Secretul italiencelor

Iulia Vlad
Suple și feminine, cu "forme" nu­mai bune de mângâiat, italien­cele au o siluetă ideală, dobândită parcă fără prea mare efort. Dacă este adevărat veți afla încercând recomandările ce urmează:

* Dieta tradițională italienească e compusă în cea mai mare par­te din ali­mente proaspe­te, naturale, și puțin prelucra­te.
* La masă, în afară de felul prin­cipal, italiencele adaugă obligatoriu o sala­tă de legume cu frun­ze verzi. Sa­latele sunt în­tot­dea­­una asezo­nate cu ulei de măsli­ne, pe care îl regă­sim în mai toate mân­că­rurile ita­lie­­nești. Uleiul de măsline este binecu­noscut pentru fap­tul că face pielea fru­moasă, pro­tejează ini­ma, și ajută la scădere în greu­tate.
* O legumă "minune", nelipsită din preparatele italienești, este anghinarea. Gătită în toate felurile, pe lângă faptul că este gustoasă, este de ma­re ajutor pentru slăbit, pentru că ac­ce­lerează "ar­derea" grăsimilor, are efec­­te diuretice (de eliminare a apei în ex­ces din țesu­turi) și, de asemenea, sca­de pofta de alimente dulci.
* Fructele proaspete, de sezon, sunt servite ca desert, amestecate fie cu un pic de vin, fie cu oțet balsamic. Pră­ji­turile, fursecurile, torturile sunt rare și rezervate mai ales zilelor de sărbătoare.
* Carnea, ouăle și lactatele sunt con­sumate în cantități mici, fiind înlo­cuite de pește și fructe de mare.
* Italiencele evită gus­­­tările între mese, iar când totuși "gustă" ceva, pre­fe­ră nuci, semințe, le­gume.
* O jumătate de pa­har de vin roșu la masă, nu mai mult, este "por­ția" pe o zi.
* La prepararea mân­­­cărurilor, italiencele folo­sesc ierburi aromate și condimente din abun­dență - salvie, pătrunjel, dafin, usturoi, piper, bu­suioc, o­re­gano, maghiran, cim­bru - care dau un gust minunat, stimu­lează digestia și accelerează me­ta­bolismul.
* Italiencelor le place să se bucure de masă, împreună cu cei dragi. Ele mă­nâncă pe îndelete, se folosesc de ma­să pentru a purta discuții, iar după mese, sau după masa de prânz, fac mici plimbări relaxante.