Sindromul metabolic - boala secolului XXI

Ilie Tudor
- Avem acces la tot mai multă hrană, de tot mai proastă calitate, iar viața noastră se desfășoară, în copleșitoarea majoritate a timpului, în spații închise, fără mișcare, fără aer curat. În schimb, avem numeroase substitute de fericire: dulciuri, televizor, Internet, telefon inteligent, jocuri pe calculator, alcool... Un stil de viață care a ajuns să pară normal, dar care conduce la o boală teribilă, de care suferă deja sute de mii de români: sindromul metabolic -

Descrierea acestei boli pare, mai degrabă, un fel de portret-robot al pacientului cu care medicii noștri se întâlnesc din ce în ce mai mult în cabinetele lor: omul are exces de grăsime ab­do­minală, glicemia sa este aproape sau chiar peste pra­gul normal, are tensiunea arterială sistolică mai mare de 13, precum și un procent ridicat de grăsime și colesterol rău în sânge. Toate acestea fac ca organis­mul să capete o nedorită rezistență la insulină (hormo­nul care reglează glicemia), anunțând diabetul. Nume­roșii beneficiari ai acestui sindrom au șansa de viață redusă cu aproape 15 ani, iar probabilitatea de a face infarct sau atac cerebral este imensă, calitatea vieții lor, în viitorul apro­piat, fiind tot mai proas­tă. Prac­tic, sindro­mul meta­bolic echiva­lea­ză, în cele mai multe ca­zuri, cu o (auto)con­damnare la o viață plină de suferință și insatis­facție, precum și la un sfârșit prematur. Acest sindrom a ajuns atât de răspândit și face atât de multe victime, în­cât a condus, între al­tele, la apariția cunoscutelor și... prăfuitelor sloga­nuri: "Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi"; "Fa­ceți 30 de minute de mișcare în fiecare zi!" sau "Con­su­mați fructe și legume proaspete la fiecare masă!". În afara difuzării acestor lozinci, medicina oficială face, la modul concret, extrem de puțin spre nimic pen­tru a preveni această epidemie de îngrășare, rezis­tență la insulină și hipertensiune. De ce? Vom urmări o ipoteză, în acest sens.

Tinerii bătrâni

În urmă cu zece-cincisprezece ani, piața medi­camentelor contra colesterolului, a medicamentelor antidiabetice și hipotensoare era uriașă, dar se adresa exclusiv persoanelor trecute de 50 de ani. Fiind vorba de boli grave, medicamentele erau compensate în toa­te țările europene, iar afacerile înfloreau pentru ma­rile companii farmaceutice. Iată însă că, peste abun­dența deja existentă, le-a mai venit o "mană cerească": sindromul metabolic. Dincolo de descrierile medicale seci, acest complex de boli mai are o înfiorătoare ca­litate: îmbătrânește teribil organismul! În momentul de față, din cauza acestui sindrom, clienții toxicelor hapuri anticolesterol și antidiabet nu mai sunt doar vârstnicii, ci adulți și chiar tineri cu vârste între 20 și 40 de ani. Practic, ca urmare a indiferenței autorită­ților, care nu au organizat și nu organizează niciun program de prevenire cu adevărat funcțional, avem în țară sute de mii de tineri-bătrâni suferind de probleme cardio-vasculare și metabolice de la vârste incredibil de fra­ge­de. Acești tineri-bătrâni suferă adesea de in­fer­tili­tate, sunt retrași social și au tendințe, mai mult sau mai puțin mascate, spre depresie și anxietate. Deși ar trebui să constituie motorul de dezvoltare a socie­tății, fiind în floarea vârstei, ei lasă - din cauza acestei pro­bleme de sănătate - un gol imens, care se simte tot mai mult din punct de vedere economic, social, politic etc. Ce e de făcut?

Cele mai eficiente tratamente împotriva sindromului metabolic

Mișcați-vă, începând de azi!
Efortul fizic este primul lucru pe care trebuie să îl faceți, pentru că sedentarismul, asociat complacerii cu care vine "la pachet" stă la rădăcina sindromului me­tabolic. Dar nu, nu începeți prin a vă face abona­ment la sala de sport, nici prin cumpărarea unor apa­rate de gimnastică la domiciliu sau de cine știe ce alte dispo­zi­tive complicate. Statistica arată că peste 90% dintre cei care se confruntă cu sindromul metabolic nu sunt capabili, în primă fază, să abordeze acest tip de activi­tate fizică. De ce? Pentru că au o capacitate de efort scăzută și voința lor este neantrenată, ceea ce îi face vic­time sigure ale neputinței și resemnării. Primul lu­cru pe care trebuie să îl faceți este să mergeți, să ieșiți afară și să puneți un pas îna­in­tea celuilalt, pur și simplu. Veți începe cu 30 de minute pe zi de mers, în pas cât de alert puteți, dar fără oprire. Ulterior, veți merge câte 45 de minute, apoi 60 de minute ș.a.m.d. Mersul pe jos arde grăsimile, scade colesterolul, pre­gă­tește sistemul ner­vos și respirator pentru activi­tăți fizice mai in­tense și mai complexe. Odată ce v-ați recăpătat, măcar parțial, capaci­ta­tea de efort fizic, în­cer­cați de 2-3 ori pe săp­tămână alergări ușoa­re, câte o urcare pe munte sau gim­nastică la domi­ciliu. Abo­namentul la sala de sport trebuie făcut abia după ce ați făcut câteva încercări și simțiți că ați găsit locul și anturajul potri­vit. Pentru că mișcarea va trebui să devină prie­tenul dvs. pe termen nelimitat.

