Cum depășim "accidentele" sărbătorilor - GREAȚA

Gilda Fildan
Sănătate cu alimente

În afară de chimioterapie, există numeroase alte cauze ce pot determina apariția senzației de greață. Dintre ele, la loc de frunte se află con­sumul excesiv de alcool, mesele foarte copioase, para­ziții intestinali, sarcina (binecunoscutele grețuri de dimineață ale femeilor gravide), acumularea de toxine în ficat și răul de călătorie, frecvent în depla­sările prilejuite de sărbătorile iernii.
Răul de călătorie se manifestă la unele persoane, în momentul când există o defazare între percepțiile înregistrate de receptorii vizuali și cele ale recepto­ri­lor echilibrului, aflați în ureche. În această situație, mișcările minore, dar repetiti­ve, cum sunt acelea pro­duse de un mij­loc de trans­port oarecare, trans­mit creie­rului mesaje confuze, care îl bulversează. Cei ce sunt totuși obligați să se deplaseze cu un ve­hicul ar trebui să-și aleagă cu grijă poziția cea mai puțin soli­citantă. Într-o mași­nă, de exemplu, li se re­comandă să ocupe locul șoferului sau al pasage­rului de alături, iar într-un avion sau vapor - zona din mijloc, unde mișca­rea nu se simte cu intensitate maximă.
Indiferent de cauza ei, senzația de grea­­ță se poate ameliora, uneori, prin vo­mă. Alte­ori, dimpotrivă, este de preferat să mâncați ceva. Nutriționista Sharon Wal­ker, de la Cancer Treatment Centers of America, lu­crează cu bolnavii de cancer care au grețuri în urma chimio­terapiei. Ea își sfătu­iește pacienții să mănânce de mai multe ori pe zi, porții mici, și să renunțe la alimentele grase (fiindcă grăsimea se digeră greu). Sunt de evi­tat, de asemenea, felurile asezonate cu con­dimente iuți și cele cu arome puternice. Dacă aveți vărsături, ar trebui să compen­sați pierderea de lichid, bând mai mult, însă nu lapte sau produse lactate. După ce sen­za­ția de vomă cedea­ză, puteți începe cu puțină supă și pâine integrală prăjită, trecând apoi, treptat, la orez, cartofi, diferite supe, legume fierte în aburi și iaurt.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva greței

Dacă greața provocată de necugetarea alimentară a sărbătorilor sau răul de călătorie refuză să dispară - sau dacă dvs. doriți de la bun început să fiți scutiți de astfel de neplăceri - încercați cu alimentele de mai jos.

*** Ghimbirul
Această plantă perenă, originară din Orient, con­sti­tuie arma cea mai eficace împotriva senzației de greață. Partea utilă pentru proprietățile ei curative este rizomul.
Numeroase studii confirmă acțiunea sa de calmare a stomacului, datorată uleiurilor pe care le conține: gin­gerolul și shogaolul. Cercetările întreprinse la UCLA Medical Center au pus în evidență faptul că ghimbirul elimină grețurile și vomismentele provoca­te de sarcină și de răul de mișcare. Conform unui studiu britanic, el ameliorează simptomele răului de călătorie mai bine decât preparatele farmaceutice cu dimenhydrinate. Revista "Journal of Travel Medi­cine" a publicat rezultatele unui experiment făcut cu 1741 turiși, cărora li s-au administrat 500 miligrame de ghimbir, înainte de a fi invitați la o plimbare de 6 ore cu vaporașul: nici unul dintre ei n-a simțit nevoia să mai ia vreun medicament contra răului de mare. Un studiu thailandez a arătat că, spre deosebire de un placebo folosit pentru comparație, doza de minimum 1 gram de ghimbir a acționat efectiv asupra simpto­melor postoperatorii de greață și vomă. Din investi­gațiile de dată recentă reiese că ghimbirul com­ba­te greața și vărsăturile de după ședințele de chi­mioterapie mai eficient decât Metoclopra­midul. Mai mult chiar, testele in vitro au de­monstrat că el oferă și o anumită protecție îm­potriva cancerului.
Puteți consuma ghimbir în cele mai variate forme: capsule, tinctură, bere de ghimbir (ginger ale), rizo­mul tăiat în cubulețe și confiat, ceai - dar și meste­când 1/2 până la 1 linguriță de rădăcină proas­pătă, zdrobită sau dată pe răzătoare, ori punând câteva lin­gurițe într-un ceai de plante. Când cumpărați pro­du­se din comerț, citiți cu atenție eticheta: specificația "aro­mă de ghimbir" ar trebui să vă trezească sus­pi­ciuni, căci poate fi vorba de o simplă imitație.

*** Menta
Menta își dispută cu ghimbirul locul de frunte între remediile contra greței. Cercetătoarea canadiană Rachel West­phal a efectuat un studiu clinic asu­pra grețurilor matinale, constatând că men­ta ajută femeile însărcinate la fel de bine ca ghimbirul. Frunzele ei con­țin substanțe carminative (care eva­­cu­ea­­ză gazele din intestin), ca și unele cu efect sedativ și ușor anal­­gezic. Ule­iul din frunzele de mentă blochea­ză trans­­mite­rea de la creier la stomac a in­flu­xului nervos res­ponsabil pen­­tru declanșarea senzațiilor de grea­­ță și vomă și calmează spas­mele mus­culare ale tractului di­ges­tiv, în timp ce tani­nu­rile re­duc in­flamația mu­coasei gastrice.
Ceaiul de mentă se prepară ra­pid: turnați 1 cană de apă cloco­tită pes­te 1-2 lingurițe de frunze uscate, acope­riți vasul și lăsați-l la infuzat 10 minute.

