Leacuri pentru fel și fel de boli

Redactia
BOLI DE FICAT

Rețetă pentru ficat și bilă
Rețeta: Ceai de urzică vie: 100 g flori și frunze proaspete, clocotite într-un litru de apă, timp de 5-10 minute. Ceai de rădăcină de cicoare. Se iau 25 g de rădăcină de cicoare și se clocotesc 10 minute într-un litru de apă. Cele două ceaiuri se vor ține în vase separate, după ce au fost strecurate și îndulcite fiecare cu câte 100 g de miere de albine.
Pentru ficat se folosesc: 50 ml ceai de urzică amestecat cu 100-150 ml ceai de rădăcină de cicoare. Se consumă la amiază, înainte de masă, pe stomacul gol. Se va consuma o mâncare de post.
Pentru fiere se folosesc: într-o zi 50 ml ceai de urzică proaspătă și 50-65 ml (maximum) de ceai de rădăcină de cicoare. Se amestecă ambele ceaiuri înain­te de folosire. Conținutul se poate bea în două reprize, jumătate din el înainte de masa de la amiază și jumă­tate înainte de masa de seară. Se rostește o rugăciune.

Purificarea ficatului cu suc de mere
Pregătirea ficatului pentru administrarea reme­diilor naturiste constă în dietă vegetală timp de o săp­tămână, cu purgarea regulată a intestinului. După o săptămână, timp de 3 zile, nu se bea decât suc de mere proaspete.
* Prima zi, pe nemâncate, dimineața, se face o clismă. Toată ziua se va consuma numai suc de mere proaspăt, în orice cantitate.
* A doua zi, același regim. A treia zi, același regim alimentar, însă consumul de suc de mere se încheie la orele 19. În acest timp, conform bioritmului, ficatul se relaxează și este capabil să se debaraseze de calculii de orice dimensiuni. Ne culcăm în pat cu o pernă elec­trică, o punem în regiunea ficatului și, din 15 în 15 mi­nute, bem câte 3 linguri de ulei de măsline și ime­diat 3 linguri de suc de lămâie. În total, pentru puri­ficare, se vor consuma 200 ml ulei și 200 ml suc de lămâie proaspătă.

Tratarea pietrelor biliare
Utilizarea sucului de ridichi. Se face o cură de suc de ridichi, timp de 6 săptămâni. Sucul se bea dimi­neața, pe stomacul gol. Atenție, acest tratament nu este recomandat celor care suferă de ulcer sau inflamații stomacale și intestinale. Cantitatea de suc de ridichi băută va varia astfel:
* Săptămâna I - 100 ml
* Săptămâna a II-a - 200 ml
* Săptămâna a III-a și a IV-a - 300 ml
* Săptămâna a V-a - 200 ml
* Săptămâna a VI-a - 100 ml.
Primul simptom al efectului pozitiv al acestei cure va fi creșterea poftei de mâncare și dispariția grețu­rilor, a gustului amar din gură și a durerilor sub coastă care iradiau la inimă. Pentru a fi sigur că ați scăpat de pietrele biliare se recomandă un control medical eco­grafic.

Lapte și semințe de cânepă
Se dă prin mașina de tocat un pahar de semințe de cânepă. Se amestecă cu 3 pahare de lapte nepasteurizat proas­păt, se fierbe până ce rămâne doar un pahar. Se strecoară fierbinte și se bea pe stomacul gol, un pahar pe zi, timp de 5 zile. După 10 zile de pauză se repetă. Să nu mâncați nimic iute.

Protejarea ficatului persoanelor care consumă mult alcool
După cum se știe, alcoolul etilic este principalul vinovat de instalarea cirozei la ficat. Protecția ficatului se poate rea­liza cu medicamentul denu­mit silima­rină. Acest extract are un efect profund benefic în tratarea tutu­ror tipurilor de boli ale ficatului, de la hepatită virală, acută sau cronică până la ciroză. Deto­xi­fierea se face de 2-3 ori pe an, admi­nis­trându-se 200-250 mg si­lima­rină pe zi timp de o lună.

DIABET

Cura cu păpădie
Înainte ca păpădia să înflo­rească, se folosesc tijele cu bo­boci sau frunzele proaspete. Plan­ta trebuie să fie consumată în ziua în care a fost culeasă sau cel mult la 24 de ore după culegere, cu condiția să fi fost păs­trată la rece (în frigider) și într-un ambalaj ermetic, așa încât să nu se deshidrateze.
Mod de administrare: Dacă avem la dispoziție tulpini proaspete, se consumă o asemenea tijă pe zi, înaintea fiecărei mese. Se amestecă bine înainte de a fi înghițite. Dacă avem la dispoziție frunze, se consu­mă o mână de frunze proaspete (circa 50 g pe zi), în reprize, înainte de fiecare masă. Frunzele se taie mă­runt și se consumă ca atare, fără nimic altceva, meste­cându-le bine înainte de a le înghiți. Timp de un sfert de oră de la administrarea păpădiei, nu se consumă nici un fel de aliment. Cura durează cel puțin 14 zile.

