Există și oameni norocoși care sunt scutiți de urmările extrem de neplăcute ale consumului de alcool, însă cei mai mulți dintre noi se trezesc mahmuri după o noapte de petrecere. Iar pentru a simți pe pielea ta consecințele consumului de alcool, nu este câtuși de puțin nevoie să fii un mare băutor. Intensitatea durerii de cap, a uscăciunii din gură, a senzației de greață și a durerilor musculare depinde de ceea ce bei, de momentul când bei și de felul cum îți funcționează metabolismul.
Din păcate, mahmureala este un fenomen foarte des întâlnit, deoarece abuzul de alcool se află în creștere. Dar avem și alternativa unui comportament responsabil: să bem numai câte un pahar, din când în când, ca să nu ne punem în pericol starea de sănătate. Sau demnitatea.
Cauzele mahmurelii
După o noapte albă, petrecută la un chef, mulți oameni se simt îngrozitor, au impresia că le plesnește capul de durere. Organismul lor reacționează în acest mod la nivelul scăzut al glicemiei, la deficitul de lichide și la inflamații.
Alcoolul blochează producția de glucoză, iar ea este indispensabilă pentru funcționarea normală a fiecărei celule din corp și, în primul rând, a creierului. Alimentarea insuficientă a creierului cu glucoză poate provoca irascibilitate, o stare de slăbiciune și amețeli. De asemenea, alcoolul are un efect diuretic, ceea ce duce la eliminarea constantă prin rinichi a unor nutrienți importanți, cum sunt magneziul și potasiul. În cazul când se produce și voma, balanța hidrică va fi și mai puternic afectată. Dar, ca și cum toate aceste dezechilibre n-ar fi de ajuns, alcoolul generează și inflamații ale mucoasei gastrice și ale vaselor de sânge din creier. Totodată, el compromite calitatea somnului, întrucât perturbă faza REM (somnul caracterizat prin mișcări rapide ale ochilor), cea în care apar visele. Consecința? O combinație teribilă de indispoziție și durere, din cap până în picioare.
Desigur, calea cea mai bună de a evita mahmureala este să vă abțineți complet de la consumul de alcool. Dacă totuși doriți să beți ceva, există diverse modalități de a reduce sau chiar de a suprima problemele de a doua zi dimineața.
Una din armele cele mai eficiente împotriva mahmurelii este înlocuirea lichidului pe care alcoolul l-a scos din organism. National Institute of Health din SUA recomandă câte un pahar de apă după fiecare pahar de alcool. Astfel, corpul deshidratat își poate satisface necesarul de lichid. Iar de băuturile închise la culoare, ca whisky-ul, bourbonul și vinul roșu, ar trebui să vă atingeți cât mai rar posibil, fiindcă ele conțin uleiuri de fuzel, care favorizează inflamațiile și amplifică durerea de cap, până la o intensitate insuportabilă. Mai rețineți și că, înainte de a ridica paharul pentru a ține un toast, ar trebui să mâncați neapărat o bucățică de pâine. Cele câteva îmbucături ajunse în stomac încetinesc absorbția alcoolului și îi facilitează metabolizarea.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva mahmurelii
** Ardeii iuți
Dacă vi s-a întâmplat să întreceți măsura la băut, remediul optim contra mahmurelii va fi un suc de legume proaspăt stors, asezonat cu sos de ardei iute. Legumele vă pun la dispoziție antioxidanți pentru repararea celulelor afectate, în vreme ce capsaicina din ardei stimulează secreția de endorfine. În ardeii iuți se mai găsesc și salicilați, niște compuși asemănători cu aspirina.
** Limba-soacrei
Originară din Mexic, planta este cultivată în prezent și pe continentul european. Remediul împotriva mahmurelii nu se află în pulpa fructelor, ci în coaja acoperită de țepi. Cercetătorii de la Tulane Health Sciences Center din New Orleans au efectuat un experiment cu două grupuri de studenți: cu cinci ore înaintea unui consum masiv de alcool, primului grup i s-a administrat extract de limba-soacrei, iar celui de-al doilea - un placebo. Studenții care primiseră extractul au prezentat simptome mai slabe comparativ cu colegii lor din grupul cu placebo, ceea ce confirmă faptul că limba-soacrei poate reduce acțiunea inflamatoare a alcoolului.
** Scorțișoara
Tulburările gastrice se combat cel mai bine presărând scorțișoară pe felii de pâine prăjită. Această mirodenie conține mai mulți compuși care calmează stomacul, precum și o serie de substanțe cu efect analgezic. Unii preferă s-o amestece în ceai.
* Bananele
Când consumați alcool, obligați rinichii să lucreze suplimentar. Ei se adaptează situației și elimină substanțele toxice, însă, din păcate, odată cu ele se pierde și o cantitate importantă de lichid, împreună cu unii electroliți. O banană vă poate ajuta să-i recuperați, întrucât fructul respectiv constituie o sursă excelentă de electroliți, cum ar fi de pildă potasiul. Îndată ce balanța electrolitică se reechilibrează, dispar senzația de slăbiciune și tremorul. Pentru a obține un rezultat și mai bun, vă puteți prepara un smoothie de banane, îndulcit cu un strop de miere. Mierea va crește nivelul glucozei.
* Legumele cu frunze verzi
Există și alte surse de potasiu, la care puteți apela cu încredere. De exemplu, umpleți un castron cu crudități, combinând salata verde cu andive, ridichi, varză de China și/sau spanac.
* Sucurile de fructe
Alcoolul provoacă tulburări în producția de glucoză și, întrucât creierul este dependent de ea, un deficit de glucoză se poate solda cu dureri de cap și amețeli. În același timp, alcoolul semnalizează ficatului că trebuie să depoziteze grăsimi și să fabrice acid lactic, iar ambele au drept urmare o ușoară hipoglicemie. Pentru a vă reface rezervele de glucoză, potoliți-vă setea cu sucuri de fructe. Zahărul din fructe vă oferă și avantajul de a accelera metabolizarea alcoolului. Surse bune de fructoză sunt, printre altele, curmalele, cicoarea și ceapa.
Prudență - ca să nu cădeți din lac în puț
Cu siguranță, ați primit și dvs. cândva sfatul care se oferă de obicei la o mahmureală zdravănă: să iei iarăși lucrurile de unde le-ai lăsat, adică să mai dai pe gât un pahar din licoarea care te-a amețit. Acest procedeu, la care se recurge frecvent, pornește de la convingerea greșită că mahmureala ar fi cauzată de sistarea aportului de alcool și că simptomele chinuitoare s-ar putea ameliora dând corpului băutura pe care el o cere cu disperare. Adevărul este tocmai pe dos: atunci când bei, ca să alungi durerea sfredelitoare de cap, de fapt nu faci decât să agravezi consecințele excesului de alcool și, totodată, fără să-ți dai măcar seama, începi să te deprinzi cu un consum abuziv. În realitate, organismul dvs. are urgentă nevoie de o perioadă de abstinență. Acordați-i această pauză.