Regine și împărătese (I)

Iulia Vlad
În dorința lor de a se menține fru­moase, femeile din toate timpu­rile și din toate păturile sociale au folosit felurite moduri de îngrijire a pielii și părului. Nici reginele și împă­rătesele nu făceau excepție, iar unele dintre ritualurile și rețetele lor s-au păstrat și constituie o sursă de inspi­rație pentru frumoasele doamne din ziua de azi.

Regina Victoria a Angliei

A fost nu doar regina Angliei, ci și împărăteasa Indiilor și stăpâna colo­niilor britanice. A domnit în secolul 19, timp de 63 de ani, timp în care Anglia, aflată în "era victoriană", a fost într-o continuă dezvoltare și expansiune. Re­gina Victoria a Angliei a rămas în isto­rie ca o femeie puternică, inteligentă și dacă nu prea frumoasă, foarte bine în­grijită. (Așa cum arată în toate portre­tele ei.)
În epoca victoriană, fardul "gen mas­că" și tenul bolnăvicios - specifice secolelor precedente - fuseseră deja înlocuite cu preferința pentru un aspect ceva mai natural. Femeile se bazau pe frumusețea lor nativă, pe care căutau să o sporească. Erau prețuite pielea albă - întotdeauna ferită de soare -, care era un semn de aristocrație, și pă­rul lung și bogat, strâns în cocuri mește­șugite.
Imaginile de tinerețe ne-o înfățișea­ză pe regina Victoria cu un ten "regal", cu aspect de "floare proaspătă". Au­gus­ta femeie își spăla tenul cu apă de trandafiri îndoită cu oțet, și își aplica "măști de frumusețe" din fulgi de ovăz, miere și albuș de ou, pentru a-și "lumina" pielea. * Împotriva pis­truilor și petelor, își tampona tenul de două ori pe zi cu ceai de răcovină. * Baia caldă cu tărâțe de grâu sau ovăz, ur­mată de "exfolierea" pielii cu o câr­pă, era considerată secretul corpului cu piele netedă și strălucitoare. Pentru că "vopselele" - adică fardurile erau că­zu­te în dizgrație în acea epocă, regina folosea drept culoare pentru obraji puțin suc de sfeclă, care îi dădea un aspect "îmbujorat", și aplica "un praf" de făină de orez pe nas, pentru a-i re­duce "luciul". Pe buze aplica o pomadă (pentru netezime și strălucire).

Câteva dintre rețetele Reginei Victoria

* Loțiune pentru împrospătare:
a­mes­tecați în părți egale suc de lămâie, albuș și coniac. Ungeți-vă în fiecare seară fața cu acest preparat: veți vedea în câteva zile rezultatul.
* Apă de crini pentru curățarea și iluminarea tenului: într-o ceașcă de apă pusă la fiert, puneți o mână de pe­ta­le de crin. Lăsați să clocotească 1-2 mi­nute, apoi trageți vasul deoparte. Se lasă să stea o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se spală obrazul în fiecare seară, cu apa de crini.
* Cremă pentru frăgezirea pielii: amestecați (pe aburi) 8 părți untură proaspătă de porc (osânză), o parte cea­­ră de albine și o parte ulei de la­vandă. Cu unguentul dobândit, unge­ți-vă fața uscată, ridată, sau zonele corpului cu piele aspră.
* Mască pentru albirea pielii: luați două linguri de semințe de do­vleac de­cojite și pisați-le până se trans­formă în pulbere. Adăugați lapte, până obțineți o cremă groasă, apoi puțină smântână și câteva picături de lămâie. Întindeți preparatul pe față și lăsați-l o jumătate de oră.
* Pentru păr frumos: într-un litru de vin alb se pun două mâini de roz­marin, 2-3 linguri de miere și se lasă la mace­rat o săptămână. Se strecoară, se adau­gă 2 linguri de ulei de migdale, se agi­tă bine, iar cu preparatul obținut se ma­sează pielea capului. De asemenea, pen­tru a-i da părului ei șaten frumoase reflexe arămii, regina folosea un ames­tec de suc de lămâie, rubarbă și șofran.