Din rețetele domnului farmacist Bobaru: SUNĂTOAREA

Redactia
(Hypericum perforatum)

În vechime, Sunătoarea era legată de ritualurile solare, fiind celebrată la solstițiul de vară, în cea mai lungă zi de peste an. I se atribuiau energii speciale, cum ar fi însușirea de a transmite puterea luminii soarelui în orga­nis­mul uman. O legendă adevărată, pen­tru că Sunătoarea absoarbe integral energia luminii, pe care o retransmite celor ce-o folosesc ca plantă de leac. Razele ultraviolete sunt depozitate într-o substanță uleioasă, conținută în frunze și în flori, un pigment roșu, cu proprietăți fotosensibile și care după administrarea orală transmite cor­pului o substanță care îl străbate, efectiv, ca un râu de lumină. Ăsta să fie motivul pentru care Sunătoarea are efect așa de puternic în depresii și afecțiuni ale nervilor? Oamenii de știință afirmă că da. Un motiv în plus să o folosim cu recunoștință și încredere.

Descrierea plantei

Sunătoarea este o specie ierboasă, perenă, înaltă de până la 1 metru, cu frunze de culoare verde intens, stro­pite cu puncte mici, ma­ronii. Florile au petalele gal­bene-aurii, uneori pistruiate. Planta este larg răspândită, găsindu-se peste tot, din zona de câmpie și până în pajiștile alpine, cu deosebire în fânețe și pe margine de poteci.

Recoltare și uscare

În scopuri medicinale sunt folosite vârfurile înflo­rite ale Sunătoarei (Herba hyperici). Se recoltează de la exemplarele cu cât mai multe flori, evitând, pe cât posibil, partea lemnoasă a tulpinii. Perioada optimă de recoltare este de la începutul înfloririi (iunie) și până în momentul formării fructelor, respectiv lunile august-septembrie.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Uneori se usucă și legată în buchețele prinse pe sfoară. Mirosul este caracteristic, balsamic, aromatic-amar, rezinos și astringent.
După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, în încăperi întunecoase, o mărunțire gros­cioară realizându-se înaintea utilizării.

Compoziția chimică

Componentul principal este un ulei volatil numit hipericină. Mai conține flavonoide, tanin, rezine, acid cafeic și clorogenic, derivați carotenoidici și diverși acizi organici: acid ascorbic, nicotinic, valerianic și acizi polifenolici.

Preparate farmaceutice din Sunătoare


Infuzia

Mod de preparare: 2 linguri de Sunătoare uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere.

Tinctura

Mod de preparare: 2 linguri de Sunătoare uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină lim­pezire. Se trece ușor partea limpede, într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în fla­coane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabi­litate este de 2 ani de la data prepa­rării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic

Mod de preparare: 4 linguri de Sunătoare uscată și mărunțită gros­cior se pune la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea rezi­duului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la tem­peratura camerei, dacă vinul folosit la pre­parare are con­centrația alcoolică de cel pu­țin 11 grade. În cazul con­centrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Din cauza conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Oțetul medicinal

Mod de preparare: 4 linguri de Sunătoare uscată și mărunțită groscior se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea, în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli.

Uleiul terapeutic

Se prepară din florile și frunzele proaspete ale plantei (5 linguri), zdrobite. Se lasă la macerat timp de șase săptămâni, în 500 ml ulei de floarea-soarelui, într-un vas închis ermetic, ferit de temperaturi ridicate, agitându-se în fiecare zi. În final, vasul cu maceratul se expune două săptămâni la soare, după care uleiul se filtrează. Se folosește atât intern, cât și extern, în diferite afecțiuni.

Unguentul

Mod de preparare: 4 linguri de Sunătoare uscată și măcinată fin se pun la macerat în 4 linguri de alcool concentrat, de 95 de grade, timp de 24 de ore. Apoi se fierbe la foc mic, aproximativ 15 minute, pentru eva­po­rarea alcoolului. Se filtrează cât este cald.
Separat, se topesc împreună 50 de grame de untură de porc, 30 g mar­ga­rină și 10 ml de ulei de floarea-soarelui. Se adaugă extractul de Sunătoare și se amestecă bine. Un unguent de calitate superi­oară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de mar­ga­rină cu 10 grame de lanolină (aceas­ta se poate procura din far­maciile care au laborator). Far­macia Faltis are lanolină pe stoc.

Tratamente pentru bolile interne

* Antihipertensiv ușor

Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni ale venelor (varice, hemoroizi)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Antiinflamator al căilor bronșice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni ale aparatului digestiv
- Ulcer gastric și duodenal

Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Uleiul: se ia câte o linguriță (5 ml), de 2 ori pe zi.
În ulcerul gastric preparatele se iau înainte de masă, în ulcerul duodenal, la o jumătate de oră după masă.
- Inflamații ale intestinului gros
Uleiul: se ia câteo linguriță (5 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
- Antidiareic
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

* Insuficiență biliară (prin efectul coleretic și colagog)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Antiinflamator al căilor genito-urinare
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Antidepresiv
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentele pentru combaterea depresiei sunt de lungă durată, de aceea efectele apar după 2-3 luni de administrare, dar sunt sigure.

* Antinevralgic în cefalee, migrenă, nevralgie de trigemen
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Distonii neurovegetative
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pi­cături, de 3 ori pe zi, adă­ugate într-o cană de ceai de lavandă.
Vinul: se admi­nis­trează câte 3 lin­guri (50 ml), de 2 ori pe zi, după ma­să.

* Sedativ și hipotensiv

Infuzia: se beau câ­te 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de odo­lean.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Enurezis și pavor nocturn, la copii de peste 5 ani
Se folosește tinctură, o picătură pe an de vârstă, seara, la culcare, timp de minimum 3 săptămâni. Rezultate bune se obțin cu preparatele de Sunătoare, dacă aceste două boli au o componentă psihogenă.

* Normoponderal, în tendința de îngrășare
Acțiunea se datorează acidului clorogenic. Se pot folosi preparatele de Sunătoare astfel:
Tinctura: se ia 1/2 linguriță, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Infuzia: se beau 2 căni de ceai pe zi, înainte de masă.

Tratamente externe

* Cicatrizant în ulcerul varicos (ulcus cruris)

Se fac aplicații locale cu ulei sau un­guent obținute din Sunătoare.

* Înțepături de insecte
Se fac tamponări cu oțet de Sună­toare, de 2-3 ori pe zi.

* Prurit vaginal
Se fac instilații vaginale cu decoct de Sunătoare.

* Afecțiunile anusului
Se fac băi de șezut cu același preparat.
Decoctul se obține astfel: 5 linguri de Sunătoare uscată și mărunțită groscior se dau într-un clocot, într-un litru de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează.

Precauții

Preparatele din Sunătoare, administrate atât intern cât și extern, pot da reacții de tip alergic, ca urmare a fenomenului de fotosensibilizare. De aceea, pe toată perioada tratamentului, se va evita expunerea directă la soare.


Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.