Curioși să afle regimul de viață al chinezilor care trăiesc, frecvent, peste 100 de ani, cercetătorii occidentali afirmă că unul din secrete constă în faptul că mănâncă puțin, ba, uneori, nu mănâncă deloc, din cauza sărăciei în care trăiesc. Și mai există un obicei: să te ridici de la masă înainte de a te fi săturat. Concluzia: ingerarea unui număr redus de calorii prelungește viața.
* Porții mici, de cinci ori pe zi
Ingerarea unor porții mici de alimente, de patru-cinci ori pe zi, oferă organismului un aport regulat de nutrienți, de zahăr în sânge și de energie, pe toată durata zilei. Porțiile reduse obosesc mai puțin sistemul digestiv și metabolismul. În plus, acest mod de a repartiza caloriile pe durata întregii zile reduce riscurile bolilor coronariene.
* Vegetarieni în timpul săptămânii, "carnivori" în weekend
S-a constatat oficial că vegetarienii au mai puține boli degenerative și cancere, decât rudele lor consumatoare de carne. Se estimează că un sfert din bolile canceroase se datorează lipsei de fibre vegetale complete în alimentație. Dar pentru a trăi mult, chinezii nu renunță definitiv la carne. Se mulțumesc să o consume doar la capătul săptămânii, în cantități "potrivite".
* Nu vă despărțiți de usturoi
Alicina din usturoi previne scleroza arterelor și obstrucția vaselor de sânge ale inimii, scade colesterolul și dizolvă grăsimile, stimulează hipofiza, reglează glicemia și previne cancerul. Centenarii chinezi își încep dimineața cu usturoi, iar țăranii care lucrează în orezării îl iau cu ei, drept merinde.
* Nicio masă fără condimente
Reacția naturală, când mâncăm alimente iuți, este apariția transpirației și a roșeței în obraji. Sunt semne bune, că vasele de sânge se dilată și circulația sângelui se accelerează. Nelipsite de pe masa chinezilor - usturoiul, ceapa, piperul, boiaua, ghimbirul și curcuma, împiedică formarea plachetelor de grăsime din sânge și îmbunătățesc circulația. Dacă vă iubiți inima, mâncați condimente.