Această băutură de ghimbir este o variantă a limonadei. Dacă, după preparare, o lăsați câteva ore la temperatura camerei, veți obține o băutură ușor acidulată.
Ingrediente: 2 cm de rădăcină de ghimbir, 2 litri de apă plată, miere (sau sirop de arțar, agave etc.), zeama de la 3 lămâi.
Mod de preparare: Spălați bine ghimbirul, fără a-l curăța de coajă, și dați-l pe răzătoarea mare. Puneți apoi toate ingredientele în blender și, la final, strecurați.
Elixir de ghimbir
(băutură digestivă ayurvedică)
Ingrediente: 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă, 1 ceașcă de apă plată, 1 lingură sirop de arțar, zeama de la o jumătate de lime, 1 vârf de linguriță de piper negru măcinat, 1 praf de sare de Himalaya.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele în blender și se bea imediat.
Notă: Dacă nu aveți sirop de arțar, puteți folosi miere de albine. Totul e să nu faceți băutura prea dulce. Trebuie să simțiți și iuțeala ghimbirului, și "focul" piperului - ajutoarele unei bune digestii.
Iaurt cu ghimbir
O băutură savuroasă, pe care o puteți prepara în două variante: sărată și dulce. Vă prezentăm versiunea sărată. Dacă o preferați pe cea dulce, înlocuiți chimenul cu cardamom și sarea - cu miere sau zahăr brun.
Ingrediente: 1 lingură cu vârf de ghimbir ras fin, 200 ml iaurt natural, 200 ml apă rece, 5-6 cuburi de gheață, 1 linguriță de chimen, un praf de sare.
Mod de preparare: Prăjiți puțin semințele de chimen (într-o tigaie fără ulei) și zdrobiți-le într-un mojar. Puneți apoi toate ingredientele în blender și serviți.
Ghimbir glasat
Ingrediente: 350 g ghimbir, zahăr brun, în cantitate egală cu ghimbirul fiert, plus o lingură de zahăr pentru presărat deasupra.
Mod de preparare: * Ghimbirul proaspăt se curăță și se taie bucăți. * Se pune într-un vas și se acoperă cu apă suficientă. Se pune la fiert, în vasul acoperit parțial cu capac. Se lasă o oră să mijotească. Ghimbirul trebuie să fie moale, dar nu fleșcăit. Timpul de fiert depinde de prospețimea lui. * Se scurge de apă și se cântărește ghimbirul. Se pune din nou la fiert, în 2 linguri de apă și cu o cantitate egală de zahăr. Se lasă pe foc mediu, 20 de minute, învârtind cu o lingură din lemn. * Când ghimbirul devine ușor sticlos și compoziția lipicioasă, se reduce flacăra și mai mult. Se amestecă mai departe, până ce ghimbirul începe să se cristalizeze și se poate desface ușor. * Se presară cu zahăr un fund mare de lemn și se tăvălește ghimbirul cu atenție ca bucățile să nu se lipească între ele. Păstrat la rece, ține între 3 și 6 luni.
Ghimbir murat
Este delicios, gustul lui dulce-acrișor potrivindu-se cu peștele, carnea, orezul sau salatele.
Ingrediente: 250 g ghimbir, 2 linguri oțet de orez sau de fructe (nu balsamic!), 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare.
Mod de preparare: Spălați bine ghimbirul, curățați-l de coajă, și tăiați-l felii foarte subțiri (cu aparatul de cojit legume). * Puneți-l într-un vas, turnați peste el apă clocotită, cât să-l acopere, apoi lăsați-l să stea 5 minute, pentru a se înmuia. Aveți grijă să nu lăsați ghimbirul prea mult, pentru că nu trebuie să se înmoaie de tot, ci să rămână crocant. După 5 minute, strecurați-l și păstrați zeama. * Peste ghimbir presărați sarea și apoi frământați-l cu mâinile, pentru ca sarea să se dizolve uniform. * Adăugați oțetul și frecați bine. Gustați și echilibrați gustul, dacă e cazul, cu puțin zahăr. Puneți apoi ghimbirul în borcane și turnați deasupra zeama rămasă după strecurat. Rezistă timp de câteva săptămâni, dacă e ținut la frigider.