Rețete pentru sănătatea DIGESTIEI - Bucuria are nevoie de stomac sănătos!

Rodica Demian
- La fel ca și dragostea, starea noastră de bine trece drept prin stomac. Cea mai mică arsură, durere de burtă sau vomă creează indispoziție. De ce să ne adumbrim zilele, când natura aflată acum în plină expansiune are leacuri-minune, care să înlăture acest neajuns? -

Calmant pentru stomac
Împotriva stării de greață și a vomei


Băutura aromată pe care v-o recomandăm în cele ce urmează este foarte eficientă pentru combaterea grețurilor și a vo­mei. Roinița și mărarul sunt excelente în cazul neajunsurilor provocate de stres, menta calmează stomacul, mai ales când apar grețurile, iar nalba-mare liniștește mucoasa stomacală iritată.
Ingrediente necesare:
* 3 lingurițe frunze proaspete de roiniță (sau 1 linguriță de frunze uscate) * 3 lingurițe mentă * 3 lingurițe mărar * 3 lingurițe nalbă-mare * 1 1/4 l apă clocotită.
Rezultă 1 1/4 l de ceai calmant pentru stomac.
Prepararea:
* Se pun plantele într-o cană și se opăresc cu apa clocotită.
* Se acoperă și se lasă să se infuzeze peste noapte.
Utilizare:
Se bea ceaiul cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei, până la dispariția simptomelor. Până la 6 cești pe zi.
Alte remedii:
* Beți ceai proaspăt de ghimbir sau mestecați rădăcină proaspătă de ghimbir.
* Mâncați - de mai mul­te ori pe zi - 10 lingurițe de frunze de ulm-roșu, ames­tecate cu orez fiert în lapte.
* În cazul unor pro­bleme acute: preparate pe bază de usturoi - curcuma, echinacea sau scorțișoară - luate din 2 în 2 ore.
* Ceai de mușețel, de fenicul, de levănțică sau de cimbru, pe tot parcursul zilei.
* Dacă greața e însoțită de dureri de cap sau migrene - ceai de izmă de grădină, jaleș sau rozmarin.

Bine de știut!
Menta este unul din cele mai bune remedii pentru afecțiunile stoma­ca­le. Are un efect anti­spas­modic, calmant și antiinflamator.


Licoare răcoritoare
Împotriva arsurilor stomacale și a hiperacidității


Când stomacul are hiperaciditate, aceste plante calmante sunt prima opțiune. Nal­ba-mare calmează iritațiile, roinița, mușețelul și verbina sunt eficiente mai cu seamă când arsurile la stomac sunt cauzate de stres.
Ingrediente necesare:
* Câte 250 g de nalbă-mare, roiniță și mușețel proaspete. (Dacă sunt uscate, doar câte 100 g.) * 125 g verbină proaspătă * 500 g miere de cimbru (sau manuka).
Rezultă: circa 500 ml de licoare.
Prepararea:
* Se taie plantele mărunt, se bagă într-un să­cu­leț de in topit sau tifon, iar săculețul se pune într-un borcan sterilizat.
* Se acoperă cu miere, se închide borcanul etanș (cu capac) și se lasă plantele să se pă­trundă, cel puțin 4 săptămâni. După care se înlătură săculețul.
* Se păstrează la rece și întu­neric, cel mai bine în frigi­der.­
Utilizare:­
* Se bea, de 3-6 ori pe zi, ­câte o linguriță de licoare, ames­tecată cu 1 pahar de apă fierbinte.­
Alte remedii:
* Renunțați la alcool, ciocolată, carbohidrați rafinați, zahăr, ceai negru, cafea și țigări, dar și la alimentele grele, grase, condimentate și acidulate (de ex. roșiile și citricele).
* Evitați enervarea, mâncatul rapid, aplecările și dormitul cu corpul întins.
* Beți ceaiuri de plante hiperacidulate precum mușețelul, menta, mărarul, busuiocul și lemnul-dulce.
* De 3-4 ori pe zi, 1-2 lingurițe de pulbere de ulm roșu, amestecată cu apă caldă.
* De 2 ori pe zi, 25 ml de suc de aloe vera.

Bine de știut!
Dulceața mierii scoate în evidență gus­tul plantelor. Com­bi­nația are efect anti­in­flamator.


