ZMEURUL
(Rubus idaeus)
Descrierea plantei
Apreciat la superlativ pentru fructele lui rubinii, atât de parfumate şi dulci, Zmeurul este o plantă răspândită atât în flora spontană, în luminişurile din pădurile din zona de deal şi de munte, cât şi una cultivată în grădini. Creşte sub formă de tufă cu tulpina dreaptă ce se arcuieşte spre vârf, plin de ghimpi în partea inferioară, mai rari în partea superioară. Se înmulţeşte foarte uşor, devenind invaziv când creşterea nu îi este controlată. Frunzele sunt păroase, formate din 3 până la 7 foliole de culoare verde, pe partea superioară, şi argintie, pe cea inferioară. După culegerea fructelor, crenguţele se taie, pentru a favoriza dezvoltarea lăstarilor care vor fructifica anul următor.
Recoltare şi uscare
Persoanele interesate să aibă în farmacia casei frunze de Zmeur e bine să respecte câteva reguli, pentru a obţine materie primă de bună calitate. Frunzele se recoltează fără peţiol (codiţă) în timpul înfloririi şi fructificării, care corespund lunii iunie, în zonele de şes şi deal, şi lunii iulie, în zonele de deal sau munte.
Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie şi se păstrează ca plantă întreagă, până înainte de folosire, când se fărâmă groscior.
Compoziţia chimică
Frunzele conţin tanin, flavonoide, vitamina C, diferite săruri minerale.
Preparate din frunze de Zmeur
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Zmeur uscate şi mărunţite groscior se dau într-un clocot cu 250 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul se poate bea şi neîndulcit, fiind plăcut la gust. Pentru cei mofturoşi, se îndulceşte după gust cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se strecoară fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă. Se foloseşte pentru gargară, în bolile gurii.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri cu vârf cu frunze de Zmeur uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat timp de 10 zile, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri cu vârf de frunze de Zmeur uscate şi mărunţite groscior se amestecă cu 1 litru de vin (alb, roşu) adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, ţinut la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Tratamente interne cu frunze de Zmeur
Există pe plan mondial tendinţa de a accepta tot mai mult terapiile alternative ca metode complementare în prevenirea, ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli. Preparatele din frunze de Zmeur pot fi o alternativă sau o completare la medicaţia recomandată de medicii curanţi.
* Fragilitate capilară la nivelul membrelor inferioare (datorită conţinutului în flavonoizi)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidiareic
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Depurativ al organismului, datorită efectului diuretic, care se manifestă la nivelul rinichilor
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, înainte de masă. Frunzele de Zmeur se pot asocia, pentru detoxifierea organismului, cu frunzele de păpădie.
* Hemostatic, în epistaxis (curgere de sânge din nas)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din coajă de stejar.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Se face şi un tratament local, prin aplicarea în nas a unui unguent hemostatic nazal, care se prepară în Farmacia Faltis.)
* Rehidratant
Hidratarea organismului este foarte importantă şi necesară, mai ales în perioada sezonului cald, când transpiraţia e mai accentuată. Aportul de lichide (apă) se poate asigura prin consumul zilnic de infuzie din frunze de Zmeur. Este un ceai plăcut la gust, asigurând organismului şi diferite săruri minerale care se pierd odată cu transpiraţia. O băutură hidratantă, aromată şi mai bună la gust, se obţine dacă asociem frunzele de Zmeur cu părţi egale de frunze de gutui şi flori de iasomie.
Unul dintre dezavantajele administrării medicamentelor orale sub formă de pulbere la copii îl reprezintă gustul neplăcut. Acesta se poate corecta folosind siropul de Zmeură, care se prepară astfel: 200 g Zmeură proaspătă se fierb câteva minute cu 500 ml apă. După 15 minute se filtrează. Se adaugă 500 g zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduţ, lichidul se filtrează din nou, pentru îndepărtarea unor eventuale impurităţi din zahăr. Rezultă un sirop plăcut la gust. Cu acest sirop se pot îndulci şi alte ceaiuri obţinute din plante medicinale.
