Remedii pentru mobilitatea articulațiilor

Rodica Demian
Reumatism

La trecerea dintre anotimpuri, doftoroaiele satelor îi sfătuiau pe oamenii suferinzi de reumatism să facă o cură cu păpădie. Iată o rețetă extrem de simplă, eficientă și ușor de preparat.

Salată de păpădie întreagă

Ingrediente:
* Pentru salată: 1 pumn de frunze de păpădie, 1 lingură de muguri de păpădie, 1 rădăcină de păpădie curățată bine și tăiată mărunt, 15 g flori de păpădie (se smulg petalele din caliciu), 1 cățel de usturoi, un adaos, la alegere, din: mere, banane sau pere, boabe de porumb (fierte), ciuperci, ouă fierte tari, cubulețe de pâine prăjită, brânză, nuci sau semințe de floarea-soarelui, cartofi calzi.
* Pentru sos: 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingură oțet, 1 linguriță muștar dulce, eventual 1 lin­guriță jeleu de fructe, sare, piper.
Mod de preparare:
* Se freacă bine cu usturoi un castron de salată.
* Se pun în el frunzele și mugurii de păpădie clă­tite (scurt) cu apă caldă și zvântate într-o sită și se adau­gă rădăcina tăiată mărunt.
* Se prepară sosul, se toarnă peste ingrediente și se lasă să se marineze 30 de minute.
* Se încorporează o cantitate oarecare de adaosuri (tăiate bucățele). Merele n-ar trebui să lipsească, pen­tru că atenuează gustul amar al păpădiei. Fiecare îm­bucătură înseamnă sănătate curată și gust plăcut.
* Se garnisește salata cu petalele galbene de pă­pădie și se servește imediat.

Ceai pentru prevenirea reumatismului

Pentru a preveni anchilozarea articulațiilor și dure­rile reumatice, apelați la plante medicinale care elimi­nă din organism reziduurile rezultate din arderi (meta­bolism). Rețeta care urmează e folosită de secole în sa­tele săsești din zona Sibiului.
Ingrediente (pentru 100 g de amestec): câte o lin­guriță de frunze uscate de urzică, frunze uscate de mesteacăn și splinuță uscată, câte o jumătate de lingu­riță de scoarță uscată de salcie și coada-calului uscată.
Mod de preparare:
* Se amestecă plantele și se pisează ușor, ca să li se simtă mai bine aroma.
* Se pune o lingură de amestec într-o cană de ceai și se toarnă deasupra un litru de apă clocotită (apa se toarnă abia la 2-3 minute după ce a dat în fiert, ca să nu se evapore uleiurile eterice).
* Se acoperă cana cu un capac și se lasă plantele să se infuzeze circa 5-7 minute.
* Se ia capacul, se scutură picăturile de apă de pe el în cană (conțin uleiuri eterice) și se strecoară ceaiul.
* Se beau 3-4 cești de ceai pe tot parcursul zilei. O cură durează 2-3 săptămâni.
Recomandare: pentru un gust mai pronunțat, puteți adăuga 20 g de frunze de mentă sau de roiniță. Și pentru a îndulci ceaiul, puțină miere polifloră.
Efectul plantelor folosite: urzica și frunzele de mesteacăn sunt adevărate izvoare de tinerețe; scoarța de salcie conține substanțe calmante și antiinfla­ma­torii, iar splinuța și coada-calului se numără printre plan­tele "renale" care asigură o bună "spălare" a rini­chilor.

Inflamații ale articulațiilor
Cataplasmă cu brusture și ulei de măsline


Această cataplasmă are un efect pozitiv rapid în cazul inflamațiilor acute. Se folosește cu succes în artrite, leziunea articulațiilor, inflamația tendoanelor (tendinită), luxații, contuzii, hematoame.
Ingrediente: 6 linguri rădăcină proaspătă de brusture, spălată și tăiată mărunt (cu coajă cu tot), 1 lingură ulei de măsline, 2 picături ulei eteric de le­vănțică.
Cum se procedează:
* Se mărunțesc în mixer bucățile de rădăcină de brusture, împreună cu uleiul de măsline și cel de le­vănțică, până se obține o pastă omogenă, de consis­tența unui aluat lipicios. Dacă rădăcina e mai mare sau mai mică, orientați-vă după următoarea regulă: o parte de ulei de măsline la 6 părți de rădăcină.
* Se aplică pasta într-un strat gros de 0,5 cm pe zona afectată, se acoperă cu o bucată de pânză și se fixează cu un tifon.
* După 1-2 ore, se verifică dacă pasta s-a uscat. Da­că nu, se mai lasă, câtă vreme senzația este plă­cută.
* Cataplasma se schimbă de mai multe ori.
* Pasta de brusture se poate păstra - într-un bor­can închis - la frigider, vreme de câteva săptămâni.
Atenție: cataplasma nu se aplică pe răni des­chise, pentru că brusturele ar putea conține substanțe dău­nătoare ficatului, care pot pătrunde în sânge. Uti­lizați-o, deci, doar pe rănile închise (enumerate mai sus),fără absolut nicio teamă.