Mic dejun probiotic
În cazul unor tulburări ale florei intestinale


Pentru un început de zi condimentat: usturoiul, gălbenelele, măghiranul și busuio­cul combat agenții patogeni și sti­mulează digestia. În plus, elimină toxinele din tractul digestiv. Aloe vera calmează și întărește sistemul imunitar și flora intestinală.
Ingrediente necesare:
* 1 cățel mare de usturoi * câte 1 lingură de frun­ze de mărar și flori de gălbenele proaspete * câte 2 lingurițe de măghiran și cimbru (proas­pete) * 20 ml suc de aloe vera * 500 g iaurt pro­biotic.
Pentru 1 porție.
Prepararea:
* Se curăță usturoiul, se toacă mărunt îm­preună cu plantele și se amestecă cu sucul de aloe vera și iaurtul.
Utilizare:
Savurați zilnic, la micul dejun, gustul plăcut al acestui iaurt. Dacă vreți să vă "pro­tejați" colegii de muncă de mirosul neplăcut al ustu­roiului, puteți consuma micul dejun probiotic doar la sfârșit de săptămână.
Alte remedii:
* De 2-3 ori pe zi, beți ceai de anason, mu­șețel, cimbru, echinacea sau ghimbir.
* Zilnic, folosiți în mâncare mirodenii pre­cum scorțișoara, ghim­birul, piperul și curcu­ma, cu efect antibac­terian.
* Ca suplimente ali­­men­tare: lactobacillus acidophilus și bifido­bac­terii (până la 40 mil./zi), vita­mina C (500 mg pe zi), acid ca­prilic (câte 1 g la fie­care masă), semințe de in și ulei de luminița-nop­ții.

Bine de știut!
Plantele asigură o floră intestinală să­nă­toa­să și combat bacte­riile și ciu­percile ce se pot sta­bili în intestin, după tra­­ta­men­te cu an­tibio­tice.


Cocktail-stimulent
Împotriva constipației


Cu toate mineralele, vitaminele, enzimele, ami­noacizii și celelalte substanțe active pe care le conține, aloe vera este un leac universal pentru intestin. Usturoiul, cimbrul, gălbenelele și culturile de iaurt ajută la re­fa­cerea echilibrului florei intestinale.
Ingrediente necesare:
* 2 căței mari de usturoi * 2 rădăcini proaspete de păpădie lungi de circa 5 cm și tăiate mă­runt * câte 2 lingurițe de cimbru, mentă și flori de găl­benele (toate proaspete) * 2 lin­gurițe semințe de in * 30 ml suc de aloe vera * 250 g iaurt * puțin ghim­bir proaspăt.
Pentru 1 porție.
Prepararea:
Se curăță usturoiul și se mi­xează împreună cu plantele, se­mințele de in, sucul de aloe vera, iaurtul și ghimbi­rul.
Utilizare:
Se bea și se savu­rea­ză, pur și simplu!
Alte remedii:
* Renunțați la ali­men­tele ra­fi­nate și consu­mați, în schimb, multe fibre conținute în fructe, le­gume și cereale integrale.
* Beți apă multă.
* De 3 ori pe zi, beți cea­iuri cu lemn-dulce și brusture.
* În cazul când con­stipația e cauzată de stres, beți ceai de roiniță, de mu­șețel, de anason sau de ha­mei.
* Ca suplimente ali­men­­tare: usturoi, extract din sâm­buri de grapefruit.
* Zilnic, 30 de minute de mișcare.

Bine de știut!
Constipația trebuie tratată, pentru că altfel se acumulează în in­tes­tin toxine ce pot de­clan­șa afecțiuni cronice.

