La trecerea dintre anotimpuri, doftoroaiele satelor îi sfătuiau pe oamenii suferinzi de reumatism să facă o cură cu păpădie. Iată o rețetă extrem de simplă, eficientă și ușor de preparat.
Salată de păpădie întreagă
Ingrediente:
* Pentru salată: 1 pumn de frunze de păpădie, 1 lingură de muguri de păpădie, 1 rădăcină de păpădie curățată bine și tăiată mărunt, 15 g flori de păpădie (se smulg petalele din caliciu), 1 cățel de usturoi, un adaos, la alegere, din: mere, banane sau pere, boabe de porumb (fierte), ciuperci, ouă fierte tari, cubulețe de pâine prăjită, brânză, nuci sau semințe de floarea-soarelui, cartofi calzi.
* Pentru sos: 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingură oțet, 1 linguriță muștar dulce, eventual 1 linguriță jeleu de fructe, sare, piper.
Mod de preparare:
* Se freacă bine cu usturoi un castron de salată.
* Se pun în el frunzele și mugurii de păpădie clătite (scurt) cu apă caldă și zvântate într-o sită și se adaugă rădăcina tăiată mărunt.
* Se prepară sosul, se toarnă peste ingrediente și se lasă să se marineze 30 de minute.
* Se încorporează o cantitate oarecare de adaosuri (tăiate bucățele). Merele n-ar trebui să lipsească, pentru că atenuează gustul amar al păpădiei. Fiecare îmbucătură înseamnă sănătate curată și gust plăcut.
* Se garnisește salata cu petalele galbene de păpădie și se servește imediat.
Ceai pentru prevenirea reumatismului
Pentru a preveni anchilozarea articulațiilor și durerile reumatice, apelați la plante medicinale care elimină din organism reziduurile rezultate din arderi (metabolism). Rețeta care urmează e folosită de secole în satele săsești din zona Sibiului.
Ingrediente (pentru 100 g de amestec): câte o linguriță de frunze uscate de urzică, frunze uscate de mesteacăn și splinuță uscată, câte o jumătate de linguriță de scoarță uscată de salcie și coada-calului uscată.
Mod de preparare:
* Se amestecă plantele și se pisează ușor, ca să li se simtă mai bine aroma.
* Se pune o lingură de amestec într-o cană de ceai și se toarnă deasupra un litru de apă clocotită (apa se toarnă abia la 2-3 minute după ce a dat în fiert, ca să nu se evapore uleiurile eterice).
* Se acoperă cana cu un capac și se lasă plantele să se infuzeze circa 5-7 minute.
* Se ia capacul, se scutură picăturile de apă de pe el în cană (conțin uleiuri eterice) și se strecoară ceaiul.
* Se beau 3-4 cești de ceai pe tot parcursul zilei. O cură durează 2-3 săptămâni.
Recomandare: pentru un gust mai pronunțat, puteți adăuga 20 g de frunze de mentă sau de roiniță. Și pentru a îndulci ceaiul, puțină miere polifloră.
Efectul plantelor folosite: urzica și frunzele de mesteacăn sunt adevărate izvoare de tinerețe; scoarța de salcie conține substanțe calmante și antiinflamatorii, iar splinuța și coada-calului se numără printre plantele "renale" care asigură o bună "spălare" a rinichilor.
Inflamații ale articulațiilor
Cataplasmă cu brusture și ulei de măsline
Această cataplasmă are un efect pozitiv rapid în cazul inflamațiilor acute. Se folosește cu succes în artrite, leziunea articulațiilor, inflamația tendoanelor (tendinită), luxații, contuzii, hematoame.
Ingrediente: 6 linguri rădăcină proaspătă de brusture, spălată și tăiată mărunt (cu coajă cu tot), 1 lingură ulei de măsline, 2 picături ulei eteric de levănțică.
Cum se procedează:
* Se mărunțesc în mixer bucățile de rădăcină de brusture, împreună cu uleiul de măsline și cel de levănțică, până se obține o pastă omogenă, de consistența unui aluat lipicios. Dacă rădăcina e mai mare sau mai mică, orientați-vă după următoarea regulă: o parte de ulei de măsline la 6 părți de rădăcină.
* Se aplică pasta într-un strat gros de 0,5 cm pe zona afectată, se acoperă cu o bucată de pânză și se fixează cu un tifon.
* După 1-2 ore, se verifică dacă pasta s-a uscat. Dacă nu, se mai lasă, câtă vreme senzația este plăcută.
* Cataplasma se schimbă de mai multe ori.
* Pasta de brusture se poate păstra - într-un borcan închis - la frigider, vreme de câteva săptămâni.
