Un adevăr descoperit de nutriționiști deja cu ani în urmă, dar neînțeles încă foarte bine de femei, este că pentru a-și păstra greutatea normală, trebuie să se alimenteze în funcție de vârstă. Necesitățile unei femei de 20 de ani nu au nimic în comun cu cele ale unei "tinere bunicuțe" de 60 de ani. Și creșterea în greutate poate rezulta, pur și simplu, dintr-un comportament alimentar greșit, chiar dacă suntem convinse că ne hrănim cât se poate de sănătos. Descoperiți, așadar, împreună cu noi, care sunt cerințele organismului dvs. de-a lungul întregii vieți și, de asemenea, care sunt greșelile pe care nu va mai trebui să le comiteți.
Un regim care vă seamănă
Aveți între 20 și 30 de ani
Punctele dvs. forte: Dacă n-ați exagerat cu regimurile alimentare, dispuneți de o masă musculară bună, deci de un metabolism de bază ridicat, puteți slăbi ușor și fără efecte "yo-yo".
Punctele dvs. slabe: Ritmul dvs. de viață este haotic uneori, mai ales dacă studiați. Săriți peste mesele principale (mai ales peste micul dejun), vă înfometați, după care ciuguliți toată ziua.
De evitat: Alimentele cu concentrație mare de zahăr și grăsimi, ca chips-urile, biscuiții uscați, aperitivele, arahidele și toate băuturile gazoase. Înlocuiți-le cu fructe și legume crude și cu sucuri naturale.
De preferat: Alimentele bogate în fier, de ex. peștele, lintea sau spanacul (majoritatea femeilor de vârsta aceasta au o carență de fier), dar și în magneziu, zinc și vitamina B6 (regularizează pofta de mâncare). Și, de asemenea, lactatele (care asigură menținerea masei osoase).
Capcana: Atenție la regimurile prea severe. Există riscul real al unui deficit nutrițional care poate produce scăderi de formă și de rezistență.
Sfatul specialistului: Nu vă place să gătiți? Există numeroase mâncăruri congelate echilibrate, care ar putea înlocui - în mod avantajos - pizza și produsele fast food.
Aveți între 30 și 50 de ani
Punctele dvs. forte: Masa dvs. musculară este încă bună și ardeți destul de ușor caloriile. Dacă aveți familie, mesele dvs. sunt mai regulate și mai echilibrate.
Punctele dvs. slabe: Hormonul de creștere și testosteronul, care ajută la "fabricarea" mușchilor, încep să se diminueze. Dacă sunteți femeie, la terminarea ciclului ați putea să vă îngrășați din cauza unui eventual dezechilibru hormonal.
De evitat: Mâncatul pe fugă la prânz, sau, mai rău, săritul peste masa de prânz, dacă sunteți în câmpul muncii. Încercați, totuși, să mâncați un sandvici cu crudități și ton sau o salată cu ouă fierte, ton și roșii, și luați cu dvs. la serviciu alimente ușor de consumat, cum sunt cutiile cu lapte sau cu suc de fructe și iaurtul.
De preferat: Uleiul de măsline pentru sănătatea cardiovasculară, alimentele bogate în proteine slabe și vitaminele antioxidante.
Capcana: Nu suprimați alimentele cu fecule! Au mai puține calorii decât vă imaginați (50 g de pâine nu au mai mult de 125 cal.). Iar ocolind uleiul, vă privați de acizii grași nesaturați, foarte importanți pentru sănătatea pielii.
Sfatul specialistului: Începeți să introduceți în alimentația dvs. laptele de soia și derivatele lui, pentru a preveni deficiențele hormonale ale pre-menopauzei.
Aveți 50 de ani sau mai mult
Punctele dvs. forte: Sunteți mai puțin afectate de problemele hormonale. Pofta de mâncare v-a scăzut și aveți mai mult timp pentru a face sport.
Punctele dvs. slabe: Slăbirea musculaturii se accelerează, masa de grăsime crește, în timp ce densitatea osoasă se diminuează! În plus, vă este tot mai greu să dați jos kilogramele.
De evitat: Prea multă mâncare! Fiecare kilogram suplimentar va fi tot mai greu de dat jos. Evitați prăjiturile, dulciurile, grăsimile animale. Și beți vin sau șampanie cu... degetarul!
De preferat: Mâncați cel puțin o dată pe zi proteine (pentru mușchi) și acordați un privilegiu acizilor grași esențiali existenți în uleiul de măsline, în pește și în anumite tipuri de margarină (cu Omega 3).
Capcana: Consumați două produse lactate pe zi, pentru combaterea osteoporozei. Dar atenție: amestecurile fructe-lapte au un aport scăzut de calciu. Preferați iaurtul!
Sfatul specialistului: Mișcare!!!
