Încă din din cele mai vechi consemnări scriptice ale istoriei omenirii, aflăm că vindecătorii din lumea întreagă foloseau nenumărate remedii naturale pentru a trata dispepsia, adică tulburările digestive. Indienii combăteau balonările și durerile abdominale cu semințe de coriandru. Chinezii le alinau cu scorțișoară. Chiar și în Biblie sunt amintite plante medicinale bune pentru stomac. Există chiar și o mențiune critică, referitoare la impozitul perceput asupra lor: "Vai vouă, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen..." (Matei,23,23).
Fiecare dintre noi suferă, uneori, de tulburări digestive și, de regulă, vina o poartă alimentația. Partea bună a lucrurilor este însă aceea că o alegere corectă a alimentelor ingerate readuce stomacul la fel de ușor la funcționarea sa normală.
*** Busuiocul
La fel ca majoritatea plantelor din familia labiatelor, busuiocul și busuiocul indian sunt remedii tradiționale, ce ajută la liniștirea stomacului iritat - și aceasta pentru un motiv foarte simplu: conțin o mare cantitate de substanțe vegetale secundare cu efect carminativ. Vă sfătuim ca, atunci când aveți o zi solicitantă, care vă pune la grea încercare nervii, să vă preparați un sos pesto cu mult busuioc (aveți rețete-minune, la coșul cu târguieli) și să-l mâncați alături cu o țelină, la care ați adăugat puțină pulbere de rozmarin. În felul acesta, combinați trei dintre cele mai bune plante cu proprietăți curative, care vor acționa sinergic, stimulând procesul digestiei.
*** Menta
Fitoterapeuții apreciază în mod deosebit efectul calmant al mentei asupra mucoasei gastrice. Această plantă este întrebuințată de secole în tratamentul celor mai diverse suferințe digestive. Ea reprezintă un remediu străvechi contra balonărilor și a crampelor abdominale. Se explică, așadar, de ce la generația bunicilor noștri bomboana de mentă suptă la sfârșitul mesei devenise o adevărată tradiție.
*** Rozmarinul
Ca și țelina, rozmarinul este utilizat de multă vreme în Europa, ca remediu împotriva tulburărilor digestive. În ultimul timp, o sumedenie de dovezi științifice vin să ateste calitățile acestei prețioase plante medicinale. S-a descoperit că ea conține douăsprezece substanțe analgezice și alte douăsprezece antiinflamatoare, unsprezece cu efect calmant și încă altele care previn apariția ulcerului. La toate acestea se adaugă șapte substanțe vegetale secundare, ce au rolul de a evacua gazele din intestin, eliminând astfel balonările.
*** Tulpinile de țelină
În Ungaria, țelina se folosește în mod tradițional, pentru combaterea tulburărilor digestive. Specialiștii știu că în tulpinile de țelină se găsesc numeroși compuși cu valoare terapeutică. Lista este foarte lungă, ea incluzând peste douăzeci de substanțe analgezice și tot atâtea antiinflamatoare, unsprezece care împiedică ulcerațiile mucoasei gastrice, mai mult de douăzeci cu acțiune calmantă și trei carminative.
** Ghimbirul
Ghimbirul posedă principii active (gingerol și shogaol), care calmează tubul digestiv. Totodată, ele stimulează digestia, amplificând contracțiile musculare ritmice (peristaltismul), datorită cărora chilul este împins de-a lungul intestinului. Ghimbirul ajută organismul să digere proteinele și activează secreția biliară, îmbunătățind astfel digestia lipidelor. Toate acestea contribuie la restabilirea echilibrului în procesul digestiv. Din planta de ghimbir, partea cu acțiune terapeutică este rizomul, care se găsește și în magazinele de la noi. Pulberea rezultată din măcinarea lui (planta uscată) se întâlnește în multe preparate tradiționale chinezești. Ayurveda consideră ghimbirul un medicament universal.
În Grecia antică, după mesele copioase, se mânca ghimbir înfășurat în pâine, pentru prevenirea balonărilor și a altor probleme digestive. La un moment dat, rizomul a fost amestecat direct în aluatul pâinii, și astfel a apărut turta dulce. În secolul 19, clienții din birturile englezești aveau la îndemână cutiuțe cu ghimbir măcinat, pe care și-l puteau presăra în bere. De aici n-a mai fost decât un pas până la berea de ghimbir, așa cum o cunoaștem astăzi.
Ghimbirul este deosebit de eficient contra balonărilor, a abdomenului umflat și a crampelor. El liniștește intestinul și îndepărtează gazele din tubul digestiv. Condimentați-vă cu el mâncărurile (mai ales fasolea) și băuturile preferate. Terapeuții consideră că ghimbirul proaspăt (nu cel uscat sau măcinat) este cel mai bun remediu împotriva tulburărilor digestive. Însă nu-l mâncați niciodată pe stomacul gol.
