Sfaturi de primă urgență contra mahmurelii

Gilda Fildan
Precauția - mama înțelepciunii

* Nu beți niciodată alcool pe stomacul gol. Con­sumați înainte alimente bogate în gră­simi și albumină. (de ex. măs­line în ulei, sardele, paste). A­cestea se digeră lent și astfel pă­trunderea alcoolului în sânge se amână.
* Nu amestecați - pe cât posibil - diverse băuturi alcoolice. Este bine să știți că alcoolul nu stinge setea - apa sau șprițul, da. Fiți cât mai rezervați față de bău­turile care conțin bioxid de carbon, de pildă șampania. Gazul pro­voacă o irigare sanguină mai puternică a mucoasei stomacale, astfel că alcoolul este absorbit mai repede în sânge.
* Bune de ronțăit pentru prevenirea unei posibile mahmureli sunt: nucile, măs­linele, chips-urile, sărățe­lele și sosurile pe bază de legume.
* Un mic dejun consistent (de ex. cu heringi ma­rinați, castraveți murați sau sand­viciuri cu pâine inte­grală) conține sub­stanțe minerale impor­tante, iar o farfurie cu fructe sau o salată mixtă, vitaminele ne­cesare.
* Dacă mahmureala persistă totuși: luați o aspi­rină cu vitamina C sau o tabletă de Alka Seltzer, dizol­vate, firește, în multă apă.

Lapte cu roșii

Ingrediente: 0,125 l suc de roșii, o lingură zeamă de lămâie, 0,25 l lapte, sare, piper.
Se amestecă bine toate ingredientele, se toarnă laptele într-un pahar înalt și se bea imediat.

Băutură cu struguri și lămâie

Ingrediente: 1-2 pli­curi ceai de lămâie, 40 ml suc de struguri proas­păt storși, 1 lin­­guriță glu­coză, 3-4 stru­guri.
Se prepară ceaiul din 2 pliculețe la 200 ml de apă clocotită și se lasă să se răcească. Se a­mes­tecă bine cu sucul de stru­guri și glucoză (even­tual în shaker, dacă nu, într-o sticlă bine închisă) și se toarnă într-un pahar înalt. Se înșiră boabele de strugure pe un pai care se intro­duce în pahar.

Salată pentru "cap mare"

Ingrediente: 6 fileuri de heringi, 2 cepe roșii, 4 roșii, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras verde, 125 g iaurt, zeama și coaja rasă ale unei lămâi, zahăr, sare, boia, pi­­per proaspăt măcinat, verdeață după gust, codițe de ceapă verde tăiate rondele (pentru garni­sit).
Salata se prepară cu o zi înainte: se taie fileurile de pește bucăți de circa 2 cm. Se curăță ceapa și se taie felii foarte subțiri. Se spală roșiile și se taie în patru, iar ardeii curățați de semințe și nervuri se taie fâșii. Din iaurt, zeamă și coajă rasă de lămâie, condimente și verdețuri se prepară un sos.
Se pun într-un borcan - straturi-straturi - bucățile de pește și legumele, turnând sosul peste fiecare strat și se lasă să se pătrundă peste noapte la rece. Înainte de a servi salata, se presară peste ea rondelele de ceapă verde.