistemului digestiv printr-o rețea de canale care transportă bila, un lichid de culoare verzuie -

Cum funcționează

Stochează bila
Fierea produce cam un litru de bilă pe zi, o sub­stanță de care organismul nostru nu are întot­deauna nevoie. Ea este solicitată mai ales când vederea și mirosul ne sunt stimulate de alimente, dar și când stomacul se dilată, încăr­cându-se cu băuturi și alimente. A­tunci, ea trece direct din ficat în duo­den, printr-un canal numit coledoc. Surplusul de bilă este stocat în fiere, care se străduiește s-o concentreze, pentru a ocupa loc mai puțin.
Bila veziculară, compusă din rezi­duuri produse de ficat, este de culoare brun-verzuie, un lucru ușor de con­statat când facem o indigestie ali­men­tară și "vomităm bila". Dacă deran­jamentul e produs de ficat, culoarea este galben-pai. Adesea, în timpul vo­mei, vezica și ficatul își demon­strează, pe rând, intoleranța la produ­sele inge­rate sau la stres.

Produce calculi biliari
Calculii biliari sunt ca niște pietricele ce se for­mează în vezica biliară. De cele mai multe ori, ei sunt rezultatul unei cristalizări a colesterolului, atunci când avem nivelul sărurilor biliare prea mare sau prea mic. Putem avea calculi biliari fără să ne dăm seama. Dacă ei rămân în vezică, nu provoacă nici un simptom. Du­rerea apare atunci când migrează spre canalele biliare. Când se blochează în canalul cistic (primul loc de deversare a vezicii) se poate observa o inflamație a vezicii sau a pancreasului.
Uneori, crizele datorate calculilor biliari iradiază durerile spre unele părți ale corpului total neașteptate, cum ar fi zona ovarelor sau apendicele. La femei, es­trogenii fac bila mai densă și mai vâscoasă, așadar mai greu de eliminat.

Când fierea are probleme

Simptome
* Durere surdă sub coastele din partea dreaptă, ce poate urca până în spatele omoplatului drept.
* Dureri cervicale mai concentrate spre partea stângă, care se propagă apoi în gât.
* Hipersensibilitatea olfactivă și vizuală. Foto­sensibilitatea îi obligă pe bolnavi să poarte ochelari de soare sau să se ascundă de lumina soarelui.
* Greața. În unele cazuri, starea de rău poate să ajungă până la vomă, care eliberează bila.
* O repulsie permanentă față de alimentele grase sau față de cele care au un miros puternic.
* O digestie mai dificilă ce apare la o jumătate de oră sau o oră după mesele principale.
* O respirație încărcată, ce degajă un miros vag de mere sau de acetonă.
* Dureri de cap care, în unele cazuri, se manifestă prin crize anarhice, mai ales în weekend, atunci când tensiunea existențială slăbește.
* Probleme la mucoase, sinuzite, alergii cutanate, coșuri, păr gras, precum și o oarecare iritabilitate, reacție curentă, atunci când vezica funcționează rău.

Influența vezicii biliare asupra emoțiilor și comportamentului

Unele emoții sau comportamente contrariază vezi­ca biliară. Și, invers, o dereglare a bilei are ecouri ne­gative asupra gândurilor și comportamentului nostru. Cine este de vină, emoția sau organul? Responsa­bili­tatea este împărțită, după cum vom vedea.

Agitație permanentă
Persoanele influențate de vezica biliară trăiesc într-o permanentă îngrijorare, dar, de cele mai multe ori, fără temei. Există întotdeauna un motiv de panică: "Oare copilul se simte bine?". "O să ajung la vreme acasă?". "Am închis bine ușa?". "N-am lăsat aragazul aprins?". "Am uitat cumva să încui ușa?" O viață bân­tuită de griji permanente are un efect negativ asupra vezicii, dându-i spasme și iritând-o.
La polul invers, când vezica biliară este călcâiul lui Achile, ea accentuează anxietatea celui în cauză.

Stres de ordin material
Vezica biliară nu reacționează la ne­liniștile metafizice. De exemplu, viito­rul umanității și angoasele care țin de el nu se află în registrul său. Ea este afec­tată de cotidian, de rutina zilnică, de amănunte.

Hipersensibilitate și hiperactivitate
Multe dintre persoanele cu probleme la fiere au nervii "întinși". Cea mai mică remarcă le supără. Să le arăți că au o pată pe haină sau să le amintești de o împrejurare în care au trișat poate duce la o veritabilă dramă. De exemplu, la întrebarea nevinovată: "Aveți cear­căne de boală sau naturale?", o femeie se poate simți jignită.

