Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Vinurile medicinale la final

Redactia
* Vinul de Tei, Iasomie, Sunătoare și Anghinare *

Sunt întrebat, adesea, de ce recomand folo­sirea vinului ca remediu terapeutic, având în vedere că marea majoritate a medicilor interzic cu desăvârșire consumul de alcool. Afirmația trebuie nuanțată. În general, recomandarea medicilor se referă la băuturile tari, spirtoase, în care concen­trația de alcool etilic este de peste 35-40 grade. Prin comparație, vinul conține alcool doar în proporție de 9-15%. În plus, folosirea regulată a unor vinuri medi­cinale, ca terapie preventivă sau medicație com­ple­mentară, nu afectea­ză ficatul sau alte organe. În do­zele reco­man­date, ca tratament, vinul este foarte ușor metabolizat de ficat, chiar mai ușor decât o pastilă dintr-un medicament alopat (de sinteză) și nu presupune niciun risc pentru organism. Ca în toate, însă, nu tre­buie depășită măsura.

1. Vinul de tei

Mod de preparare: o cană cu flori de tei se amestecă cu 1 litru de vin roșu natu­ral, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de la fundul vasu­lui. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider. La admi­nistrare, se poate îndulci cu puțină miere.

Tratamente cu vin de tei

* Boli ale plămânului (bronșite, bronhopneumonii)

Se beau câte 50 ml de vin fierbinte, de 2 ori pe zi.

* Boli din sfera ORL (rinite, sinuzite, laringite)
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli de origine virală (răceli, gripe, guturai)
Factorii favorizanți în apa­riția acestor viroze sunt tem­peraturile nu prea scăzute și umiditatea atmosferică ridi­cată.
Băut fierbinte, câte 100 ml, de 2 ori pe zi, vinul de tei ajută or­ganismul să lupte cu mai multă forță împotriva bo­lilor specifice sezonului rece.
Efectul este mai mare dacă vinul se bea preventiv.

* Bolile sistemului nervos central (insomnii, agitație, anxietate, îngrijorări, nervozitate)
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni neuro-vegetative - palpitații, puls labil, senzație de valuri de căldură, extremități reci
Se administrează căte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Nevroză cardiacă
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Stări spastice ale aparatului digestiv
Se recomandă o ceșcuță de vin, înainte de masă.

* Bolile aparatului biliar (pentru efecte antispastice)

Se beau înainte de masă 50 ml vin de tei.

2. Vinul de iasomie

Plăcut la gust și la miros, este agreat și în consum. Vinul de iasomie, ca de altfel și ce­le­lalte vinuri prezentate, face par­te din terapiile comple­mentare, alăturându-se terapiilor conven­ționale de tratare a bolilor.
Mod de preparare: 4 lin­guri flori de iasomie se ames­tecă cu 1 litru vin roșu sau alb, adus la fierbere. Se lasă la ma­cerat timp de 10 zile, agitân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoar­cerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separân­du-se partea limpede de depu­ne­­rile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Rezultă un vin plă­cut la gust, care nu necesită îndulcire. Se pune la păs­­trat în flacoane de culoare brună. Termenul de va­la­bi­li­tate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, da­că vinul folosit la preparare are concentrația al­cooli­că de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcooli­ce a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.

Tratamente cu vin de iasomie

* Boli ale aparatului circulator periferic

Se beau câte 50 ml de vin pe zi, după masă.

* Sindromul picioarelor obosite
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator, însoțite de tuse spastică
Se beau 50 ml de vin pe zi, după masă.

* Trofic al sistemului nervos central
Se beau câte 50 ml de vin pe zi, după masă.

* Boli neurologice - cefalee, migrene
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli alergice din sfera căilor respiratorii superioare
Se administrează 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boală gutoasă
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afrodisiac moderat, creșterea libidoului
Se beau câte 100 ml de vin, seara, la culcare.

