Regimul fără regim

Redactia
- Mâncând corect, ne găsim echilibrul -

Un adevăr descoperit de nu­triționiști deja cu ani în ur­mă, dar neînțeles încă foar­te bine de femei, este că pentru a-și păstra greutatea normală, trebuie să se alimenteze în funcție de vârstă. Ne­cesitățile unei femei de 20 de ani nu au nimic în comun cu cele ale unei "ti­nere bunicuțe" de 60 de ani. Și creș­terea în greutate poate rezulta, pur și simplu, dintr-un com­por­tament ali­mentar greșit, chiar dacă suntem con­vinse că ne hră­nim cât se poate de să­nă­tos. Descoperiți, așadar, împreună cu noi, care sunt cerințele organis­mu­lui dvs. de-a lungul întregii vieți și, de asemenea, care sunt greșelile pe care nu va mai trebui să le co­miteți.

Un regim care vă seamănă

Aveți între 20 și 30 de ani
Punctele dvs. forte: Dacă n-ați exa­ge­rat cu regimurile alimentare, dis­puneți de o masă musculară bună, deci de un metabolism de bază ridicat, puteți slăbi ușor și fără efecte "yo-yo".
Punctele dvs. slabe: Ritmul dvs. de via­ță este haotic uneori, mai ales dacă studiați. Săriți peste mesele princi­pale (mai ales peste micul dejun), vă înfo­metați, după care ciuguliți toată ziua.
De evitat: Alimentele cu concen­tra­ție mare de zahăr și grăsimi, ca chips-urile, biscuiții uscați, aperitivele, ara­hi­dele și toate băuturile gazoase. Înlo­cuiți-le cu fructe și legume crude și cu sucuri natu­rale.
De preferat: Alimentele bogate în fier, de ex. peștele, lintea sau spana­cul (majoritatea femeilor de vârsta aceas­ta au o carență de fier), dar și în mag­­neziu, zinc și vita­mina B6 (regu­la­­ri­zea­­ză pofta de mâncare). Și, de ase­­me­nea, lactatele (ca­re asigură men­­­ține­rea masei osoase).
Capcana: Atenție la regimurile prea severe. Există ris­cul real al unui deficit nu­trițional care poate pro­duce scă­deri de formă și de re­zis­tență.
Sfatul specialistului: Nu vă place să gă­tiți? Există numeroase mân­că­ruri con­gelate echili­brate, care ar putea în­locui - în mod avantajos - pizza și pro­dusele fast food.

Aveți între 30 și 50 de ani
Punctele dvs. forte: Masa dvs. mus­culară este încă bună și ardeți destul de ușor caloriile. Dacă aveți familie, me­­sele dvs. sunt mai regulate și mai echi­li­brate.
Punctele dvs. slabe: Hormonul de creș­­tere și testosteronul, care ajută la "fa­bricarea" mușchilor, încep să se di­mi­nueze. Dacă sunteți femeie, la ter­mina­rea ciclului ați putea să vă îngră­șați din cau­za unui eventual deze­chi­libru hor­monal.
De evitat: Mâncatul pe fugă la prânz, sau, mai rău, săritul peste ma­sa de prânz, dacă sunteți în câmpul mun­cii. Încercați, totuși, să mâncați un sandvici cu crudi­tăți și ton sau o salată cu ouă fierte, ton și roșii, și luați cu dvs. la serviciu ali­mente ușor de consumat, cum sunt cu­tiile cu lap­te sau cu suc de fructe și iaurtul.
De preferat: Uleiul de măsline pen­tru sănătatea cardiovasculară, ali­men­tele bogate în proteine slabe și vi­ta­minele anti­oxidante.
Capcana: Nu suprimați alimentele cu fecule! Au mai puține calorii decât vă imaginați (50 g de pâine nu au mai mult de 125 cal.). Iar ocolind uleiul, vă privați de acizii grași nesaturați, foa­r­te impor­tanți pentru sănătatea pielii.
Sfatul specialistului: Începeți să in­troduceți în alimentația dvs. laptele de soia și derivatele lui, pentru a pre­veni deficiențele hormonale ale pre-meno­pauzei.

Aveți 50 de ani sau mai mult
Punctele dvs. forte: Sunteți mai pu­țin afectate de problemele hormonale. Pofta de mâncare v-a scăzut și aveți mai mult timp pentru a face sport.
Punctele dvs. slabe: Slăbirea mus­cu­laturii se accelerează, masa de gră­sime crește, în timp ce densitatea osoa­­să se diminuează! În plus, vă este tot mai greu să dați jos kilogramele.
De evitat: Prea multă mâncare! Fie­care kilogram suplimentar va fi tot mai greu de dat jos. Evitați prăjitu­rile, dul­ciurile, grăsimile animale. Și beți vin sau șampanie cu... degetarul!
De preferat: Mâncați cel puțin o dată pe zi proteine (pentru mușchi) și acor­dați un privilegiu acizilor grași esen­țiali e­xistenți în uleiul de măs­line, în pește și în anumite tipuri de mar­garină (cu Ome­ga 3).
Capcana: Consumați două produse lactate pe zi, pentru combaterea os­teo­­porozei. Dar atenție: ames­tecurile fruc­­te-lapte au un aport scă­zut de cal­ciu. Pre­ferați iaurtul!
Sfatul specialistului: Mișcare!!!