Cura cu spanac
Sucul de spanac se poate prepara prin centrifugare, prin mixare și manual. Centrifugarea este o mare con­sumatoare de materie primă. Prepararea manuală: se taie două mâini de frunze de spanac cât mai fin posi­bil, apoi peste frunzele tăiate se adaugă 200 ml apă (un pahar). Se face o amestecare cu o lingură de lemn, așa încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc. Se lasă la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Zeama obținută se consumă imediat după filtrare, în timp ce frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc.
Prepararea cu mixerul: se pune în vasul mixerului un pahar cu apă, apoi se adaugă treptat două mâini de frunze de spanac tăiat. După ce spanacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de cera­mică și se lasă la macerat 2-3 ore, după care se stre­coară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată la mâncărurile gătite.
Mod de administrare: pentru a avea un efect pu­ternic, sucul de spanac se va bea pe stomacul gol, de preferință dimineața. Pentru a-i îmbunătăți gustul (săl­ciu) la început se poate combina cu puțin suc de mor­cov și lămâie.

Sucul de urzică
Preparare manuală: Se taie "tăieței" două mâini de urzică (cât mai fin) și se adaugă peste frunzele tăiate un pahar cu apă. Cu o lingură de lemn se freacă bine amestecul, astfel încât frunzele de urzică să lase cât mai mult suc. Se lasă acest amestec să stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Zeama obținută astfel va fi consumată ime­diat după filtrare. Frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate.
Preparare cu mixerul: Se pune în vasul mixerului un pahar de apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunțirea, două mâini de frunze de urzică. După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune această pas­tă într-un vas ceramic și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată la mâncărurile gătite.
Mod de administrare: Regulile generale care tre­buie respectate sunt: sucul se bea pe stomacul gol; timp de un sfert de oră după consumarea sa nu se mă­nâncă; pentru a "ajuta" tratamentul cu suc se va trece la o dietă echilibrată, fără prea multă carne, prăjeli sau alte alimente grele.

Decoctul de urzici tinere
Mod de preparare: se culeg 1/2 kg urzici tinere (păr­țile de sus, crude, nu cele dinspre rădăcină, care sunt mai lemnoase). Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare. Se pune 1 litru de apă la fiert și când clocotește, se pun urzicile la opărit. Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi (ca spa­nacul fiert). Se lasă la răcit, apoi se storc în mâini. Sucul care se lasă se pune într-o sticlă, din cantitatea dată trebuind să iasă circa un litru de suc. Decoctul de urzică astfel obținut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc ca și spanacul.
Mod de administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de decoct, după care se mănâncă, la o jumătate de oră, o cantitate echivalentă din urzici­le fierte. Apoi, se poate începe masa propriu-zisă, cu men­țiunea că este bine ca masa să înceapă cu cru­di­tăți.
Precauții: decoctul de urzică este foarte concentrat și are un efect foarte puternic, putând produce tempo­rar stări de inapetență, ușoară greață. Pentru a elimina aceste simptome, este util să fie băută, în paralel, o in­fuzie de chimen (o linguriță de semințe la o cană de apă în clocot) sau să fie consumate câteva coji de lă­mâie.

COLICI

Vin cu nuci
Se coc în coajă 7-8 nuci vechi de un an. Se pun într-un pahar cu vin. După ce s-au răcit, se strecoară și se bea vinul.

Macerat de pir
Trei linguri de rizom de pir se macerează 4 zile într-un litru de apă rece. Se fierbe mace­ratul 1 minut. Se aruncă apa în care a fiert (este foarte amară). Se fierbe din nou, până scade un sfert și se adaugă lemn-dulce pentru a îndulci infuzia. Se beau 3 cești de cafea pe zi.

Ceai de măceșe
10 g de măceșe se fierb timp de 2 mi­nute într-un litru de apă. Se lasă 5 minute să se infuzeze. Se strecoară printr-un tifon fin. Se bea o ceașcă dimineața, pe sto­macul gol, și o ceașcă după fiecare masă (dacă fructele sunt proaspete, înainte de a le pune la fiert, se desfac în două, pentru a scoate sâmburii și perișorii).

Infuzie de mere
Se fierb, timp de un sfert de oră, într-un litru de apă rece, 3 mere tăiate felii. Se aromatizează cu câteva bucăți de lemn-dulce sau cu un pumn de vinariță. Se bea fără zahăr.