Alimente interzise - cei 4 "NU"
În afară de sedentarism, al doilea mare vinovat pentru apariția acestui sindrom este pervertirea hranei cea de toate zilele. Mâncarea de tip fast-food s-a ex­tins ca o plagă asupra întregii piețe de alimente. Poate vi se pare greu, dar trebuie să aveți puterea să reduceți, dacă nu să eliminați com­plet următoarele patru otră­vuri:
1. Zahărul și deghi­ză­rile sale (maltodextrină, fructoză, dextroză etc.), care sunt factorul de îngră­șare abdominală cel mai important. Înlocuiți-l cu fructe, miere de albine sau extract de ștevie.
2. Amidonul rău are același efect ca și zahărul și se ascunde în pâinea și făi­na albă, în orezul decor­ticat, în cartofii prăjiți, în sosuri și lactate care conțin așa-numitul amidon modificat sau amidon din po­rumb.
3. Margarina și așa-numitele grăsimi modi­ficate au "darul" de a sufoca vasele de sânge în grăsi­me, de a afecta ficatul și a crește rapid greutatea cor­porală.
4. Carnea roșie și carnea obținută industrial, care este dopată cu hormoni de creștere și antibiotice, ne fac să depunem strat după strat de grăsime, ne creează adevărate accese de foame, încetinindu-ne în același timp metabolismul.

Fibrele alimentare
Sunt un soi de colac de salvare în fața alimentelor toxice care ne-au invadat hrana zilnică. Aceste fibre sunt conținute în alimentele vegetale și sunt substanțe imposibil de digerat de către oameni, dar care au trei calități esențiale: taie rapid pofta de mâncare, creând senzația de sațietate; absorb grăsimile și zaharurile din alimente, scăzându-le astfel puterea calorică; detoxi­fică foarte puternic tubul digestiv. Practic, dacă peste 40% din hrana noastră va fi alcătuită din aceste fibre, automat vom slăbi, ne vor scădea colesterolul și glice­mia. Consumate în cantități mari și foarte mari, fibrele alimentare sunt un adevărat antidot contra sindro­mului metabolic. De aceea, de la nicio masă nu tre­buie să lipsească vegetale proaspete, neprelucrate termic, cum ar fi: varza, salata verde, zarzavaturile (pă­trunjel, mărar, leuștean), rădăcinoasele crude (mor­cov, pătrunjel, țelină), ridichile de lună, cas­traveții cu tot cu coajă, roșiile, ardeii, murăturile (varză acră, gogonele, castraveți, pepene, gogoșari, conopidă).

Magneziul
Este remediul cu acțiunea cea mai rapidă pentru ținerea sub control a ten­siunii arteriale, dar și pentru aducerea tonusului fizic și psihic la cote ridicate. O cantitate de 400-500 de miligrame de magneziu din surse naturale admi­nistrat zilnic este o cheie a sănă­tății, pentru cei care suferă sau sunt ame­nințați de sin­dromul metabolic. Cea mai bună sursă a acestui mine­ral, dar și cea mai rară, este așa-numitul magne­ziu marin japonez, foarte bogat în clo­rură de magneziu, forma în care acest mineral este cel mai bine asimilat de organismul uman.

Păducel + talpa-gâștei
Combinația dintre extractele obținute din aceste două plante constituie un remediu redutabil contra hi­pertensiunii arteriale, aterosclerozei și ischemiei car­diace. La noi în țară, medicul cardiolog Floria Dăr­mănescu a asociat aceste două extracte cu magne­ziul, obținând un medicament excepțional, "Tensio", desti­nat, inițial, tratării hipertensiunii, precum și a tensiunii arteriale oscilante. Ulterior, acest medi­cament a fost folosit cu mult succes pentru adulții, tinerii și chiar copiii suferind de sin­drom metabolic.

Anghinare + măslin
Dacă talpa-gâștei și pădu­celul sunt inamicii tulbu­ră­rilor cardiace produse de sin­dromul metabolic, ex­trac­tele de frunze de anghinare și de frunze de măslin atacă de la rădăcină această problemă de sănătate. Cele două specii au un efect sinergic, scăzând foar­te pu­ter­nic glicemia (atât de puternic, încât insu­lino-de­pen­den­­ții trebuie să-și ajusteze rapid doza de insulină) și cres­când receptivitatea organismului la insulină. Apoi, an­ghinarea și măslinul acționează la nivelul fi­catului, re­glând cu o eficiență de neegalat colesterolul. Nu în ul­ti­mul rând, cele două sunt un puternic detoxi­fiant, dar la acest capitol sunt întrecute de păpădie, o plantă atât de importantă, încât vom vorbi pe larg despre ea.