În afară de chimioterapie, există numeroase alte cauze ce pot determina apariția senzației de greață. Dintre ele, la loc de frunte se află consumul excesiv de alcool, mesele foarte copioase, paraziții intestinali, sarcina (binecunoscutele grețuri de dimineață ale femeilor gravide), acumularea de toxine în ficat și răul de călătorie, frecvent în deplasările prilejuite de sărbătorile iernii.
Răul de călătorie se manifestă la unele persoane, în momentul când există o defazare între percepțiile înregistrate de receptorii vizuali și cele ale receptorilor echilibrului, aflați în ureche. În această situație, mișcările minore, dar repetitive, cum sunt acelea produse de un mijloc de transport oarecare, transmit creierului mesaje confuze, care îl bulversează. Cei ce sunt totuși obligați să se deplaseze cu un vehicul ar trebui să-și aleagă cu grijă poziția cea mai puțin solicitantă. Într-o mașină, de exemplu, li se recomandă să ocupe locul șoferului sau al pasagerului de alături, iar într-un avion sau vapor - zona din mijloc, unde mișcarea nu se simte cu intensitate maximă.
Indiferent de cauza ei, senzația de greață se poate ameliora, uneori, prin vomă. Alteori, dimpotrivă, este de preferat să mâncați ceva. Nutriționista Sharon Walker, de la Cancer Treatment Centers of America, lucrează cu bolnavii de cancer care au grețuri în urma chimioterapiei. Ea își sfătuiește pacienții să mănânce de mai multe ori pe zi, porții mici, și să renunțe la alimentele grase (fiindcă grăsimea se digeră greu). Sunt de evitat, de asemenea, felurile asezonate cu condimente iuți și cele cu arome puternice. Dacă aveți vărsături, ar trebui să compensați pierderea de lichid, bând mai mult, însă nu lapte sau produse lactate. După ce senzația de vomă cedează, puteți începe cu puțină supă și pâine integrală prăjită, trecând apoi, treptat, la orez, cartofi, diferite supe, legume fierte în aburi și iaurt.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva greței
Dacă greața provocată de necugetarea alimentară a sărbătorilor sau răul de călătorie refuză să dispară - sau dacă dvs. doriți de la bun început să fiți scutiți de astfel de neplăceri - încercați cu alimentele de mai jos.
*** Ghimbirul
Această plantă perenă, originară din Orient, constituie arma cea mai eficace împotriva senzației de greață. Partea utilă pentru proprietățile ei curative este rizomul.
Numeroase studii confirmă acțiunea sa de calmare a stomacului, datorată uleiurilor pe care le conține: gingerolul și shogaolul. Cercetările întreprinse la UCLA Medical Center au pus în evidență faptul că ghimbirul elimină grețurile și vomismentele provocate de sarcină și de răul de mișcare. Conform unui studiu britanic, el ameliorează simptomele răului de călătorie mai bine decât preparatele farmaceutice cu dimenhydrinate. Revista "Journal of Travel Medicine" a publicat rezultatele unui experiment făcut cu 1741 turiși, cărora li s-au administrat 500 miligrame de ghimbir, înainte de a fi invitați la o plimbare de 6 ore cu vaporașul: nici unul dintre ei n-a simțit nevoia să mai ia vreun medicament contra răului de mare. Un studiu thailandez a arătat că, spre deosebire de un placebo folosit pentru comparație, doza de minimum 1 gram de ghimbir a acționat efectiv asupra simptomelor postoperatorii de greață și vomă. Din investigațiile de dată recentă reiese că ghimbirul combate greața și vărsăturile de după ședințele de chimioterapie mai eficient decât Metoclopramidul. Mai mult chiar, testele in vitro au demonstrat că el oferă și o anumită protecție împotriva cancerului.
Puteți consuma ghimbir în cele mai variate forme: capsule, tinctură, bere de ghimbir (ginger ale), rizomul tăiat în cubulețe și confiat, ceai - dar și mestecând 1/2 până la 1 linguriță de rădăcină proaspătă, zdrobită sau dată pe răzătoare, ori punând câteva lingurițe într-un ceai de plante. Când cumpărați produse din comerț, citiți cu atenție eticheta: specificația "aromă de ghimbir" ar trebui să vă trezească suspiciuni, căci poate fi vorba de o simplă imitație.
*** Menta
Menta își dispută cu ghimbirul locul de frunte între remediile contra greței. Cercetătoarea canadiană Rachel Westphal a efectuat un studiu clinic asupra grețurilor matinale, constatând că menta ajută femeile însărcinate la fel de bine ca ghimbirul. Frunzele ei conțin substanțe carminative (care evacuează gazele din intestin), ca și unele cu efect sedativ și ușor analgezic. Uleiul din frunzele de mentă blochează transmiterea de la creier la stomac a influxului nervos responsabil pentru declanșarea senzațiilor de greață și vomă și calmează spasmele musculare ale tractului digestiv, în timp ce taninurile reduc inflamația mucoasei gastrice.
Ceaiul de mentă se prepară rapid: turnați 1 cană de apă clocotită peste 1-2 lingurițe de frunze uscate, acoperiți vasul și lăsați-l la infuzat 10 minute.