Atenție: unele regimuri alimentare pot să comporte riscuri
Cu siguranță că vă vor ajuta să pierdeți în greutate, dar de îndată ce veți relua alimentația normală, vă veți îngrășa la loc. Și în plus, veți avea probleme de sănătate legate de lipsa de vitamine, de oligoelemente etc. Iată lista cu regimurile pe care-ar fi bine să le evitați...
1. Dieta protidică
Principiul: Limitarea aportului de calorii, împiedicând astfel slăbirea musculaturii. În fiecare zi trebuie consumate 50-100 g de proteine sub formă de pudră, plus legume verzi și apă după bunul plac.
Rezultatul: Se slăbește repede, dar regimul este incompatibil cu o activitate fizică intensă și este nevoie de suplimente de vitamine și minerale. Și pentru că pot apărea probleme renale, este obligatorie supravegherea medicală strictă.
2. Postul
Principiul: Să stai o zi întreagă fără să mănânci și să bei doar ceai de plante neîndulcit.
Rezultatul: Cele câteva sute de grame pierdute vor fi puse repede la loc. Organismul dvs. se va grăbi să stocheze grăsimi, în vederea unui nou episod de genul acesta.
3. Regimul Montignac
Principiul: Sunt autorizate doar glucidele "lente", bogate în fibre. Nu trebuie asociate glucidele cu lipidele, fructele sunt consumate în afara meselor... Se poate mânca brânză, dar fără pâine, carne cu sos, dar fără cartofi...
Rezultatul: Riscuri reduse de carențe, pentru că se poate mânca orice. Dar respectat cu strictețe, acest regim poate antrena o anumită stare de oboseală.
4. Regimul Hollywood
Principiul: Se bazează pe consumul exclusiv de fructe și legume, până la saturație.
Rezultatul: Carența în proteine este inevitabilă și atrage după sine o slăbire a musculaturii care, pe termen lung, poate provoca grave probleme de sănătate.
5. Regimul Mayo
Principiul: Trei mese pe zi compuse din alimente bogate în proteine și legume. Sunt excluse alimentele îndulcite, feculele, produsele lactate și grăsimile. Pâinea, cerealele și fructele sunt limitate. Privilegiate sunt ouăle (până la 6 pe zi), carnea și peștele.
Rezultatul: Riscuri de carențe în vitamine și calciu. Regimul trebuie evitat de femeile gravide.
6. Regimul Atkins
Principiul: Excluderea tuturor alimentelor care pot să conțină glucide - cereale, fecule, fructe, produse dulci și lactate - cu excepția brânzeturilor. În schimb, pot fi consumate fără limită: carnea, peștele, ouăle, grăsimile animale și vegetale și legumele.
7. Regimul cu supă
Principiul: La fiecare masă principală se consumă o supă care arde grăsimile. Restul alimentației se compune - în general - din produse slabe și bogate în proteine. Este prevăzut, de asemenea, un complex de multivitamine pentru a preveni eventualele carențe.
Rezultatul: Regimul acesta nu este deloc diferit de regimul hipocaloric echilibrat și foarte sever. Revenirea la greutatea inițială este inevitabilă.
8. Regimul cu fibre
Principiul: Este conceput pentru un aport zilnic de 30-50 g de fibre. Restul alimentației: un aport redus de zaharuri și grăsimi. Ca supliment: cereale - în special ovăz + fructe uscate.
Rezultatul: Este un regim hipocaloric foarte restrictiv. Cantitatea mare de fibre nu este întotdeauna bine tolerată. Persoanele cu probleme intestinale ar trebui să-l evite.
9. Substituirea meselor
Principiul: se înlocuiesc zilnic una sau două mese principale cu preparate sărace în calorii.
Rezultatul: Aceste preparate sunt - în general - bine echilibrate din punct de vedere nutrițional, dar monotone ca gust și prezentare. În plus, un regim de 1000 calorii pe zi nu poate dura mai mult de 2-3 săptămâni. Și trebuie oprit progresiv, pentru evitarea depunerii imediate a kilogramelor.
10. Regimul hipocaloric
Principiul: Diminuarea aportului energetic, deci a materiilor grase și a zaharurilor rapide, păstrându-se o mare varietate alimentară.
Rezultatul: Un regim eficient, dar care cere disciplină. Reluarea alimentației normale trebuie să se facă progresiv, iar deprinderile alimentare bune trebuie menținute. Dacă nu, kilogramele se pun la loc în mod garantat!
11. Cronoregimul
Principiul: Sub rezerva ca alimentele să fie consumate la timpul potrivit, acest regim permite, practic, orice: inclusiv alimentele cele mai bogate în calorii și cele mai grase (ciocolată, cartofi prăjiți etc.)
Rezultatul: Cronoregimului i se poate reproșa că impune o schimbare radicală și inutil de rigidă a deprinderilor alimentare. Dar până la urmă, este "mai degrabă" eficient!