Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Dureri musculare și articulare

Sunt o pasionată cititoare a ziarului "Formula AS" și doresc să recomand o rețetă naturistă pentru cei care suferă de dureri musculare și articulare.
Ingrediente: 1 pahar cu gaz, 1 pahar cu ulei de floa­rea-soarelui, 2 pa­hare cu hrean ras prin răzătoa­rea mică. Se pun toate într-un vas de sticlă bine astu­pat. Se lasă la macerat timp de 14 zile, la loc cald. Se agită zilnic de 3-4 ori. După termenul stabilit, se stre­coară. Se pune con­ținutul în sticluțe bine astupate.
Mod de întrebuințare: se unge locul dureros, pu­tându-se aplica pe tot corpul. După 2 zile, se face baie. Se repetă timp de 10 zile. Are efect anal­gezic. Eu l-am folosit, având poliartroză.
ELENA PUȘCAȘU, soră medicală pensionară - Tecuci, jud. Galați

Împotriva durerilor de hernie de disc și a spondilozei lombare și dorsale

Am suferit mulți, mulți ani de hernie de disc, fiind de trei ori propusă pentru operație la coloana verte­brală (L1-L5). Azi am peste 70 de ani și nu am mai fost operată, un leac-minune și destul de simplu m-a salvat. Iată rețeta:
* 40 de ardei iuți, dar foarte iuți, de mărime mică (de preferință roșii), se taie cu foarfeca mărunt, ca tăiețeii, cu sâmburi cu tot (fără cotor) și se pun la fiert într-un litru de petrol lampant (exclus motorină), neste­rilizat, care se fierbe timp de 3 ore. Se răcește, se strecoară și se trage la sticlă. Se pun pe palme câ­teva pică­turi cu care se face masaj pe co­loana verte­brală sau locul dure­ros. Pentru hernia de disc, bolna­vul va sta culcat pe burtă, pe un pat tare. Se începe masajul pe coloană nu­mai de jos în sus, ușor, peste ciocurile ieșite uneori în relief, apoi se va insista ceva mai tare, dar tot numai de jos în sus. Locul de­vine roșu, se simte o senzație de arsură a pielii (supor­ta­bilă), care în raport cu durerea te face să te simți bine și care (cred eu) calmează definitiv durerile. Masajul se face timp de 25-30 de minute, pe o perioadă de 4-6 săptămâni, seara, la cul­care, o dată pe zi. În acest timp, bol­navul nu va face efort fizic ma­re, nu va sta locului în picioare, în frig sau umezeală, și se va feri de curent.
* Nu vă faceți griji, petrolul fierbe ca apa, nu ia foc, dacă este fiert într-un vas mare, de 5-6 l, și înalt, care să fie acoperit (oala să fie mai înaltă, din tuci, nu în vas din email). Eu am făcut preparatul pe aragaz, în bucătărie, cu mare emoție, până a început să cloco­tească, cu mâna pe robinetul buteliei de aragaz, legată la gură, să nu inhalez iuțeala ardeiului din timpul fier­berii. Se poate face și afară, în curte, pe niște cărămizi. Cine mi-a recomandat leacul m-a asigurat că-l pot face în casă, cu atenție.
Masajul se face cu degetele mari de la ambele mâini, împreunate. După 9 ani mi-a revenit o ușoară durere, dar repetând 2 săptămâni indicațiile de mai sus, au dispărut. Conținutul rămas se păstrează în sticlă bine închisă, timp îndelungat. Se recomandă în dureri reumatismale, de mușchi etc. Este interzisă pentru spondiloză cervicală, fiindcă înfierbântă locul și poate ataca creierul. Este eficace și pentru nervul sciatic.
* Pentru sciatică, m-am folosit deseori de 1-2 ardei iuți, tăiați pe lungime, și cu interiorul lor am masat zona dureroasă, după ce în prealabil am spălat bine locul cu o cârpă înmuiată în apă foarte fierbinte, ca să deschidă porii, spre a pătrunde mai bine în piele. Eu ani de zile m-am ajutat și mă ajut de acest pro­cedeu, fără medicamente. Sâmburii de ardei sau chiar ardei întregi se pot tăia mărunt și pune în sticlă, la macerat, la cald, în petrol sau spirt medicinal, după care se fac masaje pe locul dureros. Eu folosesc o periuță de dinți uzată, pe care o introduc în sticlă și cu care frecționez locul dureros bine, până ai senzația că iei foc.
ELVIRA ANTON - Suceava

Cum prevenim răcelile

* Pentru prevenirea și tratarea răcelii și a gripei, vă recomand o rețetă experimentată pe mine: se face un decoct din trei-patru cepe potrivite, două nuci (zdro­bite bine cu miez cu tot), o foaie de dafin și un vârf de cuțit de scorțișoară. Se beau două căni pe zi, ultima fiind băută seara la culcare, timp de două-trei săptă­mâni, iar apoi, pen­tru profilaxie, una pe zi - sea­ra, la culcare, și să vedeți ce bine vă veți simți!
* Pentru combaterea fe­brei, căptușiți o pereche de șo­se­te cu foi de ceapă zdrobite bine, pe care le încălțați seara, la culcare, și le lăsați până a doua zi di­mineață.
Încercați, este o rețetă ieftină și eficientă. Sănătate și numai bine!
VIRGINIA LOZINCĂ - Brașov

