La un moment dat, în timpul dialogului cu "monstrul sacru" al calculatoarelor, Nick a avut inspiraţia să-l întrebe pe Jobs - "Deci, probabil copiii dumneavoastră iubesc iPad-ul?" Răspunsul a venit prompt şi l-a năucit - "Nici nu l-au folosit. Suntem atenţi cu tehnologia pe care o folosesc copiii acasă". Aşadar, omul care ne-a schimbat tuturor viaţa, reinventând, practic, computerul, telefonul inteligent şi tableta, îşi creştea odrasele departe de propriile produse.
Şi nu e singurul. Potrivit ziarului spaniol El Pais, marii specialişti în IT din Silicon Valley, Mecca planetară a programatorilor şi antreprenorilor ultimelor tehnologii informatice, nu îşi duc copiii la şcolile în care accentul este pus pe educaţia cu ajutorul computerului. Ei preferă modelul clasic, bazat pe interactivitate umană şi creativitate. Un cunoscut, american get-beget, absolvent la Harvard şi proprietar de companie IT, îmi povestea cum încerca zilnic să stea departe de computer şi internet, iar despre televizor nici nu încăpea vorbă, pentru că nu avea. Bizar, mi-am spus. Omul mi-a povestit apoi că întâlnise la Harvard mulţi copii de oameni foarte bogaţi, care nu avuseseră în toată adolescenţa lor voie să stea pe net, cum face acum toată lumea, şi nici să se uite la televizor. Copiii cu pricina erau printre cei mai buni studenţi de la Harvard, aşa că se gândise să le urmeze exemplul. Cuvântul e dur, dar putem vorbi de perversitate.
În timp ce nouă ne vâră pe gât produsele lor high-tech, elitele IT din America îşi feresc copiii de ele, impunându-le un stil de viaţă normal, ca pe vremea bunicii. E limpede că nu fac asta degeaba. Potrivit aceluiaşi cotidian "El Pais", care citează un specialist în educaţia Waldorf, ale cărei şcoli s-au înmulţit în Silicon Valley, "elevii educaţi cu diverse tehnologii au deseori o dispoziţie scăzută pentru a gândi creativ şi pentru a rezolva problemele." În plus, ceea ce ei învaţă astăzi, mâine e, poate, perimat. Aşa că e mult mai util să investeşti în creativitatea, concentrarea şi capacitatea lor de a lua decizii.
Foarte logic şi de bun simţ, numai că lumea crede că lucrurile stau exact pe dos. Mai ales lumea românească. Motiv pentru care îşi îndoapă odraslele cu tot ce e mai nou şi mai "cool" pe piaţă. Mai ales părinţii cu bani parcă vor să recupereze prin copii tot ce nu au avut ei pe vremea comunismului, ignorând faptul că le fură copilăria şi îi transformă în roboţi.