Crampe musculare
Ulei împotriva cârceilor

Ingrediente:
* Amestecul 1: 50 ml ulei de migdale sau de su­nătoare, 5 picături ulei eteric de rozmarin, 3 picături ulei eteric de ienupăr, 2 picături ulei eteric de scorțișoară, 2 picături ulei eteric de levănțică.
* Amestecul 2: 30 ml ulei de mig­dale sau de sunătoare, 4 picături ulei eteric de portocală, 4 picături ulei eteric de măghi­ran, 2 picături ulei ete­ric de scorțișoară.
Cum se procedează (pentru ambele amestecuri):
* Se amestecă uleiurile ete­rice cu uleiul de migdale (sau sunătoare).
* Se masează zona afectată a arti­culațiilor sau a mușchilor.


Picioare dureroase
Pentru "dezmierdarea" încheieturilor: săculeți cu semințe sau sâmburi

Săculeții (sau pernuțele) um­pluți cu boabe de tot felul sunt o binefacere pentru articulațiile sensibile. Se aplică reci, călduți sau calzi, în funcție de necesități. Săculeții înmagazinează căldură sau frig, pe care le "transferă" în­cet, și se "lipesc", ușor, de zona a­fec­tată, calmând durerile.
Săculeții pot fi umpluți cu boabe sau cu pleavă. Puteți folosi după dorință: boabe de cereale, de fasole, de rapiță, pleava de grâu sau mei.
Cum se procedează:
* Săculețul (pernuța) se aplică rece sau cald, după nevoie.
* Pentru a încălzi săculeții, se pun pe calorifer, pe soba de teracotă sau pe alte surse de căldură.
* Dacă sunt folosiți reci, se introduc într-o pungă de plastic și se țin câteva ore la congelator.
* Se aplică reci sau calzi pe zona dureroasă și se fixează - eventual - cu un șervet sau cu un fular.
* Se lasă să acționeze câtă vreme senzația este plăcută.

Relaxare bob cu bob
Săculeții cu boabe se folosesc în caz de: con­trac­turi, dureri articulare și reumatice, pentru destin­dere, pentru stimularea mobilității încheieturilor, pentru răcire sau încălzire. Organismul dvs. vă va spune dacă aveți nevoie de căldură sau de frig.
Atenție: nu folosiți săculeți cu boabe sau pleavă în caz de intoleranță sau alergie la umplutura respectivă!

Calmarea durerilor, cu ghimbir

Ghimbirul încălzește, iar uleiul său eteric, parfu­mat, conține substanțe asemănătoare, ca structură, aci­dului salicilic, care calmează durerile.
Preparatele de mai jos sunt aro­mate, ușor de reali­zat și eficiente.

Rețeta 1:
Comprese cu ghimbir

Ingrediente: o rădăcină mică de ghimbir, 100 ml oțet de mere.
Mod de preparare:
* Se taie ghimbirul mărunt, se încălzește puțin oțetul și se toarnă peste el. Se lasă să se pătrundă 10 minute.
* Se îmbibă un ștergar de bucă­tărie în decoct și se aplică pe articu­lația dureroasă.
* Se leagă deasupra un prosop - pentru protecție și căldură - și se lasă compresa să acționeze 20 de minute.

Rețeta 2:
Baie cu ghimbir

Ingrediente: o rădăcină potri­vită de ghimbir.
Cum se procedează:
* Se dă ghimbirul pe răzătoare și se opărește cu 2 l de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 15 mi­nute (cu capac), după care se fil­trea­ză.
* Se toarnă decoctul în apa din cadă și se face o baie de 20 de mi­nute.
* După baie, stați în pat și veți simți cum pătrunde căldură până în celule și cum dispar durerile.

Rețeta 3:
Ulei de ghimbir

Ingrediente: o rădăcină mai mică de ghimbir, ulei de susan.
Mod de preparare:
* Se rade ghimbirul și se stoarce zeama printr-un tifon.
* Se amestecă o parte de zeamă cu 5 părți de ulei de susan.
* Se fricționează cu uleiul astfel obținut membrele dureroase sau, pur și simplu, picioarele și mâinile reci.
* Restul uleiului se poate păstra câteva zile într-un borcan cu capac, ținut la frigider.

Uleiul de ghimbir, așa sau așa
Uleiul de ghimbir are o multitudine de întrebuin­țări: împotriva durerilor, pentru încălzit și, dacă nu vă doare nimic, îl puteți folosi în bucătărie - cu spaghete, cu legume sau în salate etc. Le dă un gust minunat!