** Feniculul
Frecvent întrebuințat în medi­cina ayurvedică, feniculul este unul dintre cele mai bune carmi­native, ală­turi de coriandru și de tulpinile de țelină. Nume­roase res­taurante in­diene din lume oferă clienților se­mințe de feni­cul pentru liniștirea sto­macului și împrospătarea respi­ra­­ției. Se pot mes­­teca până la 20 de semințe crude. Ele conțin nu numai diverse sub­stan­țe vegetale secun­da­re cu acțiune pu­ternică, dar și camfor.

** Coriandrul
Deși există mai puține dovezi științifice care să-i ateste valoarea curativă, coriandrul dispune de o can­titate de substanțe vegetale secundare aproximativ egală cu a feniculului, de asemenea și de camfor (cu efect antivomitiv) și de două excelente principii car­minative: carvon și timol.

** Oregano
Această plantă minunată, nelipsită din bucătărie, conține camfor, carvacrol, carvon, eugenol și timol. Car­minativele pe care tocmai le-am enumerat lucrea­ză sinergic cu o sumă de alte substanțe active cu efect calmant și analgezic.

** Scorțișoara
Este o mirodenie utilizată încă din vremuri stră­vechi, menționată chiar și în Vechiul Testament. Me­dicina populară apelează la ea în mod tradițional, ca leac contra senzației de greață. În prezent, specia­liștii știu că puterea ei tămăduitoare se datorează conținu­tului de catechine, carminative (eugenol și safrol), ca și de camfor. Dacă aveți probleme digestive, începeți ziua cu un ceai de scorțișoară sau cu niște felii de pâi­ne prăjită, presărate cu această pulbere aromată.

* Piperul de Cayenne
Prețuit pentru gustul lui iute și de aceea adăugat la multe mâncăruri, piperul de Cayenne s-a dovedit a fi și un aju­tor valoros contra răului de călătorie. Imediat ce ați observat primele semne de disconfort, luați o linguriță de piper de Cayenne, amestecată cu una de ulei de măsline.

* Curmalele
Fructoza combate greața, motiv pentru care este re­comandată și ca remediu contra mahmurelii. Curma­lele conțin peste 30% fructoză, rădăcina de cicoare - 22%, curcuma și fructele de tamarind - 12%, bulbii de ceapă - 11%, portocalele - 2,4%, ha­meiul - 2% și grep­fruitul - 1,2%.

* Semințele de cânepă
Fiind bogate în proteine și acizi grași Omega-3, se­mințele de cânepă au o valoare nutritivă ridicată. Tot­odată, ele sunt și un antivomitiv foarte eficient, gra­ție camforului pe care îl conțin.

* Zmeurul
Infuzia din frunze de zmeur constituie un remediu deseori utilizat contra grețurilor matinale, iar unii tera­peuți îl recomandă și împotriva răului de călătorie. Ghimbirul și frunzele de zmeur alcătuiesc împreună o minunată combinație pentru ceai.

* Mierea
Farmacistul Jim LaValle, care lucrează ca terapeut în cadrul unei clinici înființate de el în Cincinnati, sus­ține că, acolo unde ghimbirul nu reușește să alunge grea­ța, mierea ar putea să aibă mai multe șanse de a liniști stomacul. Deci, își îndeamnă pacienții ca, încă de la primele simptome, să ia câte o linguriță de miere pură, la un interval de trei-patru ore.

* Mușețelul
Medicina populară a creat mușețelului faima de leac neîntrecut contra greței. Dr. Linda B. White, coautoare a cărții "The Herbal Drugstore" ("Farma­cia plantelor"), îl prescrie pentru combaterea senzației de greață la copii. În Costa Rica, ceaiul de mu­șețel se bea ca tratament pentru greață, du­reri de burtă și crampe men­struale. S-a constatat totuși că, atunci când este foarte concen­trat și fierbinte, el poate pro­duce și efectul contrar, declanșând vo­ma.

* Rozmarinul
În rozmarin există mai multe sub­stanțe cu acțiune carminativă, precum și altele cu efect analgezic și an­xio­litic. De aceea, el se potri­vește perfect ca ingre­dient în ceaiul dvs. de călătorie (vezi mai jos). Toto­­dată, camforul face din rozmarin un remediu pe care se poate conta împotriva vărsăturilor.

* Salvia
Salvia conține trei substanțe carminative, ca și di­verse altele sedative, anxiolitice și analgezice. Com­po­ziția ei chimică o recomandă pe deplin pentru in­clu­derea în formula ceaiului de călătorie. Pe lângă aceasta, să nu uităm că, dintre toate plantele folosite la gătit, salvia conține cantitatea cea mai mare de cam­for (până la 0,93%).

* Citricele
Ca mijloc de prevenire a răului de mișcare, specia­liștii recomandă să se sugă pulpa sau chiar coaja citri­celor, pentru a diminua fluxul salivei. Unii terapeuți vă sfătuiesc să beți cu înghițituri mici suc de lămâie sau de limetă, ceai verde concentrat sau o infuzie de ghimbir.

Ceaiul de călătorie


Înainte de a porni la un drum, unde știți că vă pân­dește senzația de greață, ar fi bine să vă pregătiți un "ceai de călătorie". Turnați o cantitate generoasă de apă în clocot peste un pumn de mentă, aruncați înăun­tru 2 bucăți mici de ghimbir, presărați deasupra pu­țină scorțișoară și adăugați, la libera dvs. alegere, și alte plante care combat greața: isop, ana­son, co­rian­dru, fenicul, nuc­­șoară, rozmarin, salvie, pe­liniță sau tamarind.