Darurile Crăciunului: Aurul, smirna și tămâia

Natasa Galche
- "Și intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, și căzând la pământ, s-au închinat Lui; și deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie și smirnă." (Matei 2.11) În credința populară, cele trei daruri prețioase simbolizează faptul că Pruncul Iisus s-a născut Rege, Dumnezeu și Om. Aurul l-au oferit magii Regelui, ca tribut, tămâia - lui Dumnezeu, ea fiind folosită în ritualurile religioase, iar smirna pentru Omul muritor, cu smirnă fiind îmbălsămați morții. Dar cele trei daruri sunt de neprețuit și pentru trup, ele fiind folosite încă din timpuri străvechi, ca leacuri împotriva multor afecțiuni -

Aurul

Unul din primele metale descoperite de om, aurul a fost prețuit din vechi timpuri, nu doar pen­tru valoarea sa materială, ci și pentru proprietățile sale curative deosebite. Încă din antichitate, oa­menii purtau bijuterii din aur, pentru alinarea durerilor articulare, pentru efectele benefice asu­pra sistemului cardio-vascular, pentru combaterea ulcerului gastric, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru înde­părtarea stresului și a energiilor ne­gative.

Apa de aur
În medicina populară, apa de aur a fost folosită pentru tratarea infertilității, a dermatitelor, a de­presiei, pentru întărirea organis­mului.
Rețeta 1. Pentru prepararea apei din aur se folosesc orice bi­juterii din aur galben, inele, pan­dantive, cercei. Se utilizează doar podoabele fără pietre prețioase și este de preferat să aibă minimum trei grame. Se clătesc bine sub jet de apă rece și se așează într-un vas emailat. Se toarnă deasupra două căni de apă rece și se pune vasul la fiert, la foc mediu. Se lasă timp de 30-40 de minute, până ce volumul apei scade la jumă­tate. Recipientul se acoperă și se lasă timp de trei-patru zile, într-un loc întunecos.
Rețeta 2. Într-un borcan, peste bijuteria bine spălată, se toarnă 100 de mililitri de apă filtrată. Recipientul se așează la fereastră, în bătaia directă a soarelui și se lasă timp de o săptămână.
Apa de aur le este recomandată ca tratament persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, du­pă următoarea schemă: zece zile de admi­nis­trare (câte o linguriță de trei ori pe zi, înaintea meselor principale), 20 de zile pauză. Tratamentul se poate repeta de trei ori pe an.
* Hipertensiune arterială, aritmii: câte zece mililitri de apă de aur, de trei ori pe zi, cu o ju­mătate de oră înaintea meselor principale. Se ad­ministrează zilnic, până ce starea se normalizează.
* Oboseală: se ia câte o linguriță, dimineața, pe stomacul gol, timp de 10-12 zile.
* Cistită, tulburări menstruale: se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de zece zile.
* Consolidarea imunității - se administrează câte o linguriță din preparat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata trata­men­tului este de zece zile și se poa­te repeta de două ori pe an.
* Dureri articulare - se fac băi cu apă de aur, de două ori pe săp­tămână. În apa pregătită pentru îmbăiere, se adaugă o jumătate de litru de apă de aur. Se primenește trupul în această apă, timp de 20 de minute.
* Împotriva ridurilor - se pun pe obraz com­prese cu apă de aur. Un tifon împăturit se înmoaie în apă de aur și se aplică pe față, lăsându-l să ac­ționeze timp de 15 minute. Se ia alt tifon, se în­moaie în soluție și se aplică pe gât, timp de 30 de minute. Procedura se repetă de două ori pe săptămână.
Atenție! Apa de aur nu le este recomandată femeilor însărci­nate și celor care alăptează!

Smirna

Smirna este, de fapt, rășina arborelui Commiphora myrrha, ce crește în regiunile deșertice ale Peninsulei Arabice. A început să fie folosită încă din secolul XIII î.Hr, în Egiptul antic, ca element sacru în cere­mo­niile religioase de îmbălsă­mare și mu­mificare. Cu timpul, a devenit unul dintre cele mai valoroase ingrediente, uleiul său, deosebit de parfumat, fiind uti­lizat pentru alungarea spiritelor rele, a ispitelor și gândurilor necurate, dar și ca leac împotriva multor boli trupești. În Grecia antică, niciun războinic nu pleca la luptă, până ce trupul său nu era uns, din belșug, cu ulei de smirnă. Și asta nu întâm­plător, căci medicina modernă a confirmat că smirna are proprietăți antiseptice, anti-inflamatorii și anti-fungice. În medicina chineză antică, smirna era folosită pentru "întinerirea" minții, uleiul din această rășină având un efect revigorant, ce ajută la eliminarea stresului și a emoțiilor negative.

