Ingrediente (pentru circa 20 bucăți): 150 g alune curățate, 250 g zahăr pudră, 200 g glazură de ciocolată, puțin ulei.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180°. Se pun alunele într-o tavă tapetată cu hârtie și se rumenesc 10-15 minute în cuptorul încins. Se învelesc apoi într-un șervet curat de bucătărie și se freacă puternic cu palmele, ca să se curețe de pielițe. Se scutură sau se cern printr-o sită rară, până ce rămân curate.
* Se pune zahărul pudră la mijlocul unei tigăi și se încinge pe foc. Când începe să se topească pe margini, se amestecă cu o lingură de lemn, până se obține un caramel galben maroniu. Se adaugă alunele și se amestecă, până când boabele s-au acoperit complet cu zahărul ars.
* Se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt, se unge hârtia cu ulei și se întind peste ea alunele caramelizate. După ce se răcesc puțin (să fie călduțe), se rup bucăți și se lasă să se răcească complet.
* Se prepară glazura de ciocolată (se topește ciocolata rasă în câteva linguri de apă, se fierbe până ce se leagă și se adaugă puțin unt încălzit), se înmoaie alunele caramelizate (până la jumătate) în ea și se lasă să se răcească pe un grătar.
Fursecuri cu nucă și cafea (pricomigdale)
Ingrediente (pentru circa 40 de bucăți): 3 albușuri, 250 g zahăr pudră, 1 linguriță de Ness, 200 g nucă măcinată, 40 g sâmburi de nucă rupți în două.
Mod de preparare:
* Se bat albușurile spumă, adăugând treptat 2/3 din zahărul pudră (în ploaie). Restul de zahăr se amestecă cu Ness-ul și cu nuca măcinată și se încorporează în spuma de albușuri. Se-ncinge cuptorul la 150°.
* Se toarnă compoziția într-un cornet și se șprițează pricomigdalele pe o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Se pune pe fiecare câte o jumătate de sâmbure de nucă, se dau apoi la cuptor și se coc 20-25 de minute. Trebuie să se formeze la suprafață o crustă maronie, dar mijlocul să rămână moale.
Ochiul-boului (fursecuri cu marțipan)
Ingrediente (pentru circa 30 de bucăți): Pentru aluat: 80 g unt, 50 g zahăr, coaja rasă a unei lămâi, 1 gălbenuș, 220 g făină, 50 g migdale măcinate. Pentru marțipan: 100 g aluat de marțipan (se găsește crud, la marile magazine), 50 g zahăr pudră, 1 albuș, 1 linguriță zeamă de lămâie. În plus: făină pentru planșetă, 60 g dulceață roșie de fructe de pădure, pentru umplut.
Mod de preparare:
* Aluatul. Se amestecă - cu mixerul - untul, zahărul, coaja rasă de lămâie și gălbenușul. Se adaugă repede făina și migdalele măcinate, se adună aluatul într-o sferă, se învelește cu folie de plastic și se ține la rece cel puțin o oră.
* Marțipanul. Se amestecă cu mixerul aluatul crud de marțipan, zahărul pudră, albușul și zeama de lămâie, până ce devine pufos.
* Se scoate aluatul din frigider, se frământă puțin pe planșeta înfăinată, se întinde și se decupează cercuri (cu o formă specială sau cu gura unui pahar nu prea mare) și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Se-ncinge cuptorul la 180°.
* Se toarnă marțipanul într-un cornet (cu vârful în formă de stea) și se șprițează inele de jur împrejurul cercurilor de aluat. Se dau la cuptor, se coc 10-12 minute și se scot din cuptor.
* Se "umplu" cu câte o linguriță de dulceață, se mai coc 3-4 minute și se lasă să se răcească complet.
Turtă dulce cu miere și mirodenii
Ingrediente: 150 g miere, 50 g zahăr, 2 linguri apă, 50 g unt, 1 ou, coaja rasă a unei jumătăți de lămâie, 1 lingură cacao, 1 linguriță pudră de scorțișoară, 1 priză cuișoare măcinate, 1 priză cardamom măcinat, 250 g făină, 2 lingurițe praf de copt, 150 g migdale (sau alune) măcinate, 50 g coajă de lămâie confiată, tăiată cubulețe (se găsește în magazine), 50 g stafide tăiate mărunt. Pentru glazură: 125 g zahăr pudră (cernut), 1 albuș.
Mod de preparare:
* Se pun pe foc mic mierea, untul, zahărul și apa și după ce s-au topit, se răstoarnă într-un castron și se țin la rece. Cât sunt călduțe încă, se adaugă gălbenușul, coaja rasă de lămâie, pudra de cacao, mirodeniile și 2/3 din făină, amestecată cu praful de copt. Se încorporează, apoi, migdalele (sau alunele) măcinate, stafidele, coaja de lămâie confiată și restul de făină.
* Se frământă un aluat neted, pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie de grosimea unui deget și se decupează forme rotunde sau pătrate. Se pun într-o tavă unsă bine cu unt și se coc circa 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°. Se ung cu un strat subțire de glazură, preparată din zahărul pudră amestecat cu albușul și cu câteva picături de apă.
Prăjitură în straturi, cu glazură de ciocolată
Ingrediente: 250 g unt, 250 g zahăr, 6 ouă, coaja rasă a unei lămâi, 1 lingură rom, 125 g făină, 125 g amidon, 50 g migdale măcinate. Pentru glazură: 100 g ciocolată amăruie rasă, 150 g zahăr pudră, 4 linguri lapte, 15 ml ulei de cocos (sau unt topit).
Mod de preparare:
* Se freacă untul până ce devine spumos și se adaugă, pe rând, amestecând întruna, zahărul, gălbenușurile, coaja rasă de lămâie, romul și migdalele măcinate. Se adaugă puțin câte puțin făina împreună cu amidonul și, la sfârșit, albușurile bătute spumă.
* Se unge cu unt o formă de chec și se întinde pe fundul ei un strat subțire de aluat, de circa 1/2 cm, se dă la cuptor și se coace 3-4 minute, la 180°. Se scoate forma din cuptor, se întinde alt strat de aluat de aceeași grosime și se coace și el. Se procedează la fel până ce se termină aluatul (circa 15-17 straturi).
* La sfârșit, se lasă prăjitura să se răcească puțin și se acoperă cu glazura de ciocolată topită pe baia de apă și amestecată fierbinte cu celelalte ingrediente.
Prăjitură cu ciocolată și vin roșu
Ingrediente (pentru o tavă): 300 g ciocolată amăruie, 250 g unt, 250 g zahăr, 100 ml vin roșu, 6 ouă, 350 g făină, 3 lingurițe praf de copt. În plus: 50 g zahăr pudră pentru ornat.
Mod de preparare:
* Se taie ciocolata mărunt, se pune într-un vas de metal împreună cu untul și zahărul și se topește pe baia de apă, amestecând încontinuu. Se lasă să se răcească.
* Când este călduță, se adaugă vinul roșu, ouăle și apoi făina cu praful de copt și se amestecă, până ce se obține un aluat neted. Se-ncinge cuptorul la 180°.
* Se întinde aluatul într-o tavă mai adâncă, tapetată cu hârtie pentru copt, se dă prăjitura la cuptor și se coace 30-35 de minute. Se lasă să se răcească pe un grătar.
* Pentru ornat, se folosește un șablon de hârtie, eventual cu o stea la mijloc, care se așează pe prăjitură și peste care se presară zahărul pudră. După ce se îndepărtează șablonul (cu grijă), se taie prăjitura fâșii mai late.