Pentru obținerea de vinuri medicinale folosite în scop terapeutic ai nevoie de două ingrediente: planta medicinală și vinul. Reușita obținerii unui vin de calitate depinde de cele două componente. Dacă ai recoltat și uscat plantele după recomandările prezentate, de-a lungul timpului, în "Formula AS", și ai preparat vinul în casă, din struguri, după metodele tradiționale, ai garanția unui vin medicinal de foarte bună calitate.
Dar atenție! În mass media sunt prezentate frecvent metode de obținere a unor vinuri terapeutice care, pe lângă vin și planta medicinală, mai conțin în rețetă și zahăr, miere sau chiar alcool etilic. Total greșit! Aceste adausuri îi scad vinului calitatea. De asemenea, sunt recomandate tehnici după care se prepară vinul folosind zahăr, lămâie, drojdie, diferite arome, mai puțin struguri. Acest gen de vin face parte din grupa băuturilor fermentate liniștit (BFL) și nu are nicio legătură cu vinurile medicinale adevărate.
1. Vinul de saschiu
Vinul de saschiu sau oricare alt preparat farmaceutic obținut din saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului sănătos sau bolnav.
Mod de preparare: 4 linguri de saschiu mărunțit groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Farmacia Faltis are pe stoc atât plantă uscată, cât și vin de saschiu.
Tratamente cu vin de saschiu
* Boală coronariană
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Hipertensiune arterială
Ca prevenție, la persoanele predispuse la hipertensiune, sau în hipertensiunea ușoară (stadiul 1) tratamentul cu preparate din saschiu este suficient. Pentru hipertensiunea arterială moderată (stadiul 2) și severă (stadiul 3) se folosește ca terapie complementară, alături de medicația alopată recomandată de medicii curanți de specialitate.
Se administrează trei linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile vaselor periferice - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Se administrează 3 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează prin aplicații locale, cu o cremă pentru varice sau afecțiuni vasculare preparată la Farmacia Faltis.
* Afecțiuni ale urechii interne - sindrom Ménière, care se manifestă prin vertij (amețeli), tinitus (țiuituri), acufene (zgomote)
Se administrează 3 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
* Revigorant al sistemului nervos central
Preparatele din saschiu sunt recomandate în oboseală provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viața cotidiană stresantă sau alte activități epuizante.
Se iau câte 3 linguri de vin pe zi, după masă.
* Boli degenerative - demență senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză
Se administrează 2 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
* Distonii neurovegetative - cefalee, migrene, stări de agitație
Se bea câte o ceașcă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Citostatic
Prin conținutul în vincristină și vinblastină, saschiul este recomandat ca terapie complementară în leucemie sau limfoamele maligne. De altfel, astăzi, vincristina obținută prin sinteză figurează pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru tratamentul leucemiei.
Se administrează 3 linguri de vin pe zi, după masă.
* Tulburări de vedere - datorate unei insuficiențe circulatorii la nivelul ochiului
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
2. Vinul de salvie
Mod de preparare: 4 linguri de salvie uscată si mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de salvie
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic - ca dezinfectant și antiinflamator
Se bea câte o ceașcă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile venelor și capilarelor
Se folosește mai mult preventiv de cei ce au o predispoziție la aceste afecțiuni.
Se bea o ceașcă de vin de salvie, seara, la culcare.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Se administrează câte un pahar de vin fierbinte de salvie, după masă. Se poate adăuga puțină scorțișoară. Vinurile fierbinți fac parte din metodele tradiționale pentru combaterea acestor boli specifice sezonului rece.
* Stimulent digestiv
Se administrează câte trei linguri de vin, de 2 ori pe zi. Pentru creșterea apetitului, vinul se administrează înainte de masă, iar pentru favorizarea digestiei, după masă.
* Insuficiență biliară (cunoscută în popor sub numele "mi s-a aplecat")
Se bea un păhărel de vin de salvie (100 ml), după mesele bogate în grăsimi.
* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Se beau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de piele care se manifestă prin mâncărimi și eriteme
Se bea câte o ceașcă vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Tulburări de menopauză - bufeuri, agitație, iritabilitate, transpirații reci, palpitații
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite, sinuzite
Se iau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale cavității bucale - sialoree (hipersalivație)
Se iau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi. Mai întâi se face gargară, după care vinul se înghite.
* Antiperspirant în combaterea transpirațiilor excesive nocturne
Se bea o ceașcă de vin de salvie, seara, la culcare.
3. Vinul de iederă
Mod de preparare: peste 50 de grame (4 linguri) de frunze uscate de iederă, mărunțite groscior, se toarnă 1 litru de vin roșu adus la fierbere și se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separând partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de iederă
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii însoțite sau nu de tuse sau expectorație
Se administrează 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antinevralgic - în tratamentul durerilor de cap și al nevralgiei de trigemen
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Tratamentul acestor boli se instituie la primele simptome. Se beau 100 ml de vin de iederă călduț, de 2 ori pe zi.
* Colici abdominale (dureri de burtă)
Se beau câte 3 linguri de vin, de două ori pe zi, înainte de masă.
* Calmant în crizele hepatobiliare
Se beau câte 50 ml de vin, de două ori pe zi.
* Antispastic în bolile renale - cistite, colici renale, micțiuni (urinări) frecvente
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Miorelaxant în crampele musculare (cârcei) provocate de o circulație periferică deficitară
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi, la apariția crampelor. Când crampele au o anumită frecvență, se face un tratament continuu, de cel puțin 30 de zile.
* Tratamentul celulitei și al vergeturilor
Se administrează 3 linguri de vin de iederă, de două ori pe zi.
Tratamentul intern se asociază cu cel extern, prin aplicarea unor creme speciale, ce pot fi procurate de la Farmacia Faltis.
* Analgezic în durerile de urechi - otite acute și cronice
Se beau 50 ml vin de iederă, de două ori pe zi.
* Gută și dureri articulare de natură reumatismală
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de două ori pe zi, după masă.
4. Vinul de gălbenele
Mod de preparare: o cană (50 g) de flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru vin (alb, roșu, roze), adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane brune, de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de gălbenele
* Boli ale aparatului digestiv - gastrite, dispepsii, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Emolient în tusea seacă ce însoțește afecțiunile aparatului respirator
Se administrează 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Coleretic, în afecțiunile biliare
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Antispastic în bolile aparatului urinar
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, toate acestea după masă.
* Hipolipemiant
Administrat regulat, vinul de gălbenele poate duce la scăderea lipidelor (grăsimilor) din sânge. De aceea, ca prevenție, se recomandă a se bea câte o ceașcă de vin, cel puțin de trei ori pe săptămână.
* Emenagog
Favorizează apariția menstruației la femeile anemice, care au ciclul menstrual neregulat.
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele pe zi, cu aproximativ 5 zile înainte de apariția ciclului și pe toată perioada lui.
* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
Tratamentul se poate completa cu aplicații externe, cu unguent sau ulei din flori de gălbenele.
* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Alergie oculară sezonieră provocată de diverși factori alergeni (praf, puf, polen)
Se recomandă, preventiv, folosirea vinului de gălbenele ca terapie complementară, alături de medicația alopată.
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
Vinul utilizat în dozele menționate mai sus nu afectează ficatul sau alte organe, chiar dacă se folosește perioade mai lungi de timp.
Notă: Din cauza conținutului în alcool, vinurile terapeutice nu se recomandă conducătorilor auto sau persoanelor cu intoleranță la alcool.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.