REȚETE CU GHIMBIR

Redactia
Gingeradă

Această băutură de ghimbir este o variantă a li­mo­nadei. Da­că, după prepa­rare, o lă­sați câ­teva ore la tem­­peratura ca­me­­rei, veți obține o băutură ușor aci­­dulată.
Ingrediente: 2 cm de rădă­cină de ghimbir, 2 litri de apă plată, miere (sau sirop de arțar, agave etc.), zeama de la 3 lă­mâi.
Mod de preparare: Spălați bine ghim­birul, fără a-l curăța de coajă, și dați-l pe răză­toa­rea mare. Puneți apoi toate ingre­dientele în blender și, la final, strecurați.


Elixir de ghimbir
(băutură digestivă ayurvedică)


Ingrediente: 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă, 1 ceașcă de apă plată, 1 lingură sirop de arțar, zeama de la o jumătate de lime, 1 vârf de lingu­riță de pi­per negru mă­cinat, 1 praf de sare de Hima­laya.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredi­en­­tele în blender și se bea imediat.
Notă: Dacă nu aveți si­rop de arțar, puteți fo­losi miere de albine. Totul e să nu faceți băutura prea dulce. Trebuie să simțiți și iuțeala ghimbirului, și "fo­cul" piperului - ajutoarele unei bune digestii.


Iaurt cu ghimbir

O băutură savuroasă, pe care o puteți prepara în două variante: sărată și dulce. Vă prezentăm versiunea sărată. Dacă o preferați pe cea dul­ce, înlocuiți chimenul cu carda­mom și sarea - cu miere sau zahăr brun.
Ingrediente: 1 lingură cu vârf de ghimbir ras fin, 200 ml iaurt natural, 200 ml apă rece, 5-6 cuburi de gheață, 1 linguriță de chimen, un praf de sare.
Mod de prepa­rare: Prăjiți puțin semințele de chimen (într-o tigaie fără ulei) și zdrobiți-le într-un mojar. Pu­neți apoi toate ingredientele în blender și serviți.


Ghimbir glasat

Ingrediente: 350 g ghimbir, zahăr brun, în can­titate egală cu ghimbirul fiert, plus o lin­gură de zahăr pentru pre­sărat dea­­supra.
Mod de preparare: * Ghim­birul proaspăt se curăță și se taie bucăți. * Se pune într-un vas și se aco­peră cu apă suficientă. Se pune la fiert, în vasul acoperit parțial cu capac. Se lasă o oră să mijo­tească. Ghim­birul tre­buie să fie moale, dar nu fleșcăit. Timpul de fiert de­pinde de pros­pețimea lui. * Se scur­ge de apă și se cân­tărește ghim­birul. Se pune din nou la fiert, în 2 linguri de apă și cu o cantitate egală de zahăr. Se lasă pe foc mediu, 20 de minute, învârtind cu o lingură din lemn. * Când ghim­birul de­vine ușor sti­clos și compoziția lipicioasă, se re­duce fla­căra și mai mult. Se ames­­tecă mai departe, până ce ghim­­birul în­ce­pe să se cristali­zeze și se poate desface ușor. * Se presară cu zahăr un fund mare de lemn și se tăvă­lește ghim­­birul cu atenție ca bucă­țile să nu se li­peas­că între ele. Păstrat la rece, ține între 3 și 6 luni.


Ghimbir murat

Este delicios, gus­tul lui dul­ce-acrișor potrivindu-se cu pește­le, carnea, orezul sau sa­­latele.
Ingrediente: 250 g ghimbir, 2 linguri oțet de orez sau de fructe (nu bal­samic!), 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare.
Mod de preparare: Spălați bine ghimbirul, curăța­ți-l de coa­jă, și tăiați-l felii foarte sub­țiri (cu aparatul de cojit legu­me). * Puneți-l într-un vas, tur­nați peste el apă clocotită, cât să-l acopere, apoi lăsați-l să stea 5 minute, pentru a se înmuia. Aveți grijă să nu lăsați ghimbi­rul prea mult, pentru că nu tre­buie să se în­moaie de tot, ci să rămâ­nă crocant. După 5 minute, stre­curați-l și păstrați zeama. * Peste ghimbir presărați sarea și apoi frământa­ți-l cu mâi­nile, pentru ca sarea să se di­zolve uni­form. * Adăugați oțetul și frecați bine. Gustați și echi­librați gustul, dacă e cazul, cu puțin zahăr. Puneți apoi ghimbirul în borcane și turnați deasupra zea­ma rămasă după strecurat. Rezistă timp de câteva săptă­mâni, dacă e ținut la frigider.