Tratament pentru eliminarea calculilor biliari

Se face următoarea cură de 2 zile:
* Prima zi se ține post (nu se mănâncă, nu se beau lichide). Ziua de post se socotește de la ora 20 până a doua zi la ora 20. * La sfârșitul primei zile de post, se iau cu înghițituri mari 2 linguri de ulei de ricin călduț, în care se pune zeama unei lămâi. În cursul nopții nu se consumă nimic. * Dimineața la ora 7, se va mânca o porție de griș (300 g) fiert cu apă, fără sare (de con­sistența unui terci). În aceeași zi se va face următorul tratament: din 10 în 10 minute, se aplică pe zona vezicii biliare comprese calde, din 250 g flori de mușețel fierte în apă, până se fac terci. Se con­fec­ționează doi săculeți în care se pun florile și se aplică, repetat, calzi, până la ora 12 (se încălzesc în vas cu apă fierbinte). Săculeții se aplică pe zona vezicii bilia­re, în dreptul coastei a 9-a, stând în pat cu fața în sus, astfel încât tot timpul să fie un săculeț pe zona res­pec­tivă. * La ora 12, se consumă altă porție de griș fiert cu apă. * De la ora 12 până la ora 19, se folosesc com­prese, tot din 10 în 10 minute, dar cu in. Se fierb 300 g semințe de in, se pun în 2 săculeți și se aplică la fel ca mușe­țelul. La orele 17, 18, 19 se beau câte 100 ml ulei de măsline călduț, în care se pune zeama de la o lă­mâ­ie. * Până la ora 20, se va sta culcat pe partea dreap­tă. De la 20-21 se fac plimbări prin camera încăl­zită. La ora 21, se beau alte 2 linguri de ulei de ri­cin, căl­duț, cu zeamă de lămâie. La primul scaun se elimină pietre și nisip, pietre de consistență moale (de folosit o oliță). Până a doua zi dimineața nu se con­su­mă ni­mic. La ora 7, se bea un ceai de mușețel. În cursul zilei, se consumă crudități, salate, sucuri. Se beau ceaiuri din următoarele plante: coada-calului, pe­lin, coada-șoricelului, amestecate în părți egale, în to­tal, 2 litri. Un litru se bea imediat după eliminarea pie­trelor.
Regim alimentar: se mănâncă treptat mâncăruri ușoare. Se continuă tratamentul cu o cură de sucuri de fructe, crudități, 7 tije de păpădie pe zi, cură cu boabe de ienupăr.
Eu am avut bila plină cu pietre, am făcut acest tra­tament, și când m-am dus la ecografie, nu mai rămă­seseră decât trei foarte mici. Am făcut tratamentul în 1994 și de atunci mă simt foarte bine.
ADINA - Gura Humorului, Suceava

O plantă pentru toate bolile
MĂRUL-LUPULUI


Stimată redacție,
Încep prin a vă mulțumi că ați realizat această revistă atât de folositoare pentru toți și în special pentru rubricile "Cititorii întreabă" și "Cititorii răspund". De aici și din interviurile realizate am aflat și eu despre planta Mărul-lupului, cât este de folositoare în multe boli, plantă de care e plină grădina mea de la țară și pe care atât părinții mei, cât și eu, ne-am obișnuit s-o stâr­pim, pentru a cultiva porumb. Dar ea s-a "încăpățânat" să trăiască, pen­tru a ne da sănătate și viață... În urma celor citite și având planta la înde­mână, am început s-o folosesc frec­vent, notând rezultatul experiențelor făcute chiar pe mine, și pe care vreau să le împărtășesc tuturor. Având în vedere că Mărul-lupului este o plantă toxică, ce poate produce accidente luată în doze mari, se recomandă a fi folosită extern. Luată, însă, în doze mici, așa cum scrie pe cutiile cu ceai comercializate de vindecătorii din Munții Apuseni (ceaiul are aprobarea Ministerului Sănătății), ea nu prezin­tă pericol și face... minuni. Astfel, eu în fiecare zi, fierb într-o oală de 5-6 litri o mână de plan­tă uscată, din care îmi opresc puțină fiertură (li­chid) într-o cană. Citind că, băut, acest lichid poate provoca diaree, eu l-am folosit împotriva constipației și astfel am băut două linguri dimineața și două linguri seara, înainte de masă, și am rezolvat această proble­mă. Totodată, am scăpat foarte ușor de inevitabila ră­ceală de astă iarnă și de tusea seacă ce a urmat, tot prin câteva înghițituri pe zi (presupun că acționează asupra plămânilor și crește imunitatea. Repet: pre­supun).
În continuare, sunt foarte fericită că am scăpat de chinuitoarele dureri în gât, de la amigdalele care se inflamau tot timpul din cauza frigului. Puțină gargară și gata! Altă problemă pe care am rezolvat-o foarte ușor a fost și măseaua inflamată și dureroasă pe care am tratat-o cu spălături în gură și am frecat ușor gingia. Având asemenea rezultate, chiar și acum, dacă nu mă doare nimic, iau zilnic câteva lingu­rițe înainte de mese (2-3). Cu restul fierturii fac zilnic băi de șezut, mă clătesc pe cap după spălare (nu mai cade părul). Se tratează diferite răni ale pielii și e foarte important că se vindecă infecțiile unghiilor, în urma manichiurii sau a ciupercilor fixate pe ele. Și, nu în ultimul rând, "tratez" și pisoiul pe care îl avem în casă, atunci când vine zgâriat de pe afară sau dacă-l văd abătut și nu mănâncă ni­mic - presupun că a înghițit ceva rău (toxic) pe afară. Atunci îl dau bine pe la bot și pe blăniță cu lichidul magic, el se linge și gata!
Stimată redacție, eu vă rog să îmi publicați scri­soarea, pentru a mai beneficia și alții de aceste trata­mente mai naturale decât pumnul de pastile cu care ne îndopăm.
Vă doresc sănătate tuturor!
LĂCRĂMIOARA ANTON - Tecuci, jud. Galați