* Dieta tradițională italienească e compusă în cea mai mare parte din alimente proaspete, naturale, și puțin prelucrate.
* La masă, în afară de felul principal, italiencele adaugă obligatoriu o salată de legume cu frunze verzi. Salatele sunt întotdeauna asezonate cu ulei de măsline, pe care îl regăsim în mai toate mâncărurile italienești. Uleiul de măsline este binecunoscut pentru faptul că face pielea frumoasă, protejează inima, și ajută la scădere în greutate.
* O legumă "minune", nelipsită din preparatele italienești, este anghinarea. Gătită în toate felurile, pe lângă faptul că este gustoasă, este de mare ajutor pentru slăbit, pentru că accelerează "arderea" grăsimilor, are efecte diuretice (de eliminare a apei în exces din țesuturi) și, de asemenea, scade pofta de alimente dulci.
* Fructele proaspete, de sezon, sunt servite ca desert, amestecate fie cu un pic de vin, fie cu oțet balsamic. Prăjiturile, fursecurile, torturile sunt rare și rezervate mai ales zilelor de sărbătoare.
* Carnea, ouăle și lactatele sunt consumate în cantități mici, fiind înlocuite de pește și fructe de mare.
* Italiencele evită gustările între mese, iar când totuși "gustă" ceva, preferă nuci, semințe, legume.
* O jumătate de pahar de vin roșu la masă, nu mai mult, este "porția" pe o zi.
* La prepararea mâncărurilor, italiencele folosesc ierburi aromate și condimente din abundență - salvie, pătrunjel, dafin, usturoi, piper, busuioc, oregano, maghiran, cimbru - care dau un gust minunat, stimulează digestia și accelerează metabolismul.
* Italiencelor le place să se bucure de masă, împreună cu cei dragi. Ele mănâncă pe îndelete, se folosesc de masă pentru a purta discuții, iar după mese, sau după masa de prânz, fac mici plimbări relaxante.