Nevoia de stabilitate geografică
Chiar dacă sunt atrase de călătorii, persoanelor dependente de vezica biliară nu le place să-și schimbe locul și obiceiurile. Ele au nevoie de "mica lor lume", de universul lor casnic, de reperele cotidiene. Faptul că totul este așa cum trebuie în jurul lor le dă sigu­ran­ță. Dar dacă se întrevede o călătorie sau o depla­sare, începe nebunia. Ele transformă stresul în paranoia, pentru simple detalii practice. Le e frică permanent să nu întârzie la gară sau să uite ceva acasă. Le e teamă de avion. La decolare și la ate­rizare, li se face rău de frică. De altfel, li se întâmplă adesea să aibă o criză de ficat în urma unei călătorii.

Plecări și despărțiri acceptate greu
Când o plecare ia forma unei încercări, fierea este primul or­gan care reacționează. La fel se întâmplă și în cazul despărțirilor dificile. Cei afectați simt în ace­le clipe un loc dureros sub ficat. Iar când aceste despărțiri devin cu adevărat dureroase, inima este cea care preia greul și care riscă să se îmbolnăvească.

Frica de examene și de confruntări
Pentru persoanele cu vezica sensibilă, orice provocare este o sursă de mare îngrijorare și de stres excesiv. Un exemplu, doam­na X trebuie să dea examen pen­tru permisul de conducere. Încă înainte cu o zi, se stresează în mod exagerat. Face o diaree reac­­tivă, are dureri de burtă, se simte slăbită, crede că nu mai știe nimic, că se va face de ru­șine. Își creează singură o stare de tensiune cum­pli­tă. Și chiar dacă în sinea sa crede că până la urmă va reuși, le spune tuturor celor din jur că va pica sigur. Tensiunea ajunge la paroxism până în momentul fati­dic al examenului. În clipa aceea d-na X își recapătă calmul și reușește. "Atâta teamă pentru nimic! N-o să mă schimb niciodată!", recunoaște ea la final.

Punctualitate obsesivă
Persoanele dependente de fiere sunt de o punctua­litate aproape obsesivă, nesuportând să întârzie nici ea, dar nici alții.

Bat-o vina de gelozie!
Caracterul "persoanelor fiere" este schimbător, ajungând, uneori, la ranchiună. Le roade invidia și sunt geloase atunci când nu se simt la nivelul unei a treia persoane, poate o rivală. Le plac stabilitatea și relațiile liniștite, dar, uneori, chiar ele sunt cele care caută conflictul.

Cum să ne îngrijim fierea?

Pe plan fizic
* Luați-vă obiceiul de a face zilnic exerciții de respirație. Faceți stretching, o gimnastică excelentă pentru a destinde corpul și vezica biliară.
* Învățați să vă masați sub coastele din partea dreap­tă. Porniți de la ombilic și urcați spre coaste, până ce veți atinge cu degetele o zonă sensibilă, ușor dureroasă. Faceți mișcări de rotație ușoare. Dacă ma­sajul este făcut corect, vă va face să salivați, un reflex condiționat.
* Consultați un osteopat. Cu mișcări specifice, acesta poate acționa asupra vezicii biliare. Masând cu delicatețe zona de sub torace, relaxează tensiunile din pereții vezicii, când aceasta este încordată, cu spasme și foarte sensibilă. Osteopatul poate să dreneze fierea, pentru a favoriza eliminarea bilei și a calculilor micro­scopici. La început, vezica biliară doare un pic, dar, încet-încet, pacientul se relaxează și se simte ușurat. A doua zi poate simți o ușoară oboseală și o sensibilitate în zona ficatului, dar metoda este excelentă și poate fi încercată de fiecare dintre noi.

Pe plan alimentar
Alimentele ce trebuie evitate sunt aceleași ca și în cazul ficatului:
* Ciocolata. Deși încă nu s-a determinat clar care este elementul nociv dintre multiplii săi compuși, este sigur că ea nu este nici prietena ficatului și nici a vezicii biliare.
* Smântâna gătită poate fi în­locuită cu lapte, lapte de soia sau orez.
* Conservanții pe bază de sulf. Pe unele alimente sunt notați cu E220 și E227. Atenție, vinurile beneficiază de o derogare, deși con­țin sulfiți, mențiunea nu este obligatorie.

Pe plan psihologic
Cearta, adversitățile duc la blocarea vezicii biliare, de aceea ele trebuie evitate cu orice preț. Ușor de zis, dar mai greu de făcut. Iată câteva exemple:
* Încercați să vă planificați din timp activitățile și schimbările din viața dvs. cotidiană, pentru a evita graba și stresul întârzierii.
* În măsura în care este po­sibil, părăsiți locul unde se pro­duce un conflict. Acasă, dacă cear­ta izbucnește în bucătărie, du­ceți-vă în altă cameră sau faceți o plimbare pe afară.
* Pregătiți-vă minuțios vacan­ța și călătoriile, schimbările de domiciliu și celelalte evenimente neobișnuite.
* Nu provocați tensiuni, mai ales dacă nu vă simțiți în formă și sunteți obosiți.