Elixir condimentat
Împotriva balonărilor


Beți acest elixir cu înghițituri mici, pentru a menține echilibrul digestiei și pen­tru a preveni balonările. Menta, coriandrul, mărarul și chimenul ajută la eliminarea gazelor și cal­mează durerile provocate de balo­nări.
Ingrediente necesare:
* 100 g frunze de mentă proaspete (sau 50 g uscate) * câte 50 g de semințe de mărar, de co­riandru și de chimen * 500 g miere * 500 ml vodcă.
Rezultă 850 ml de elixir.
Prepararea:
* Puneți menta și semințele într-un borcan, amestecați mierea cu vodca și turnați amestecul peste ele.
* Adăugați scorțișoară după gust (eventual 1 baton) și puțin ghimbir proaspăt.
* Lăsați să se pătrundă între 4 și 6 săptămâni și strecurați apoi licoarea.
* Turnați lichidul în sticle de culoare închisă (inscripționate) și păstrați-l într-un loc răcoros.
Utilizare:
Luați câte 1/2 de linguriță de elixir, după fie­care masă.
Alte remedii:
* Beți ceaiuri de fenicul, mărar, rozmarin, mentă, ghimbir, scorțișoară, roiniță și mușețel.
* Înainte și după mese, mestecați semințe de chimen, coriandru, cardamom, fenicul și mărar.
* Beți regulat ceai de ghimbir.
* Suplimente alimentare: lactobacillus acido­philus, usturoi, frunze de măslin, curcuma, ulei de oregano.
* Mâncați încet și la timp.
* Faceți mișcare suficientă.
* Renunțați la făina albă de grâu și la pro­dusele lactate.
* Faceți masaje abdominale ușoare cu ulei diluat de scorțișoară, ghimbir, cuișoare sau mentă.


Ceai calmant
În caz de intestin și colon iritabil


Această combinație de plante stimulează digestia, calmează intestinul, relaxează muscu­la­tura, potolește durerile și este antiin­fla­ma­toare. În plus, mușețelul, menta, cimbrul și roinița restabilesc echilibrul natural al florei intestinale.
Ingrediente necesare:
* Câte 2 lingurițe de mușețel, mentă, cimbru, turiță-mare și roiniță proaspete (doar 1 linguriță, dacă sunt uscate) * 1 1/4 l apă clocotită.
Rezultă circa 1 1/4 l de ceai.
Prepararea:
* Se pun plantele într-o cană pentru ceai și se toarnă peste ele apa clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 10-15 minute, după care se strecoară.
Utilizare:
Se bea, de 3-6 ori pe zi, câte o ceașcă de ceai, cu înghițiuri mici.
Alte remedii:
* Renunțați temporar la ceai negru, cafea, produse lactate, zahăr, grâu și gluten.
* De 3-4 ori pe zi, beți ceaiuri de nalbă-mare, lemn-dulce, verbină, mărar sau anason.
* De 3-6 ori pe zi, luați 1-2 lingurițe de pulbere de ulm-roșu, amestecată cu orez fiert în lapte (fierbinte).
* De 2 ori pe zi, luați 25 ml de suc de aloe vera.
* Suplimente alimentare: frunze de măslin, sâmburi de struguri, usturoi, curcuma.

Bine de știut!
Cimbrul este bogat în uleiuri eterice dez­infectante, care men­țin o floră intesti­na­lă să­nătoasă.



Tinctură întăritoare
În caz de diaree


Turița-mare este astringentă, calmantă și anti­inflamatoare și încheagă sca­unul. Cimbrul vindecă dia­reea, nalba-mare are efect bene­fic asupra pe­reților in­tes­tinali. Iar menta, roini­ța, mă­rarul și mușețelul cal­mea­ză crampele și du­re­rile.
Ingrediente necesare:
* Câte 250 g mărar, mentă, cimbru, turiță-mare, nalbă-mare și roiniță proaspete (câte 100 g dacă sunt uscate) * 400 ml alcool (vod­că, gin, rachiu).
Rezultă: 400 ml de tinctură.
Prepararea:
* Se pun plantele într-un borcan mai mare și se toarnă peste ele alcoolul.
* Se-nchide borcanul și se lasă plantele să se pătrundă nu direct la soare, cel puțin 2 săptă­mâni. Borcanul se scutură zilnic.
* Se strecoară, storcând bine plantele.
* Se toarnă tinctura în sticluțe de culoare închisă și se păstrează într-un loc răcoros.
Utilizare:
De 3-6 ori pe zi, se bea câte o linguriță de tinctură, diluată în puțină apă caldă.
Alte remedii:
* Beți multe lichide, pentru a compensa pierderea de apă și de electroliți.
* De 3-6 ori pe zi, beți ceaiuri cu scor­țișoară, frunze de zmeur, mentă, mușețel, roiniță, ghimbir, coriandru sau coada-șoricelului.
* De 3 ori pe zi, luați câte o linguriță de pul­bere de ulm-roșu, amestecată cu o ceașcă de orez fiert în lapte.
* Suplimente alimentare: usturoi, lactobacili.
* Renunțați la făina de grâu, la produse lactate și la carne roșie.