** Feniculul
Frecvent întrebuințat în medicina ayurvedică, feniculul este unul dintre cele mai bune carminative, alături de coriandru și de tulpinile de țelină. Numeroase restaurante indiene din lume oferă clienților semințe de fenicul pentru liniștirea stomacului și împrospătarea respirației. Se pot mesteca până la 20 de semințe crude. Ele conțin nu numai diverse substanțe vegetale secundare cu acțiune puternică, dar și camfor.
** Coriandrul
Deși există mai puține dovezi științifice care să-i ateste valoarea curativă, coriandrul dispune de o cantitate de substanțe vegetale secundare aproximativ egală cu a feniculului, de asemenea și de camfor (cu efect antivomitiv) și de două excelente principii carminative: carvon și timol.
** Oregano
Această plantă minunată, nelipsită din bucătărie, conține camfor, carvacrol, carvon, eugenol și timol. Carminativele pe care tocmai le-am enumerat lucrează sinergic cu o sumă de alte substanțe active cu efect calmant și analgezic.
** Scorțișoara
Este o mirodenie utilizată încă din vremuri străvechi, menționată chiar și în Vechiul Testament. Medicina populară apelează la ea în mod tradițional, ca leac contra senzației de greață. În prezent, specialiștii știu că puterea ei tămăduitoare se datorează conținutului de catechine, carminative (eugenol și safrol), ca și de camfor. Dacă aveți probleme digestive, începeți ziua cu un ceai de scorțișoară sau cu niște felii de pâine prăjită, presărate cu această pulbere aromată.
* Piperul de Cayenne
Prețuit pentru gustul lui iute și de aceea adăugat la multe mâncăruri, piperul de Cayenne s-a dovedit a fi și un ajutor valoros contra răului de călătorie. Imediat ce ați observat primele semne de disconfort, luați o linguriță de piper de Cayenne, amestecată cu una de ulei de măsline.
* Curmalele
Fructoza combate greața, motiv pentru care este recomandată și ca remediu contra mahmurelii. Curmalele conțin peste 30% fructoză, rădăcina de cicoare - 22%, curcuma și fructele de tamarind - 12%, bulbii de ceapă - 11%, portocalele - 2,4%, hameiul - 2% și grepfruitul - 1,2%.
* Semințele de cânepă
Fiind bogate în proteine și acizi grași Omega-3, semințele de cânepă au o valoare nutritivă ridicată. Totodată, ele sunt și un antivomitiv foarte eficient, grație camforului pe care îl conțin.
* Zmeurul
Infuzia din frunze de zmeur constituie un remediu deseori utilizat contra grețurilor matinale, iar unii terapeuți îl recomandă și împotriva răului de călătorie. Ghimbirul și frunzele de zmeur alcătuiesc împreună o minunată combinație pentru ceai.
* Mierea
Farmacistul Jim LaValle, care lucrează ca terapeut în cadrul unei clinici înființate de el în Cincinnati, susține că, acolo unde ghimbirul nu reușește să alunge greața, mierea ar putea să aibă mai multe șanse de a liniști stomacul. Deci, își îndeamnă pacienții ca, încă de la primele simptome, să ia câte o linguriță de miere pură, la un interval de trei-patru ore.
* Mușețelul
Medicina populară a creat mușețelului faima de leac neîntrecut contra greței. Dr. Linda B. White, coautoare a cărții "The Herbal Drugstore" ("Farmacia plantelor"), îl prescrie pentru combaterea senzației de greață la copii. În Costa Rica, ceaiul de mușețel se bea ca tratament pentru greață, dureri de burtă și crampe menstruale. S-a constatat totuși că, atunci când este foarte concentrat și fierbinte, el poate produce și efectul contrar, declanșând voma.
* Rozmarinul
În rozmarin există mai multe substanțe cu acțiune carminativă, precum și altele cu efect analgezic și anxiolitic. De aceea, el se potrivește perfect ca ingredient în ceaiul dvs. de călătorie (vezi mai jos). Totodată, camforul face din rozmarin un remediu pe care se poate conta împotriva vărsăturilor.
* Salvia
Salvia conține trei substanțe carminative, ca și diverse altele sedative, anxiolitice și analgezice. Compoziția ei chimică o recomandă pe deplin pentru includerea în formula ceaiului de călătorie. Pe lângă aceasta, să nu uităm că, dintre toate plantele folosite la gătit, salvia conține cantitatea cea mai mare de camfor (până la 0,93%).
* Citricele
Ca mijloc de prevenire a răului de mișcare, specialiștii recomandă să se sugă pulpa sau chiar coaja citricelor, pentru a diminua fluxul salivei. Unii terapeuți vă sfătuiesc să beți cu înghițituri mici suc de lămâie sau de limetă, ceai verde concentrat sau o infuzie de ghimbir.
Ceaiul de călătorie
Înainte de a porni la un drum, unde știți că vă pândește senzația de greață, ar fi bine să vă pregătiți un "ceai de călătorie". Turnați o cantitate generoasă de apă în clocot peste un pumn de mentă, aruncați înăuntru 2 bucăți mici de ghimbir, presărați deasupra puțină scorțișoară și adăugați, la libera dvs. alegere, și alte plante care combat greața: isop, anason, coriandru, fenicul, nucșoară, rozmarin, salvie, peliniță sau tamarind.