Sunt întrebat, adesea, de ce recomand folosirea vinului ca remediu terapeutic, având în vedere că marea majoritate a medicilor interzic cu desăvârșire consumul de alcool. Afirmația trebuie nuanțată. În general, recomandarea medicilor se referă la băuturile tari, spirtoase, în care concentrația de alcool etilic este de peste 35-40 grade. Prin comparație, vinul conține alcool doar în proporție de 9-15%. În plus, folosirea regulată a unor vinuri medicinale, ca terapie preventivă sau medicație complementară, nu afectează ficatul sau alte organe. În dozele recomandate, ca tratament, vinul este foarte ușor metabolizat de ficat, chiar mai ușor decât o pastilă dintr-un medicament alopat (de sinteză) și nu presupune niciun risc pentru organism. Ca în toate, însă, nu trebuie depășită măsura.
1. Vinul de tei
Mod de preparare: o cană cu flori de tei se amestecă cu 1 litru de vin roșu natural, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider. La administrare, se poate îndulci cu puțină miere.
Tratamente cu vin de tei
* Boli ale plămânului (bronșite, bronhopneumonii)
Se beau câte 50 ml de vin fierbinte, de 2 ori pe zi.
* Boli din sfera ORL (rinite, sinuzite, laringite)
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de origine virală (răceli, gripe, guturai)
Factorii favorizanți în apariția acestor viroze sunt temperaturile nu prea scăzute și umiditatea atmosferică ridicată.
Băut fierbinte, câte 100 ml, de 2 ori pe zi, vinul de tei ajută organismul să lupte cu mai multă forță împotriva bolilor specifice sezonului rece.
Efectul este mai mare dacă vinul se bea preventiv.
* Bolile sistemului nervos central (insomnii, agitație, anxietate, îngrijorări, nervozitate)
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecțiuni neuro-vegetative - palpitații, puls labil, senzație de valuri de căldură, extremități reci
Se administrează căte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Nevroză cardiacă
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Stări spastice ale aparatului digestiv
Se recomandă o ceșcuță de vin, înainte de masă.
* Bolile aparatului biliar (pentru efecte antispastice)
Se beau înainte de masă 50 ml vin de tei.
2. Vinul de iasomie
Plăcut la gust și la miros, este agreat și în consum. Vinul de iasomie, ca de altfel și celelalte vinuri prezentate, face parte din terapiile complementare, alăturându-se terapiilor convenționale de tratare a bolilor.
Mod de preparare: 4 linguri flori de iasomie se amestecă cu 1 litru vin roșu sau alb, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Rezultă un vin plăcut la gust, care nu necesită îndulcire. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de iasomie
* Boli ale aparatului circulator periferic
Se beau câte 50 ml de vin pe zi, după masă.
* Sindromul picioarelor obosite
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator, însoțite de tuse spastică
Se beau 50 ml de vin pe zi, după masă.
* Trofic al sistemului nervos central
Se beau câte 50 ml de vin pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrene
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli alergice din sfera căilor respiratorii superioare
Se administrează 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boală gutoasă
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afrodisiac moderat, creșterea libidoului
Se beau câte 100 ml de vin, seara, la culcare.
3. Vinul de sunătoare
Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) sunătoare uscată, mărunțită groscior, se toarnă 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. La administrare, se poate îndulci cu puțină miere.
Tratamente cu vin de sunătoare
* Antihipertensiv ușor
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecțiuni ale venelor (varice, hemoroizi)
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiinflamator al căilor bronșice
Se administrează câte 50 ml de vin călduț, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidiareic
Se ia o ceșcuță de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Insuficiență biliară (prin efectul coleretic și colagog)
Se administrează 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiinflamator al căilor genito-urinare
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidepresiv ușor
Se administrează câte 30 ml de vin pe zi, după masă.
Tratamentele pentru combaterea depresiei sunt de lungă durată, de aceea, efectele favorabile apar mult mai târziu, după 2-3 luni de administrare.
* Antinevralgic - cefalee, migrenă, nevralgie de trigemen
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Distonii neurovegetative, manifestate la nivelul tubului digestiv, cunoscute popular sub denumirea de "nervi la stomac"
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Sedativ și hipotensiv
Se beau seara, la culcare, 50 ml de vin de sunătoare.
4. Vinul de anghinare
Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) frunze uscate de anghinare, mărunțite groscior se toarnă 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. La administrare, se poate îndulci cu puțină miere.
Tratamente cu vin de anghinare
* Hipocolesterolemiant
Cauza principală a bolilor cardiovasculare și cerebrale (infarcte, ischemii) o reprezintă depunerea de colesterol rău (LDL), sub formă de ateroame, pe vasele sanguine. Această sinteză poate fi împiedicată prin folosire regulată a preparatelor din frunze de anghinare. Acțiunea se datorează fitosterolilor din compoziția plantei.
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Insuficiență biliară
Se știe că un rol important în digestia și absorbția alimentelor îl joacă secreția de acizi biliari. O insuficiență biliară se manifestă, în principal, prin stare de vomă, grețuri, vărsături, diaree, frisoane. Medicamentele alopate de sinteză pentru tratamentul insuficienței biliare se pot înlocui, cu succes, cu vinul de anghinare.
Se beau la masă sau după masă câte 50 ml de vin.
* Calculoză biliară
Poate fi prevenită prin folosirea regulată, la mesele principale, a vinului de anghinare.
Se beau la masă câte 30 ml de vin (o ceșcuță).
* Diuretic
Diureza joacă un rol foarte important pentru organismul sănătos sau bolnav, multe boli vindecându-se prin mărirea ei. În acest scop, se poate folosi și vinul de anghinare, câte 30 ml (o ceșcuță), băut de 3 ori pe zi.
Notă de final. Pentru cei interesați să prepare în casă vin de ginkgo biloba, de saschiu, de măceșe ori iederă, Farmacia Faltis pune la dispoziție plantele necesare, cultivate în dotări proprii. Există, de asemenea, posibilitatea ca ele să fie comandate la Farmacia Faltis, care le prepară în condiții optime.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.