Încă din din cele mai vechi consemnări scriptice ale istoriei omenirii, aflăm că vindecătorii din lumea întreagă foloseau nenumărate remedii naturale pentru a trata dispepsia, adică tulburările digestive. Indienii combăteau balonările şi durerile abdominale cu seminţe de coriandru. Chinezii le alinau cu scorţişoară. Chiar şi în Biblie sunt amintite plante medicinale bune pentru stomac. Există chiar şi o menţiune critică, referitoare la impozitul perceput asupra lor: "Vai vouă, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen..." (Matei,23,23).
Fiecare dintre noi suferă, uneori, de tulburări digestive şi, de regulă, vina o poartă alimentaţia. Partea bună a lucrurilor este însă aceea că o alegere corectă a alimentelor ingerate readuce stomacul la fel de uşor la funcţionarea sa normală.
*** Busuiocul
La fel ca majoritatea plantelor din familia labiatelor, busuiocul şi busuiocul indian sunt remedii tradiţionale, ce ajută la liniştirea stomacului iritat - şi aceasta pentru un motiv foarte simplu: conţin o mare cantitate de substanţe vegetale secundare cu efect carminativ. Vă sfătuim ca, atunci când aveţi o zi solicitantă, care vă pune la grea încercare nervii, să vă preparaţi un sos pesto cu mult busuioc (aveţi reţete-minune, la coşul cu târguieli) şi să-l mâncaţi alături cu o ţelină, la care aţi adăugat puţină pulbere de rozmarin. În felul acesta, combinaţi trei dintre cele mai bune plante cu proprietăţi curative, care vor acţiona sinergic, stimulând procesul digestiei.
*** Menta
Fitoterapeuţii apreciază în mod deosebit efectul calmant al mentei asupra mucoasei gastrice. Această plantă este întrebuinţată de secole în tratamentul celor mai diverse suferinţe digestive. Ea reprezintă un remediu străvechi contra balonărilor şi a crampelor abdominale. Se explică, aşadar, de ce la generaţia bunicilor noştri bomboana de mentă suptă la sfârşitul mesei devenise o adevărată tradiţie.
*** Rozmarinul
Ca şi ţelina, rozmarinul este utilizat de multă vreme în Europa, ca remediu împotriva tulburărilor digestive. În ultimul timp, o sumedenie de dovezi ştiinţifice vin să ateste calităţile acestei preţioase plante medicinale. S-a descoperit că ea conţine douăsprezece substanţe analgezice şi alte douăsprezece antiinflamatoare, unsprezece cu efect calmant şi încă altele care previn apariţia ulcerului. La toate acestea se adaugă şapte substanţe vegetale secundare, ce au rolul de a evacua gazele din intestin, eliminând astfel balonările.
*** Tulpinile de ţelină
În Ungaria, ţelina se foloseşte în mod tradiţional, pentru combaterea tulburărilor digestive. Specialiştii ştiu că în tulpinile de ţelină se găsesc numeroşi compuşi cu valoare terapeutică. Lista este foarte lungă, ea incluzând peste douăzeci de substanţe analgezice şi tot atâtea antiinflamatoare, unsprezece care împiedică ulceraţiile mucoasei gastrice, mai mult de douăzeci cu acţiune calmantă şi trei carminative.
** Ghimbirul
Ghimbirul posedă principii active (gingerol şi shogaol), care calmează tubul digestiv. Totodată, ele stimulează digestia, amplificând contracţiile musculare ritmice (peristaltismul), datorită cărora chilul este împins de-a lungul intestinului. Ghimbirul ajută organismul să digere proteinele şi activează secreţia biliară, îmbunătăţind astfel digestia lipidelor. Toate acestea contribuie la restabilirea echilibrului în procesul digestiv. Din planta de ghimbir, partea cu acţiune terapeutică este rizomul, care se găseşte şi în magazinele de la noi. Pulberea rezultată din măcinarea lui (planta uscată) se întâlneşte în multe preparate tradiţionale chinezeşti. Ayurveda consideră ghimbirul un medicament universal.
În Grecia antică, după mesele copioase, se mânca ghimbir înfăşurat în pâine, pentru prevenirea balonărilor şi a altor probleme digestive. La un moment dat, rizomul a fost amestecat direct în aluatul pâinii, şi astfel a apărut turta dulce. În secolul 19, clienţii din birturile englezeşti aveau la îndemână cutiuţe cu ghimbir măcinat, pe care şi-l puteau presăra în bere. De aici n-a mai fost decât un pas până la berea de ghimbir, aşa cum o cunoaştem astăzi.
** Muşeţelul
Specialiştii sunt de părere că muşeţelul poate avea o acţiune benefică în numeroase probleme gastrointestinale, printre care şi în dispepsie. Dr. Michael Berry, un farmacolog din Liverpool, apreciază muşeţelul ca fiind lipsit de toxicitate şi foarte eficient. Este un remediu adecvat în special pentru copiii mici, atunci când au dureri de burtă sau când suferă din cauză că le ies primii dinţi.