Atenție: cataplasma nu se aplică pe răni deschise, pentru că brusturele ar putea conține substanțe dăunătoare ficatului, care pot pătrunde în sânge. Utilizați-o, deci, doar pe rănile închise (enumerate mai sus),fără absolut nicio teamă.
Crampe musculare
Ulei împotriva cârceilor
Ingrediente:
* Amestecul 1: 50 ml ulei de migdale sau de sunătoare, 5 picături ulei eteric de rozmarin, 3 picături ulei eteric de ienupăr, 2 picături ulei eteric de scorțișoară, 2 picături ulei eteric de levănțică.
* Amestecul 2: 30 ml ulei de migdale sau de sunătoare, 4 picături ulei eteric de portocală, 4 picături ulei eteric de măghiran, 2 picături ulei eteric de scorțișoară.
Cum se procedează (pentru ambele amestecuri):
* Se amestecă uleiurile eterice cu uleiul de migdale (sau sunătoare).
* Se masează zona afectată a articulațiilor sau a mușchilor.
Picioare dureroase
Pentru "dezmierdarea" încheieturilor: săculeți cu semințe sau sâmburi
Săculeții (sau pernuțele) umpluți cu boabe de tot felul sunt o binefacere pentru articulațiile sensibile. Se aplică reci, călduți sau calzi, în funcție de necesități. Săculeții înmagazinează căldură sau frig, pe care le "transferă" încet, și se "lipesc", ușor, de zona afectată, calmând durerile.
Săculeții pot fi umpluți cu boabe sau cu pleavă. Puteți folosi după dorință: boabe de cereale, de fasole, de rapiță, pleava de grâu sau mei.
Cum se procedează:
* Săculețul (pernuța) se aplică rece sau cald, după nevoie.
* Pentru a încălzi săculeții, se pun pe calorifer, pe soba de teracotă sau pe alte surse de căldură.
* Dacă sunt folosiți reci, se introduc într-o pungă de plastic și se țin câteva ore la congelator.
* Se aplică reci sau calzi pe zona dureroasă și se fixează - eventual - cu un șervet sau cu un fular.
* Se lasă să acționeze câtă vreme senzația este plăcută.
Relaxare bob cu bob
Săculeții cu boabe se folosesc în caz de: contracturi, dureri articulare și reumatice, pentru destindere, pentru stimularea mobilității încheieturilor, pentru răcire sau încălzire. Organismul dvs. vă va spune dacă aveți nevoie de căldură sau de frig.
Atenție: nu folosiți săculeți cu boabe sau pleavă în caz de intoleranță sau alergie la umplutura respectivă!
Calmarea durerilor, cu ghimbir
Ghimbirul încălzește, iar uleiul său eteric, parfumat, conține substanțe asemănătoare, ca structură, acidului salicilic, care calmează durerile.
Preparatele de mai jos sunt aromate, ușor de realizat și eficiente.
Rețeta 1:
Comprese cu ghimbir
Ingrediente: o rădăcină mică de ghimbir, 100 ml oțet de mere.
Mod de preparare:
* Se taie ghimbirul mărunt, se încălzește puțin oțetul și se toarnă peste el. Se lasă să se pătrundă 10 minute.
* Se îmbibă un ștergar de bucătărie în decoct și se aplică pe articulația dureroasă.
* Se leagă deasupra un prosop - pentru protecție și căldură - și se lasă compresa să acționeze 20 de minute.
Rețeta 2:
Baie cu ghimbir
Ingrediente: o rădăcină potrivită de ghimbir.
Cum se procedează:
* Se dă ghimbirul pe răzătoare și se opărește cu 2 l de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 15 minute (cu capac), după care se filtrează.
* Se toarnă decoctul în apa din cadă și se face o baie de 20 de minute.
* După baie, stați în pat și veți simți cum pătrunde căldură până în celule și cum dispar durerile.
Rețeta 3:
Ulei de ghimbir
Ingrediente: o rădăcină mai mică de ghimbir, ulei de susan.
Mod de preparare:
* Se rade ghimbirul și se stoarce zeama printr-un tifon.
* Se amestecă o parte de zeamă cu 5 părți de ulei de susan.
* Se fricționează cu uleiul astfel obținut membrele dureroase sau, pur și simplu, picioarele și mâinile reci.
* Restul uleiului se poate păstra câteva zile într-un borcan cu capac, ținut la frigider.
Uleiul de ghimbir, așa sau așa
Uleiul de ghimbir are o multitudine de întrebuințări: împotriva durerilor, pentru încălzit și, dacă nu vă doare nimic, îl puteți folosi în bucătărie - cu spaghete, cu legume sau în salate etc. Le dă un gust minunat!