Lucrurile se întâmplau cam aşa: se scula dis-de-dimineaţă, lega câinele şi-l hrănea, dădea drumul găinilor şi-apoi uda florile, mai întâi pe cele de la ferestre, apoi pe cele din straturile dinspre poartă şi, la urmă, pe cele de lângă bucătăria de vară. Mângâia toiagul rezemat lângă uşă şi-apoi intra în casă. Lua vasul de la locul lui de pe policioară, îl umplea cu apă şi-l punea pe foc. Până să fiarbă apa, mai ieşea pe trepte ca să audă cum se trezesc păsările şi cum freamătă pădurea de peste drum. Se-ntorcea în bucătărie şi-şi aducea aminte că iar a pus prea multă apă în vas. Prindea vasul de toartă cu şorţul negru şi arunca jumătate afară. Deşi era singură de atâţia ani, în fiecare dimineaţă, Catarina punea la fiert apă pentru două "caveiuri" de cicoare. Uita mereu că omul ei nu mai este, uita - pentru că ea mai mereu, tot mai des în ultima vreme, vorbea cu el, prin curte, prin grădină (uneori parcă-l auzea) şi pe cărarea către izvor.
Câteodată, după ce făcea cafeaua, o apuca, aşa, o ciudă mare că e singură, şi ieşea afară s-o bea pe băncuţa de lângă casă. De pe flori se scurgeau picăturile de apă, în rest era linişte, căci era încă prea de dimineaţă. Pe vremuri, nu stătea prea mult cu cafeaua în faţă, una-două şi gata, coşul în spate, bota în mână şi la drum! Nu era vreme de stat, căci cine nu se duce devreme în pădure nu mai găseşte nimica. În pădure n-ai ce căuta decât până ce se duce soarele după deal, sara pădurea-i a altora, nu a oamenilor.
Casa pădurii
Ea era întotdeauna prima care intra în pădure. Nici nu-i era greu, căci pădurea începea peste drum de poarta ei. Câteodată, se gândea că poarta aceea nici nu mai are rost, ea se simţea ca şi acasă şi dincolo de ea. De când venea primăvara şi până se lăsau ceţurile grele din noiembrie târziu, ea era mai mult prin pădure decât pe-acasă. Ştia toate cotloanele, toate locurile în care se făceau ciuperci, ştia unde sunt cele mai mari tufe de zmeură şi unde creştea coacăza-ursului. Avea semnele ei care-i spuneau să caute într-o parte sau alta. De cum intra în umbra pădurii, de cum trecea pârâul sărind peste bolovani, ştia deja dacă va fi o zi bună ori nu. Învăţase, de atâţia ani, şi unde erau vizuinile de bursuci şi culcuşul caprelor. N-avea treabă cu ele, nu le supăra cu nimica şi ele n-o tulburau în drumurile ei. Avea întotdeauna în traistă câte o pâine neagră pentru câinii de la stână, care o cunoşteau bine şi-o simţeau cu mult înainte ca ea să iasă dintre copaci.
Se ducea în pădure ca în casa ei, în care fiecare lucru avea locul lui. Rareori s-a întâmplat să apară ceva nou pe o cărare sau pe alta şi ea să nu ştie imediat, căci era zi de zi pe drumul pe care-l cunoştea de-acum şi cu ochii închişi. Nu se abătea de la el şi n-o interesau alte părţi mai îndepărtate ale pădurii. Ea avea pădurea ei, cu care trăia şi pe care o ştia de când se ştia pe lume. Toamna, târziu, se mai încumeta să intre în pădure numai până când dădeau primele brume groase. Atunci parcă simţea şi ea o mare oboseală, ca o boală care o moleşea şi-i încetinea toate mişcările. Îşi punea în podul magaziei botele de drum şi coşul. Avea bota subţirică şi uşoară, pentru vreme bună, şi bota de ploaie, cu o ţepuşă la vârf, ca să nu alunece. Iar pentru toamnă, avea o botă mai groasă, pe care să se poată sprijini mai cu nădejde, căci toamna se-ntorcea mai greu cu coşul plin, ba cu hribe, gălbiori şi mitărci, ba cu afine, coacăze ori mure, ba cu iarbă bună de pus în saltele pentru iarnă.
Aşa se întâmpla pe vremuri, dar acuma, de când a trecut de optzeci de ani, parcă-i vine tot mai greu să se gândească la cărarea bine cunoscută din pădure. Gândeşti că n-o mai ajută aşa bine nici ochii, nici urechile. Se duce până la poartă şi se uită spre alunii de la marginea apei şi mângâie cu privirea pădurea pe deasupra copacilor, ca şi cum ar netezi un animal mare pe spinare. Din loc în loc recunoaşte coroanele bătrâne ale copacilor pe lângă care avea ea locurile ei de ciuperci.
Caută cu gândul în jurul lor, scurmând muşchiul cu vârful botei şi parcă simte în podul palmei răcoarea hribilor ridicaţi dintre frunze.
Oftează, strânge mai tare clanţa de la poartă, o închide încet şi se întoarce către casă, amărâtă.
Botele înfrunzite
În ziua aceea, lucrurile s-au întâmplat cam aşa: s-a sculat dis-de-dimineaţă, a legat câinele şi l-a hrănit, a dat drumul găinilor şi a udat florile. A intrat în casă, a luat vasul de pe policioară, l-a umplut cu apă şi l-a pus pe foc. Şi-a adus aminte că a pus iară prea multă apă, a aruncat jumătate din ea pe trepte şi s-a uitat cum fremăta pădurea de peste drum.
Şi-a băut cafeaua de cicoare pe băncuţa de lângă casă şi apoi, cu mişcări încete, s-a îndreptat spre magazie, ca să-şi coboare botele din pod. Botele de mers în pădure, aşa, măcar să le mai vadă, ca să-i treacă dorul de drum. Pe cea de vreme bună şi pe cea de ploaie. Le-a luat şi s-a dus înapoi, pe băncuţă, s-a aşezat şi, după ce şi-a aranjat şurţa pe lângă ea, s-a uitat la bote. Ţinea una într-o mână şi una în cealaltă şi se vedea trecând apa şi luând-o pe sub poala pădurii către iazul cel mare. Mai ştia că ajunsă acolo ar trebui să ocolească pâlcul de fagi bătrâni, căci dincolo de drumul care se împărţea în două cărări mai mici era un loc bun pentru mitărci.
Deschide ochii, pentru că aude portiţa scârţâind, a deschis-o vântul. Parcă o cheamă ceva către pădure. Se sprijină în cele două bote şi dă să se ridice de pe banca înnegrită de vreme. Picioarele n-o mai ajută ca altădată şi apasă mai tare cu botele-n pământ, ca şi cum ele ar prelua acum greutatea trupului îmbătrânit. În dreapta, bota de vreme bună, în stânga, bota cu ţepuşă pentru vreme de ploaie. Se ridică şi merge încet spre poarta deschisă, se uită către cărarea care parcă o cheamă, ademenind-o ca şi altădată în pădure. La poartă se opreşte, căci simte dintr-o dată că i s-au îngreunat picioarele şi atunci vede cu mirare în lumina jucată a soarelui de primăvară că botele ei, amândouă, sunt pline de muguri şi de frunze.
(Reproduceri după picturi de ANGELA BRĂDEAN-POPA)