* Nu beți niciodată alcool pe stomacul gol. Consumați înainte alimente bogate în grăsimi și albumină. (de ex. măsline în ulei, sardele, paste). Acestea se digeră lent și astfel pătrunderea alcoolului în sânge se amână.
* Nu amestecați - pe cât posibil - diverse băuturi alcoolice. Este bine să știți că alcoolul nu stinge setea - apa sau șprițul, da. Fiți cât mai rezervați față de băuturile care conțin bioxid de carbon, de pildă șampania. Gazul provoacă o irigare sanguină mai puternică a mucoasei stomacale, astfel că alcoolul este absorbit mai repede în sânge.
* Bune de ronțăit pentru prevenirea unei posibile mahmureli sunt: nucile, măslinele, chips-urile, sărățelele și sosurile pe bază de legume.
* Un mic dejun consistent (de ex. cu heringi marinați, castraveți murați sau sandviciuri cu pâine integrală) conține substanțe minerale importante, iar o farfurie cu fructe sau o salată mixtă, vitaminele necesare.
* Dacă mahmureala persistă totuși: luați o aspirină cu vitamina C sau o tabletă de Alka Seltzer, dizolvate, firește, în multă apă.
Lapte cu roșii
Ingrediente: 0,125 l suc de roșii, o lingură zeamă de lămâie, 0,25 l lapte, sare, piper.
Se amestecă bine toate ingredientele, se toarnă laptele într-un pahar înalt și se bea imediat.
Băutură cu struguri și lămâie
Ingrediente: 1-2 plicuri ceai de lămâie, 40 ml suc de struguri proaspăt storși, 1 linguriță glucoză, 3-4 struguri.
Se prepară ceaiul din 2 pliculețe la 200 ml de apă clocotită și se lasă să se răcească. Se amestecă bine cu sucul de struguri și glucoză (eventual în shaker, dacă nu, într-o sticlă bine închisă) și se toarnă într-un pahar înalt. Se înșiră boabele de strugure pe un pai care se introduce în pahar.
Salată pentru "cap mare"
Ingrediente: 6 fileuri de heringi, 2 cepe roșii, 4 roșii, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras verde, 125 g iaurt, zeama și coaja rasă ale unei lămâi, zahăr, sare, boia, piper proaspăt măcinat, verdeață după gust, codițe de ceapă verde tăiate rondele (pentru garnisit).
Salata se prepară cu o zi înainte: se taie fileurile de pește bucăți de circa 2 cm. Se curăță ceapa și se taie felii foarte subțiri. Se spală roșiile și se taie în patru, iar ardeii curățați de semințe și nervuri se taie fâșii. Din iaurt, zeamă și coajă rasă de lămâie, condimente și verdețuri se prepară un sos.
Se pun într-un borcan - straturi-straturi - bucățile de pește și legumele, turnând sosul peste fiecare strat și se lasă să se pătrundă peste noapte la rece. Înainte de a servi salata, se presară peste ea rondelele de ceapă verde.