3. Vinul de sunătoare

Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) sunătoare uscată, mărunțită groscior, se toarnă 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea lim­pede de depunerile de pe fundul vasului. Se va com­pleta cu vin, până la 1 litru. Se pune la păs­trat în fla­coa­ne de culoare bru­nă. Ter­menul de va­labilitate este de 1 an de zile, la tem­peratura camerei, dacă vi­nul folosit la preparare are con­cen­trația alcoolică de cel pu­țin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul me­dicinal se va păstra la frigider. La ad­ministrare, se poate îndulci cu puțină miere.

Tratamente cu vin de sunătoare

* Antihipertensiv ușor

Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni ale venelor (varice, hemoroizi)
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antiinflamator al căilor bronșice
Se administrează câte 50 ml de vin călduț, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antidiareic
Se ia o ceșcuță de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Insuficiență biliară (prin efectul coleretic și colagog)
Se administrează 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antiinflamator al căilor genito-urinare
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antidepresiv ușor
Se administrează câte 30 ml de vin pe zi, după masă.
Tratamentele pentru combaterea depresiei sunt de lungă durată, de aceea, efectele favorabile apar mult mai târziu, după 2-3 luni de administrare.

* Antinevralgic - cefalee, migrenă, nevralgie de trigemen
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Distonii neurovegetative, manifestate la nivelul tubului digestiv, cunoscute popular sub denumirea de "nervi la stomac"
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Sedativ și hipotensiv
Se beau seara, la culcare, 50 ml de vin de sună­toare.

4. Vinul de anghinare

Mod de preparare: peste 50 grame (4 lin­guri) frun­ze uscate de anghinare, mă­runțite groscior se toar­nă 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la ma­cerat timp de 10 zile, agitân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se fil­trează fără stoarcerea rezi­duului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, sepa­rân­du-se partea limpede de depu­nerile de pe fundul va­sului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în fla­coa­ne de cu­loare brună. Termenul de va­la­bilitate este de 1 an de zile, la tempe­ra­tura came­rei, dacă vinul folosit la preparare are con­centrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigi­der. La adminis­trare, se poate îndulci cu puțină miere.

Tratamente cu vin de anghinare

* Hipocolesterolemiant
Cauza principală a bolilor cardiovasculare și cere­brale (infarcte, ischemii) o reprezintă depunerea de co­lesterol rău (LDL), sub formă de ateroame, pe va­sele sanguine. Această sinteză poate fi împiedicată prin folosire regulată a preparatelor din frunze de anghi­nare. Acțiunea se datorează fitostero­lilor din com­poziția plantei.
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Insuficiență biliară
Se știe că un rol important în diges­tia și absorbția alimentelor îl joacă se­creția de acizi biliari. O insu­ficiență bilia­ră se manifestă, în principal, prin stare de vomă, grețuri, vărsături, diaree, frisoane. Medi­ca­men­tele alopate de sinteză pentru tratamentul insufi­cienței biliare se pot înlocui, cu succes, cu vinul de anghi­nare.
Se beau la masă sau după masă câte 50 ml de vin.

* Calculoză biliară
Poate fi prevenită prin folosirea regulată, la me­sele principale, a vinului de anghinare.
Se beau la masă câte 30 ml de vin (o ceșcuță).

* Diuretic
Diureza joacă un rol foarte important pentru orga­nis­­mul sănătos sau bolnav, multe boli vindecându-se prin mărirea ei. În acest scop, se poate folosi și vinul de anghinare, câte 30 ml (o ceșcuță), băut de 3 ori pe zi.

Notă de final. Pentru cei interesați să prepare în casă vin de ginkgo biloba, de saschiu, de măceșe ori iederă, Farmacia Faltis pune la dispoziție plantele ne­cesare, cultivate în dotări proprii. Există, de ase­me­nea, posibilitatea ca ele să fie comandate la Far­macia Faltis, care le prepară în condiții optime.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.