Sănătate cu alimente - Tulburările digestive

Gilda Fildan
- Acum, vara, își fac de cap. Dacă nu suntem atenți ce punem în farfurie! -

Încă din din cele mai vechi consemnări scriptice ale istoriei omenirii, aflăm că vindecătorii din lumea întreagă foloseau nenumărate remedii naturale pentru a trata dispepsia, adică tulburările digestive. Indienii combăteau balonările și durerile abdominale cu semințe de coriandru. Chinezii le ali­nau cu scorțișoară. Chiar și în Biblie sunt amintite plante medicinale bune pentru stomac. Există chiar și o mențiune critică, referitoare la impozitul perceput asupra lor: "Vai vouă, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen..." (Matei,23,23).
Fiecare dintre noi suferă, uneori, de tulburări di­gestive și, de regulă, vina o poartă alimentația. Partea bună a lucrurilor este însă aceea că o alegere corectă a alimentelor ingerate readuce stomacul la fel de ușor la funcționarea sa normală.

*** Busuiocul
La fel ca majoritatea plantelor din familia labia­telor, busuiocul și busuiocul indian sunt remedii tradiționale, ce ajută la liniștirea stomacului iritat - și aceasta pentru un motiv foarte simplu: conțin o mare cantitate de substanțe vegetale secundare cu efect car­minativ. Vă sfătuim ca, atunci când aveți o zi solici­tantă, care vă pune la grea încercare nervii, să vă pre­parați un sos pesto cu mult busuioc (aveți rețete-mi­nune, la coșul cu târguieli) și să-l mâncați alături cu o țelină, la care ați adăugat puțină pulbere de rozmarin. În felul acesta, combinați trei dintre cele mai bune plante cu proprietăți curative, care vor acționa siner­gic, stimulând procesul digestiei.

*** Menta
Fitoterapeuții apreciază în mod deosebit efectul cal­mant al mentei asupra mucoasei gastrice. Această plantă este întrebuințată de secole în tratamentul celor mai diverse suferințe digestive. Ea reprezintă un remediu străvechi contra balonărilor și a crampelor abdominale. Se explică, așadar, de ce la generația bu­nicilor noștri bomboana de mentă suptă la sfârșitul mesei devenise o adevărată tradiție.

*** Rozmarinul
Ca și țelina, rozmarinul este utilizat de multă vre­me în Europa, ca remediu împotriva tulburărilor di­ges­tive. În ultimul timp, o sumedenie de dovezi știin­țifice vin să ateste calitățile acestei prețioase plante medicinale. S-a descoperit că ea conține douăsprezece substanțe analgezice și alte douăsprezece antiinfla­ma­toare, unsprezece cu efect calmant și încă altele care previn apariția ulcerului. La toate acestea se adaugă șapte substanțe vegetale secundare, ce au rolul de a evacua gazele din intestin, eliminând astfel balonările.

*** Tulpinile de țelină
În Ungaria, țelina se folosește în mod tradițional, pentru combaterea tulburărilor digestive. Specialiștii știu că în tulpinile de țelină se găsesc numeroși com­puși cu valoare terapeutică. Lista este foarte lungă, ea incluzând peste douăzeci de substanțe analgezice și tot atâtea antiinflamatoare, unsprezece care împiedică ulcerațiile mucoasei gastrice, mai mult de douăzeci cu acțiune calmantă și trei carminative.

** Ghimbirul
Ghimbirul posedă principii active (gingerol și shogaol), care calmează tubul digestiv. Totodată, ele stimulează digestia, amplificând contracțiile muscu­lare ritmice (peristaltismul), datorită cărora chilul este împins de-a lungul intestinului. Ghimbirul ajută orga­nismul să digere proteinele și activează secreția bilia­ră, îmbunătățind astfel digestia lipidelor. Toate acestea contribuie la restabilirea echilibrului în procesul digestiv. Din planta de ghimbir, partea cu acțiune tera­peutică este rizomul, care se găsește și în magazinele de la noi. Pulberea rezultată din măcinarea lui (planta uscată) se întâlnește în multe preparate tradiționale chinezești. Ayurveda consideră ghimbirul un medica­ment universal.
În Grecia antică, după mesele copioase, se mânca ghimbir înfășurat în pâine, pentru prevenirea balonă­rilor și a altor probleme digestive. La un moment dat, rizomul a fost amestecat direct în aluatul pâinii, și astfel a apărut turta dulce. În secolul 19, clienții din birturile englezești aveau la îndemână cutiuțe cu ghim­bir măcinat, pe care și-l puteau presăra în bere. De aici n-a mai fost decât un pas până la berea de ghimbir, așa cum o cunoaștem astăzi.
Ghimbirul este deosebit de eficient contra balo­nărilor, a abdomenului umflat și a crampelor. El liniștește intestinul și îndepărtează gaze­le din tubul digestiv. Condi­men­tați-vă cu el mâncărurile (mai ales fasolea) și băuturile preferate. Terapeuții consideră că ghimbirul proaspăt (nu cel uscat sau măcinat) este cel mai bun remediu împotriva tulbu­ră­rilor digestive. Însă nu-l mân­cați niciodată pe stomacul gol.