Atenție: unele regimuri alimentare pot să comporte riscuri

Cu siguranță că vă vor ajuta să pier­deți în greu­ta­te, dar de îndată ce veți relua ali­mentația normală, vă veți îngrășa la loc. Și în plus, veți avea pro­bleme de sănătate legate de lipsa de vitamine, de oligoelemente etc. Iată lista cu re­gimurile pe care-ar fi bine să le evi­tați...

1. Dieta protidică
Principiul: Limitarea aportului de calorii, îm­piedicând astfel slăbirea musculaturii. În fiecare zi trebuie consumate 50-100 g de proteine sub formă de pudră, plus legume verzi și apă după bunul plac.
Rezultatul: Se slăbește repede, dar regi­mul este incompatibil cu o activi­tate fizică in­tensă și este nevoie de su­plimente de vitamine și minerale. Și pentru că pot apărea probleme renale, este obligatorie supravegherea medi­cală strictă.

2. Postul
Principiul: Să stai o zi întreagă fără să mănânci și să bei doar ceai de plan­te neîndulcit.
Rezultatul: Cele câteva sute de grame pierdute vor fi puse repede la loc. Organismul dvs. se va grăbi să sto­cheze grăsimi, în vederea unui nou episod de genul acesta.

3. Regimul Montignac
Principiul: Sunt autorizate doar glucidele "lente", bogate în fibre. Nu tre­buie asociate glucidele cu lipi­dele, fruc­tele sunt consu­mate în afara me­selor... Se poa­te mânca brânză, dar fără pâine, carne cu sos, dar fără car­tofi...
Rezultatul: Riscuri reduse de ca­ren­țe, pentru că se poate mânca orice. Dar respectat cu strictețe, acest regim poate an­trena o anumită stare de obo­sea­lă.

4. Regimul Hollywood
Principiul: Se bazează pe consu­mul exclusiv de fructe și legume, până la saturație.
Rezultatul: Carența în proteine este inevitabilă și atrage după si­ne o slăbire a musculaturii care, pe ter­men lung, poate provoca gra­ve pro­ble­me de sănă­tate.

5. Regimul Mayo
Principiul: Trei mese pe zi compuse din alimente bogate în proteine și le­gu­me. Sunt excluse alimentele îndul­cite, feculele, produ­sele lactate și gră­si­mile. Pâinea, ce­rea­lele și fructele sunt limitate. Pri­vilegiate sunt ouăle (până la 6 pe zi), carnea și peștele.
Rezultatul: Riscuri de carențe în vi­ta­mine și cal­ciu. Regimul trebuie evi­tat de femeile gravide.

6. Regimul Atkins
Principiul: Excluderea tuturor ali­mentelor care pot să conțină glucide - cereale, fecule, fructe, pro­duse dulci și lactate - cu excepția brânzeturilor. În schimb, pot fi consumate fără li­mită: carnea, peș­tele, ouăle, grăsimile animale și vegetale și legumele.

7. Regimul cu supă
Principiul: La fiecare masă prin­ci­pală se con­sumă o supă care arde gră­si­mile. Restul ali­men­tației se compu­ne - în general - din pro­duse slabe și bogate în proteine. Este prevăzut, de ase­me­nea, un complex de multi­vita­mine pen­tru a preveni even­tua­lele ca­ren­țe.
Rezultatul: Regimul acesta nu este deloc dife­rit de regimul hipocaloric echi­librat și foar­te se­ver. Re­venirea la greutatea inițială este inevita­bilă.

8. Regimul cu fibre
Principiul: Este conceput pentru un aport zilnic de 30-50 g de fibre. Res­­tul alimentației: un aport redus de zaharuri și gră­simi. Ca supliment: ce­reale - în special ovăz + fructe us­cate.
Rezultatul: Este un regim hipo­ca­loric foarte res­trictiv. Cantitatea mare de fibre nu este întotdeauna bine tolerată. Persoanele cu pro­ble­me in­tes­tinale ar trebui să-l evite.

9. Substituirea meselor
Principiul: se înlocuiesc zilnic una sau două mese principale cu prepa­rate sărace în calorii.
Rezultatul: Aceste preparate sunt - în general - bine echilibrate din punct de vedere nutrițional, dar monotone ca gust și prezentare. În plus, un re­gim de 1000 calorii pe zi nu poate dura mai mult de 2-3 săp­tămâni. Și trebuie oprit progresiv, pentru evita­rea de­pu­ne­rii imediate a kilogra­melor.

10. Regimul hipocaloric
Principiul: Diminuarea aportului ener­getic, deci a materiilor grase și a zaharurilor rapide, păstrându-se o mare varietate alimentară.
Rezultatul: Un regim eficient, dar care cere dis­ciplină. Reluarea alimen­tației normale trebuie să se facă pro­gresiv, iar deprinderile alimentare bu­ne tre­buie menținute. Dacă nu, kilo­gramele se pun la loc în mod garantat!

11. Cronoregimul
Principiul: Sub rezerva ca alimen­tele să fie consu­mate la timpul potri­vit, acest regim per­mite, practic, orice: inclusiv alimentele cele mai bogate în calorii și cele mai grase (ciocolată, car­­tofi prăjiți etc.)
Rezultatul: Cronoregimului i se poa­­te re­proșa că impune o schimbare ra­di­cală și inu­til de rigidă a deprin­derilor alimentare. Dar până la urmă, este "mai de­grabă" eficient!