Descrierea plantei
Leurda este o plantă ce face parte din familia bulboaselor, alături de ceapă și usturoi. Are frunze sub formă de lance, lucioase, suculente, de culoare verde intens, cu flori mici și albe, dispuse în vârful tulpinii sub forma unui glob. Prin frecare între degete, emană un miros specific de usturoi, de unde și denumirea de usturoi sălbatic, usturoiță sau usturoiul ursului. Dacă nu le-ar trăda mirosul, florile de Leurdă s-ar putea confunda cu cele de lăcrămioară, tot albe, și tot învelite în frunze groase și verzi. O păcăleală care nu merge nici măcar de 1 aprilie!
Recoltare și uscare
Frunzele de Leurdă se recoltează înainte de timpul înfloritului, în lunile martie și aprilie. Rădăcinile (bulbii) se recoltează acum primăvara, devreme, sau toamna târziu. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziția chimică
Leurda are o compoziție complexă, conține uleiuri eterice, levuloză, săruri minerale și vitamine hidrosolubile.
Preparate din Leurdă
Pulberea
Frunza uscată de Leurdă se macină foarte fin, într-o râșniță de cafea. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, drept condiment imprimând mâncărurilor un gust plăcut, usturoiat.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Leurdă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se mai dau într-un clocot și se lasă timp de 30 minute la infuzat, după care se filtrează. Se îndulcește, după gust, cu miere
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de Leurdă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de Leurdă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Oțet medicinal
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Leurdă uscate și mărunțite groscior se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli, conform rețetelor de mai jos.
Ulei terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate de Leurdă se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne
Nota farmacistului. Există o dispută aprinsă pe plan mondial, în lumea diverșilor specialiști, dacă unele plante alimentare pot fi acceptate, fără rezervă, în grupul medicamentelor. Sunt păreri pro și contra, deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează clar faptul că medicament este orice substanță de natură vegetală, animală sau de sinteză care previne, ameliorează sau vindecă o boală. Punctul meu de vedere este că unele plante medicinale pot intra în grupul medicamentelor, chiar dacă ele nu sunt procesate ca medicamente, ci doar ca alimente. Din această dispută a rezultat și a fost acceptat termenul de supliment alimentar, care este un aliment cu virtuți medicamentoase.
Acum, primăvara, se recomandă consumul Leurdei proaspete, sub formă de salate sau alte mâncăruri. În restul anului, se recomandă preparatele obținute din Leurdă - infuzia, tinctura sau vinul din Leurdă.
* Detoxifiant al organismului
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba ori saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face regulat, la interval de 3 luni de zile, timp de cel puțin 20 de zile pe lună.
* Boli ale aparatului cardio-vascular: hipertensiune arterială
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba ori saschiu.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai de ginkgo biloba și saschiu.)
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Tratamentul se poate completa cu aplicații locale, cu diverse creme sau unguente preparate de Farmacia Faltis.
* Boli virale (răceală, gripă, guturai)
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv (colită de fermentație, diaree)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Infecții ale aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate)
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boală aterosclerotică
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Bolile pielii (dermatologice) - dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, fungice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale unghiilor (onicomicoză)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Se completează tratamentul local cu loțiuni și unguente preparate de Farmacia Faltis.
* Afecțiuni alergice (urticarie, prurit, eriteme)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli hematologice (anemie)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli parazitare interne (viermi intestinali, oxiuri, tenie)
Infuzia: se bea câte o cană de ceai pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) seara, la culcare. Tratamentul durează 3 zile, după care se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în doză de 30 de grame.
Tratamente externe
* Afecțiunile anusului și rectului (hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită)
Se pot folosi tratamente locale cu creme și supozitoare preparate la Farmacia Faltis.
* Băi vaginale
Se folosește o fiertură din frunze de Leurdă. Se aplică apoi local ovule vaginale, preparate la Farmacia Faltis.
* Gargarisme - pentru boli ale cavității bucale (afte, gingivite, stomatite abcese dentare)
Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Leurdă. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis produce frecvent asemenea preparate, la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.