** Mușețelul
Specialiștii sunt de părere că mușețelul poate avea o ac­țiune benefică în numeroase pro­bleme gastrointestinale, prin­tre care și în dispepsie. Dr. Michael Berry, un farmacolog din Liverpool, apre­ciază mușețelul ca fiind lipsit de toxicitate și foarte eficient. Este un remediu adecvat în special pentru copiii mici, atunci când au dureri de burtă sau când suferă din cauză că le ies primii dinți.
Dacă aveți tulburări digestive determinate de stres, liniștiți-vă cu o plimbare și mestecați o floare de mu­șețel. Ambele vă vor ajuta stomacul. Dr. Andrew Weil, profesor la College of Medicine de la University of Arizona din Tucson, recomandă pentru calmarea tu­bului digestiv combinația de mușețel cu mentă. Aceste două plante acționează foarte bine împreună.

** Ridichile
Ridichea ne oferă diverse substanțe care ajută digestia, iar în același timp menține sănătatea vezicii biliare și protejează împotriva cancerului. În multe culturi, ridichile sunt întrebuințate ca remediu contra problemelor gastrointestinale, în primul rând a senza­ției de stomac greu și a balonărilor. Atât rădăcina, cât și sucul, au o acțiune terapeutică dovedită. Michael T. Murray, specialist în metode de tratament naturale și autor al cărții "The Encyclopedia of Healing Foods" (Enciclopedia alimentelor vindecătoare), recomandă consumul de ridichi proaspete, în cazurile de con­sti­pație cronică.

** Scorțișoara
Indispozițiile gastrice pot fi combătute cu succes, apelând la ceaiul de scorțișoară și la pâi­nea prăjită, presărată cu acest con­diment. Scorțișoara se utilizează ca medicament de milenii, iar știința modernă confirmă faptul că ea are proprietatea de a preveni și calma tulburările gastrice. Este un car­mi­nativ puternic, izbutind să reducă la mini­mum balonările. Medicina tra­dițională chineză tratează cu scor­țișoară o gamă largă de probleme gastro­intestinale, printre altele, dis­pepsia, gastrita și chiar cancerul gastric.

* Ardeiul iute
Deși multă lume presupune contrariul, condimen­tele iuți - cum este și piperul Cayenne - nu irită sto­macul, ci dimpotrivă, pot ameliora unele probleme gastrice. Studii recente demonstrează că, dincolo de orice dubiu, carotenoidele care colorează în roșu sau în portocaliu aprins tecile ardeilor iuți oferă protecție mucoasei stomacului. Despre capsaicină, substanța activă responsabilă pentru gustul iute al ardeilor, se crede că ar pre­veni chiar ulcerul gastric. Un lucru este sigur: ardeii iuți sti­mulează digestia.

* Usturoiul, ceapa și arpagicul
Ingerarea așa-numitor probio­tice - substanțe conținute în ali­mente, care favorizează înmul­ți­rea bacteriilor "bune" din intestin - constituie un mijloc eficient de prevenire a diareei. Probiotice naturale se găsesc, printre altele, în usturoi, ceapă și arpagic, care sunt componente nelipsite ale nu­triției de tip mediteraneean. Potrivit unor studii efec­tuate în India, în prezența usturoiului, bacteriile bune din flora intestinală normalizează digestia și facili­tează asimilarea mineralelor. Dar principala direcție de acțiune a usturoiului rămâne combaterea diareei și prevenirea ulcerului gastric.

Alte ajutoare pentru digestie

Numărul mare de plante medicinale cu efect car­mi­nativ - în băncile de date ale fitoterapeuților figu­rează peste cinci sute - face ca alegerea să devină des­tul de dificilă. Vom încerca să vă venim în întâm­pinare, enumerând aici, pe lângă cele deja comentate în acest articol, câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate pentru eficiența lor.

Coriandrul
Această plantă conține numeroase substanțe priel­nice digestiei. Uleiul din semințele sale are o acțiune antiseptică, antibacteriană și antifungică, elimină gazele intestinale și relaxează musculatura. Cu ase­me­nea proprietăți, nu e de mirare faptul că boabele de coriandru ameliorează problemele digestive. Locui­torii din bazinul Amazonului își condimentează fier­tura de fasole cu coriandru sălbatic, reușind să com­bată astfel balonările provocate de consumul de legu­minoase.

Măghiranul
Englezii toacă frunzele măghiranului și le ameste­că în aluatul de pâine, pentru a-și trata tulburările digestive, și alină colicile sugarilor cu o infuzie diluată de măghiran. Această plantă exercită asupra intesti­nelor o acțiune calmantă, similară cu a mentei.
Așa cum spuneam mai sus, există multe alte plante care ajută digestia. Dacă aveți supărări digestive, pu­teți experimenta și cu următoarele plante medicinale: ana­son, busuioc, cimbru, hrișcă, mărar, tarhon, feni­cul, cardamom, iarba-mâței, asmățui, chimen, leuș­tean, cuișoare, turiță mare, oregano, păstârnac, ieni­bahar, mentă, salvie, coada șoricelului, arpagic, tul­pini de țelină, vanilie, portocal sălbatic, isop, iarbă de lămâie și roiniță.