** Mușețelul
Specialiștii sunt de părere că mușețelul poate avea o acțiune benefică în numeroase probleme gastrointestinale, printre care și în dispepsie. Dr. Michael Berry, un farmacolog din Liverpool, apreciază mușețelul ca fiind lipsit de toxicitate și foarte eficient. Este un remediu adecvat în special pentru copiii mici, atunci când au dureri de burtă sau când suferă din cauză că le ies primii dinți.
Dacă aveți tulburări digestive determinate de stres, liniștiți-vă cu o plimbare și mestecați o floare de mușețel. Ambele vă vor ajuta stomacul. Dr. Andrew Weil, profesor la College of Medicine de la University of Arizona din Tucson, recomandă pentru calmarea tubului digestiv combinația de mușețel cu mentă. Aceste două plante acționează foarte bine împreună.
** Ridichile
Ridichea ne oferă diverse substanțe care ajută digestia, iar în același timp menține sănătatea vezicii biliare și protejează împotriva cancerului. În multe culturi, ridichile sunt întrebuințate ca remediu contra problemelor gastrointestinale, în primul rând a senzației de stomac greu și a balonărilor. Atât rădăcina, cât și sucul, au o acțiune terapeutică dovedită. Michael T. Murray, specialist în metode de tratament naturale și autor al cărții "The Encyclopedia of Healing Foods" (Enciclopedia alimentelor vindecătoare), recomandă consumul de ridichi proaspete, în cazurile de constipație cronică.
** Scorțișoara
Indispozițiile gastrice pot fi combătute cu succes, apelând la ceaiul de scorțișoară și la pâinea prăjită, presărată cu acest condiment. Scorțișoara se utilizează ca medicament de milenii, iar știința modernă confirmă faptul că ea are proprietatea de a preveni și calma tulburările gastrice. Este un carminativ puternic, izbutind să reducă la minimum balonările. Medicina tradițională chineză tratează cu scorțișoară o gamă largă de probleme gastrointestinale, printre altele, dispepsia, gastrita și chiar cancerul gastric.
* Ardeiul iute
Deși multă lume presupune contrariul, condimentele iuți - cum este și piperul Cayenne - nu irită stomacul, ci dimpotrivă, pot ameliora unele probleme gastrice. Studii recente demonstrează că, dincolo de orice dubiu, carotenoidele care colorează în roșu sau în portocaliu aprins tecile ardeilor iuți oferă protecție mucoasei stomacului. Despre capsaicină, substanța activă responsabilă pentru gustul iute al ardeilor, se crede că ar preveni chiar ulcerul gastric. Un lucru este sigur: ardeii iuți stimulează digestia.
* Usturoiul, ceapa și arpagicul
Ingerarea așa-numitor probiotice - substanțe conținute în alimente, care favorizează înmulțirea bacteriilor "bune" din intestin - constituie un mijloc eficient de prevenire a diareei. Probiotice naturale se găsesc, printre altele, în usturoi, ceapă și arpagic, care sunt componente nelipsite ale nutriției de tip mediteraneean. Potrivit unor studii efectuate în India, în prezența usturoiului, bacteriile bune din flora intestinală normalizează digestia și facilitează asimilarea mineralelor. Dar principala direcție de acțiune a usturoiului rămâne combaterea diareei și prevenirea ulcerului gastric.
Alte ajutoare pentru digestie
Numărul mare de plante medicinale cu efect carminativ - în băncile de date ale fitoterapeuților figurează peste cinci sute - face ca alegerea să devină destul de dificilă. Vom încerca să vă venim în întâmpinare, enumerând aici, pe lângă cele deja comentate în acest articol, câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate pentru eficiența lor.
Coriandrul
Această plantă conține numeroase substanțe prielnice digestiei. Uleiul din semințele sale are o acțiune antiseptică, antibacteriană și antifungică, elimină gazele intestinale și relaxează musculatura. Cu asemenea proprietăți, nu e de mirare faptul că boabele de coriandru ameliorează problemele digestive. Locuitorii din bazinul Amazonului își condimentează fiertura de fasole cu coriandru sălbatic, reușind să combată astfel balonările provocate de consumul de leguminoase.
Măghiranul
Englezii toacă frunzele măghiranului și le amestecă în aluatul de pâine, pentru a-și trata tulburările digestive, și alină colicile sugarilor cu o infuzie diluată de măghiran. Această plantă exercită asupra intestinelor o acțiune calmantă, similară cu a mentei.
Așa cum spuneam mai sus, există multe alte plante care ajută digestia. Dacă aveți supărări digestive, puteți experimenta și cu următoarele plante medicinale: anason, busuioc, cimbru, hrișcă, mărar, tarhon, fenicul, cardamom, iarba-mâței, asmățui, chimen, leuștean, cuișoare, turiță mare, oregano, păstârnac, ienibahar, mentă, salvie, coada șoricelului, arpagic, tulpini de țelină, vanilie, portocal sălbatic, isop, iarbă de lămâie și roiniță.