Tratamente de uz extern
* Gargarisme - în bolile cavităţii bucale - afte, gingivite, micoze, extracţii dentare
Se face gargară după fiecare masă sau după o extracţie dentară, folosind un decoct din frunze de Zmeur.
* Spălături locale în afecţiunile anusului şi rectului - hemoroizi şi fisuri anale sângerânde
Se fac cu un decoct din frunze de Zmeur, preparat după metoda prezentată mai sus. (Se pot aplica apoi unguente sau supozitoare de la Farmacia Faltis.)
MURUL
(Rubus fructicosus)
Descrierea plantei
Deşi nu sunt la fel de apreciate ca Zmeura, Murele se află şi ele printre cele mai căutate fructe ale pădurii. Cum până ce se vor coace mai durează ceva, acum e anotimpul de recoltare a frunzelor, şi ele, pline de calităţi. Prezent în natură sub formă de arbust (tufe), Murul are partea aeriană formată din mai multe tulpini foarte lungi, atingând chiar 5-6 m, cu ghimpi puternici, în formă de gheare. Frunzele sunt alcătuite din 5 foliole inegale, cu peţiolul şi nervura principală acoperite de numeroşi ţepi. Murul este răspândit în zona deluroasă, la marginea pădurilor, pe margini de poteci şi pe coastele dealurilor. Există şi o specie de Mur numită Murul de mirişte (Rubus caesius), care creşte în zona de câmpie, pe lângă garduri, pe marginea apelor, şi ale cărui frunze nu prezintă importanţă terapeutică. Fructele lui sunt şi ele slab dezvoltate, fără gustul şi aroma rudelor din pădure.
Recoltare şi uscare
Perioada ideală de recoltare a frunzelor de Mur e în lunile iunie-iulie. Din cauza ghimpilor se cere o atenţie deosebită la cules. Mâinile vor fi apărate cu o mănuşă sau ciorap de lână, pentru a evita înţepăturile sau zgârieturile.
Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane). Se respectă aceeaşi tehnologie ca la frunzele de Zmeur. După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează ca plantă întreagă, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică
Compoziţia frunzelor de Mur este asemănătoare cu a celor de Zmeur, având în vedere că fac parte din aceeaşi familie botanică: Rosaceae. Ele sunt bogate în tanin, flavonoide, vitamina C şi o serie de acizi organici.
Preparate din frunze de Mur
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Mur uscate şi mărunţite groscior se opăresc timp de 30 de minute cu 250 ml de apă fiartă, după care se strecoară. Ceaiul se îndulceşte după gust cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Mur uscate şi mărunţite groscior se fierb la foc mic, aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se strecoară fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă, înaintea filtrării. Fiertura se foloseşte pentru uz extern.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri cu vârf de frunze de Mur uscate şi mărunţite groscior se pun timp de 10 zile la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri cu vârf de frunze de Mur uscate şi mărunţite groscior se amestecă cu 1 litru de vin alb, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se în fiecare zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, ţinut la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul terapeutic se va păstra la frigider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Tratamente interne cu frunze de Mur
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv - diaree, colon iritabil
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de muşeţel.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe cu frunze de Mur
* Boli inflamatorii oro-faringiene
Se face gargară cu un decoct obţinut din frunze de Mur. Pentru un efect mai puternic, frunzele de Mur se pot combina cu frunzele de salvie.
* Boala hemoroidală
Se fac băi călduţe cu o fiertură din frunze de Mur şi flori de gălbenele, folosindu-se metoda decoctului prezentată mai sus.
* Afecţiuni bacteriene şi alergice la nivelul pielii
Se folosesc pansamente umede reci (prişniţe), cu un decoct din frunze de Mur. Pentru obţinerea lor se utilizează bucăţi de cearceaf din bumbac spălat şi îndoit de 6-8 ori, apoi umezit, care se aplică pe regiunea bolnavă, fără a se bandaja. Pansamentele cu vată nu sunt indicate, deoarece absorb prea mult ceai şi devin aderente, iar cele de tifon, având ochiurile prea mari, nu reţin umiditatea.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.