Cum se utilizează smirna?
* Inflamația gingiilor, afte:
într-un pahar cu apă caldă se adaugă zece picături de ulei de smirnă. Se ames­tecă bine și se face gargară, de două ori pe zi, dimineața și seara, până ce simptomele dispar.
* Depresie, insomnie, stare de anxietate: șapte pică­turi de ulei de smirnă și o lingură de miere se dizolvă într-un pahar cu apă călduță. Totul se toarnă în cada pregătită pentru baie. Se îmbăiază trupul în această apă timp de minim 15 minute, seara, înainte de culcare. Procedura se poate repeta ori de câte ori apar stările de neliniște.
* Boli respiratorii: Într-o oală de doi litri de apă clocotită se adaugă zece picături de ulei de smirnă. Se acoperă capul cu un prosop și se fac inhalații, timp de zece mi­nute, în fiecare seară, înainte de culcare, timp de minimum trei zile la rând.
* Iritații ale pielii, eczeme: La 10 mililitri de ulei de măsline se adaugă cinci picături de ulei de smirnă. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acționeze câteva ore, apoi se clătește doar cu apă călduță.
* Călcâie uscate și crăpate: cinci picături de ulei de smirnă se adaugă în orice cremă hidratantă. Se aplică pe zona afectată seara. Fisurile nu vor mai fi atât de dureroase și se vor vindeca mult mai rapid.
* Mâini aspre: o lingură de smântână cât mai grasă se încălzește ușor pe foc. Se adaugă patru picături de ulei de smirnă și se aplică călduță pe mâini. Se poate utiliza ori de câte ori doriți.
* Tinctură împotriva infecțiilor respiratorii: peste 120 de grame de smirnă usca­tă se toarnă 250 de mililitri de apă și 250 de mililitri de vodcă. Se amestecă bine și se toarnă într-un re­ci­pient din sticlă de culoare închisă. Se de­pozitează într-un loc întunecos, timp de două săptămâni, agitând sticla periodic. Cu această tinctură se frecțio­nea­ză pieptul, seara, înainte de culcare, apoi se îmbracă o pijama groasă, de bumbac. Se poate adăuga în apa pre­gătită pentru baie (10-15 picături) sau se pot face inha­lații (la un litru de apă - cinci picături).
Smirna este contraindicată femeilor însărcinate!

Tămâia

Tămâia, la fel ca și smirna, este rășina unui ar­bust din specia Boswellia, și a fost folosită încă din vechi timpuri pentru purificarea de energiile negati­ve, pentru izgonirea duhurilor rele, atât în ritualurile din China și Egiptul antic, cât și în ceremoniile reli­gioase creștine. Într-adevăr, cercetările moderne au demonstrat că mirosul de tămâie calmează siste­mului nervos, ajutând trupul și sufletul să pătrundă într-o stare de meditație sau rugăciune.
De secole, atât smirna cât și tămâia au fost folo­site cu succes în tratarea bolilor infecțioase ale sis­temului respirator, gripe, răceli, bronșite. Extractele din aceste rășini au proprietăți astringente, expec­torante, anti-inflamatorii.

Cum se utilizează tămâia?
* Pietre la rinichi: un gram de pulbere de tă­mâie se amestecă într-o jumătate de pahar cu apă. Se administrează de două ori pe zi, pe stomacul gol. Du­rata tratamentului este de două săptămâni.
* Boli respiratorii: În doi litri de apă clocotită se adaugă două picături de ulei de tămâie. Se acoperă capul cu un prosop și se fac inhalații timp de cinci mi­nute. După procedură este con­train­dicat să ieșiți afară. În pa­ralel, se pot face și băi la picioare, după următoarea metodă: trei căni de apă fierbinte, două linguri de sare grunjoasă și patru picături de ulei de tămâie se amestecă bine. Se introduc picioarele în apa caldă, se acoperă ligheanul cu un prosop și se stă timp de zece minute. Procedura se face seara, înainte de culcare.
* Pentru a dezinfecta camera unui bolnav de gripă: 1-2 boabe de tămâie se ard mocnit, pe o tablă încinsă la foc mic. Se aerisește bine camera bolna­vului și apoi se tămâiază. Pentru o cameră de 15 metri pătrați, se folosesc două boabe de tămâie.
* Dureri articulare: 20 grame de tămâie și 100 de grame de untură de porc se pun pe baie de abur, la foc mic, până ce ingredientele se dizolvă. Se apli­că pe zonele afectate, masând ușor, până la încor­porarea perfectă. Crema se poate utiliza de două-trei ori pe zi, fără restricție.
* Îndesirea părului: La 200 de mililitri de șam­pon se adaugă zece picături de ulei de tămâie. Se amestecă bine și se utilizează ca un șampon normal.
* Aromaterapie prin inhalare sau masaj, cu smir­nă și tămâie - se recomandă ca practică săp­tă­mânală. Procedeul îmbunătățește starea de spi­rit, purifică aura, îndepărtează energiile negative, aduce vise luminoase, sporește intuiția, înalță sufletul!