Dacă aveţi tulburări digestive determinate de stres, liniştiţi-vă cu o plimbare şi mestecaţi o floare de muşeţel. Ambele vă vor ajuta stomacul. Dr. Andrew Weil, profesor la College of Medicine de la University of Arizona din Tucson, recomandă pentru calmarea tubului digestiv combinaţia de muşeţel cu mentă. Aceste două plante acţionează foarte bine împreună.
** Ridichile
Ridichea ne oferă diverse substanţe care ajută digestia, iar în acelaşi timp menţine sănătatea vezicii biliare şi protejează împotriva cancerului. În multe culturi, ridichile sunt întrebuinţate ca remediu contra problemelor gastrointestinale, în primul rând a senzaţiei de stomac greu şi a balonărilor. Atât rădăcina, cât şi sucul, au o acţiune terapeutică dovedită. Michael T. Murray, specialist în metode de tratament naturale şi autor al cărţii "The Encyclopedia of Healing Foods" (Enciclopedia alimentelor vindecătoare), recomandă consumul de ridichi proaspete, în cazurile de constipaţie cronică.
** Scorţişoara
Indispoziţiile gastrice pot fi combătute cu succes, apelând la ceaiul de scorţişoară şi la pâinea prăjită, presărată cu acest condiment. Scorţişoara se utilizează ca medicament de milenii, iar ştiinţa modernă confirmă faptul că ea are proprietatea de a preveni şi calma tulburările gastrice. Este un carminativ puternic, izbutind să reducă la minimum balonările. Medicina tradiţională chineză tratează cu scorţişoară o gamă largă de probleme gastrointestinale, printre altele, dispepsia, gastrita şi chiar cancerul gastric.
* Ardeiul iute
Deşi multă lume presupune contrariul, condimentele iuţi - cum este şi piperul Cayenne - nu irită stomacul, ci dimpotrivă, pot ameliora unele probleme gastrice. Studii recente demonstrează că, dincolo de orice dubiu, carotenoidele care colorează în roşu sau în portocaliu aprins tecile ardeilor iuţi oferă protecţie mucoasei stomacului. Despre capsaicină, substanţa activă responsabilă pentru gustul iute al ardeilor, se crede că ar preveni chiar ulcerul gastric. Un lucru este sigur: ardeii iuţi stimulează digestia.
* Usturoiul, ceapa şi arpagicul
Ingerarea aşa-numitor probiotice - substanţe conţinute în alimente, care favorizează înmulţirea bacteriilor "bune" din intestin - constituie un mijloc eficient de prevenire a diareei. Probiotice naturale se găsesc, printre altele, în usturoi, ceapă şi arpagic, care sunt componente nelipsite ale nutriţiei de tip mediteraneean. Potrivit unor studii efectuate în India, în prezenţa usturoiului, bacteriile bune din flora intestinală normalizează digestia şi facilitează asimilarea mineralelor. Dar principala direcţie de acţiune a usturoiului rămâne combaterea diareei şi prevenirea ulcerului gastric.
Alte ajutoare pentru digestie
Numărul mare de plante medicinale cu efect carminativ - în băncile de date ale fitoterapeuţilor figurează peste cinci sute - face ca alegerea să devină destul de dificilă. Vom încerca să vă venim în întâmpinare, enumerând aici, pe lângă cele deja comentate în acest articol, câteva dintre cele mai cunoscute şi apreciate pentru eficienţa lor.
Coriandrul
Această plantă conţine numeroase substanţe prielnice digestiei. Uleiul din seminţele sale are o acţiune antiseptică, antibacteriană şi antifungică, elimină gazele intestinale şi relaxează musculatura. Cu asemenea proprietăţi, nu e de mirare faptul că boabele de coriandru ameliorează problemele digestive. Locuitorii din bazinul Amazonului îşi condimentează fiertura de fasole cu coriandru sălbatic, reuşind să combată astfel balonările provocate de consumul de leguminoase.
Măghiranul
Englezii toacă frunzele măghiranului şi le amestecă în aluatul de pâine, pentru a-şi trata tulburările digestive, şi alină colicile sugarilor cu o infuzie diluată de măghiran. Această plantă exercită asupra intestinelor o acţiune calmantă, similară cu a mentei.
Aşa cum spuneam mai sus, există multe alte plante care ajută digestia. Dacă aveţi supărări digestive, puteţi experimenta şi cu următoarele plante medicinale: anason, busuioc, cimbru, hrişcă, mărar, tarhon, fenicul, cardamom, iarba-mâţei, asmăţui, chimen, leuştean, cuişoare, turiţă mare, oregano, păstârnac, ienibahar, mentă, salvie, coada şoricelului, arpagic, tulpini de ţelină, vanilie, portocal sălbatic, isop, iarbă de lămâie şi roiniţă.