CĂRBUNELE MEDICINAL - gardianul colonului și antidotul intoxicațiilor
Este, probabil, cel mai vechi și, totodată, cel mai folosit mijloc de detoxifiere și protecție a tubului digestiv. Se obține prin arderea în mediu lipsit de oxigen a lemnului, rezultând o substanță care la nivel microscopic arată ca un burete ce absoarbe toate substanțele organice cu care intră în contact. Cărbunele activ se administrează sub formă de capsule sau - în cazul intoxicațiilor grave - direct sub formă de pulbere, din care se iau 2-3 linguri odată. Este foarte util în cazul arsurilor gastrice sau al balonării, produse de excesul de hrană sau de combinațiile culinare nefericite. În caz de toxiinfecție alimentară, este de-a dreptul salvator, întrucât distruge bacteriile din tubul digestiv, reglează tranzitul intestinal și calmează rapid crampele.
BORȘUL - contra mahmurelii și a durerilor de cap
Este un lichid foarte bogat în acizi organici și vitamine din complexul B, care combat cu succes stările de greață, inapetență, lentoare în gândire sau dureri de cap, ce apar după consumul de alcool. Totuși, efectele borșului, consumat a doua zi după o petrecere, nu se limitează la consumatorii de alcool. Acest lichid acru, obținut din tărâța de grâu, este un excelent detoxifiant pentru ficatul obosit de felurile de mâncare grase sau bogate în proteine. Apoi, borșul ajută la redobândirea tonusului psihic și mental, după o noapte nedormită.
MACERATUL DE LĂMÂIE - protecția ficatului și a vezicii biliare
O lămâie cu tot cu coajă, de preferință obținută din agricultură ecologică (au apărut, în sfârșit, în supermarket-urile de la noi), se spală bine, apoi se taie în felii subțiri, care se pun la macerat, de seara și până dimineața, în jumătate de litru de apă plată, la temperatura camerei. Dimineața, amestecul se filtrează, rezultând o băutură amăruie și parfumată, care se bea ca atare sau amestecată cu puțină miere. Este cel mai bun remediu pentru a ieși din crizele biliare, care apar după consumul sarmalelor, afumăturilor și al sosurilor de tipul maionezei. Maceratul de lămâie se bea pe stomacul gol, având efect antivomitiv, stimulând evacuarea normală a bilei, eliminând rapid durerile de colecist și de cap.
Alte recomandări: maceratul de lămâie se bea în fiecare dimineață, șapte zile la rând, și pentru prevenirea steatozei hepatice (așa-numitul ficat gras), pentru a evita tulburările de pigmentație (așa-numitele pete de ficat) produse de excesul de bilirubină, pentru a ține sub control glicemia și grăsimile din sânge.
LĂPTIȘORUL DE MATCĂ - remediul suprem contra oboselii și a intoxicației cu alcool
Se folosește lăptișorul de matcă pur, în formă lichidă, conservat la rece sau, mai bine, în miere de albine. O doză de 5 grame de lăptișor de matcă, administrată într-o zi, este cel mai eficient remediu contra oboselii nervoase. Acest produs apicol induce o stare de bună dispoziție, protejează creierul de daunele create de nesomn, de expunerea la fumul de țigară sau de ingerarea de alcool.
Pentru recuperarea sistemului nervos după consumul de alcool, lăptișorul de matcă este cel mai eficient remediu din lume. În doze de 10-20 de grame, ajută la trezirea rapidă din beție, înlătură simptomele de după intoxicația alcoolică (depresie, tremurul membrelor, anxietate, reflexe încetinite etc.). În supra-doze de 20-50 de grame, lăptișorul de matcă stopează sevrajul alcoolic, dar și sevrajul de după ingerarea majorității drogurilor de mare risc, capabile să producă rapid dependență. De altfel, pentru o persoană care a consumat fără discernământ alcool sau droguri, administrarea supradozei de lăptișor de matcă este obligatorie, pentru a preveni instalarea dependenței.
Într-un registru mai puțin grav, lăptișorul de matcă este un minunat remediu pentru doamnele și domnișoarele care nu vor să capete riduri de oboseală, în urma uneia sau a mai multor nopți nedormite. Doar 2-3 grame de lăptișor de matcă administrate zilnic pe cale internă mențin tinerețea pielii, previn tulburările endocrine produse de nesomn, asigură o stare psihică excelentă chiar și persoanelor care se resimt după munca de peste an.
MURĂTURILE - paznicul greutății corporale
Fie că vorbim de varză, gogonele sau castraveți murați, aceste alimente au trei calități extrem de importante, în cazul meselor de sărbători:
1. Sunt foarte sărace în calorii.
2. Conțin enzime care ajută la digestia alimentelor grele.
3. Pot fi consumate fără nicio limită, cu condiția să nu avem contraindicație pentru sare. Așadar, de sărbători, dacă vrem să ne menținem silueta frumoasă și digestia sănătoasă, trebuie să consumăm cât mai multe murături. Pe lângă că aportul lor caloric e aproape de zero, aceste alimente bogate în fibre se dilată în stomac și creează o stare de sațietate, împiedicându-ne să consumăm prea multe alimente grele. Apoi, murăturile creează o stare puternică de sete, făcându-ne să bem foarte multă apă, benefică pentru rinichi și colon, dar și pentru potolirea foamei. Nu e de lepădat nici efectul antialcool al murăturilor, care diminuează acțiunea nocivă a acestuia.
În fine, murăturile sunt niște excelente pro-biotice, conținând, în mod natural, așa-numitele bacterii prietenoase, necesare pentru sănătatea tubului digestiv. O cură de murături, în timpul sărbătorilor, va trata cu succes sâcâitoarea balonare, va ameliora simptomele sindromului de colon iritabil, dar și candidoza digestivă.
CEAIURILE DE PLANTE - previn deshidratarea, răcelile și problemele renale
Se consumă în cantități mari (minimum 1 litru pe zi), îndulcite cu miere de albine, și cât mai calde posibil. Sunt un excelent remediu după o zi friguroasă, pentru protejarea vocii, după expunerea la fum de țigară sau curenți de aer, dar și pentru reconfortarea psihică. Iată care sunt cele mai potrivite ceaiuri de sărbători:
* Ceaiul de busuioc - se recomandă consumul lui în diminețile de iarnă, pentru că are efect înviorător, încălzește corpul (este salvator pentru friguroși!), înlătură starea de somnolență și ne face mai puțin morocănoși. Este și un inamic declarat al răcelilor, dacă este consumat fierbinte.
* Ceaiul de flori de soc - este excelent pentru eliminarea excesului de apă din țesuturi, pentru prevenirea sâcâitoarelor cistite sau nefrite. Este un antigripal recunoscut, recomandat ca prim ajutor la primele simptome ale guturaiului.
* Ceaiul de tei - este recomandat mai ales înainte de culcare, pentru că ne liniștește psihicul, ne induce un somn ușor și plin de vise plăcute. Este recomandat deopotrivă adulților și copiilor.