Modelul Kovesi

Ciprian Rus
"DNA, treceți Prutul!" s-a strigat, în ultimele săptămâni, la Chișinău.

Una dintre lozincile favorite ale mulțimii ieșite în stradă. O mulțime pestriță, for­mată atât din unioniști sinceri și mol­­doveni in­dependentiști, dar și din rusofoni sovietizați. Oa­meni care, cultural, so­cial și politic, sunt cât se poa­te de diferiți au ieșit îm­preună, în aceleași piețe, pentru a striga împotriva corupției gene­ra­lizate din Republica Moldova. Iar ima­gi­nea pe care cu toții o aveau în minte pen­tru punerea în ordine a țărișoarei de din­colo de Prut era aceea a unei Direcții Na­țio­nale Anticorupție (DNA) cu efi­ciența celei conduse, la București, de Laura Co­druța Kovesi.
Lozinca aceasta, "DNA, treceți Pru­tul!", e emoționantă și simbolică, deo­po­trivă. Desigur, "Modelul Kovesi" e apre­ciat peste tot în lumea civilizată: bulgarii îl dau ca exemplu, Bruxelles-ul îl elogiază în rapoartele sale, reviste prestigioase o califică pe șefa DNA din România drept una dintre femeile cele mai puternice din Europa. Dar esențial e altceva, când vor­bim despre lozinca protestatarilor de la Chișinău: esențial e să înțelegem că, iată, lumea din Republica Moldova, ba chiar cei mai înverșunați adversari ai cauzei româ­nismului, ne apreciază atunci când putem oferi un model concret și soluții limpezi la problemele existente și peste Prut. Lumea s-a săturat de vorbe goale, de poduri de flori și de patriotisme de doi lei, iar Ro­mâ­nia va fi iubită și apreciată în Basarabia, exact în măsura în care va reuși să-și de­monstreze și să demonstreze că are mijloa­cele și dorința de a fi un model pentru cei­lalți, de a oferi un orizont.
Modelul luptei împotriva corupției este, poate, cel mai de succes "produs" ro­mânesc al momentului, alături de spe­cialiștii IT și de mașinile Dacia. Nu-i vorbă că "fabrica de dosare" a Codruței Kovesi nu duce deloc lipsă de "materie primă": în 2015, potrivit unui raport făcut public zilele trecute, au fost trimiși în judecată (doar ca să-i numărăm pe "barosani"): un premier, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori, cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. Lor li se adaugă peste 100 de primari și președinți de consilii județene. Dintre cei trimiși în ju­de­cată, aproape 500 de persoane de­țineau funcții de conducere, o creștere cu 30% față de 2014. Iar pentru ca tabloul să fie complet, să remarcăm și faptul că în dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost de 431 milioane de euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi, pentru anii 2016, 2017 și 2018, după com­parația, plastică și lămuritoare, a șefei DNA!
Toate astea au fost făcute de Laura Co­druța Kovesi, cu o echipă de 33 de procu­rori, cărora instanțele le-au infirmat rechi­zi­toriile în mai puțin de 8% din cazuri. As­ta, pentru cei care - nu puțini! - se plâng că în România nu sunt resurse suficiente ca să faci treabă bună. Dacă ar putea trece DNA-ul și "Prutul" nostru, al fiecăruia, de comoditate și de blazare, poate că sutele acelea de milioane din șpăgi și alte și alte sute de milioane de euro ar ajunge, cu ade­vărat, în autostrăzi și în spitale, și nu în tabelele cu cifre de la bilanțurile DNA.