ZMEURUL
(Rubus idaeus)
Descrierea plantei
Apreciat la superlativ pentru fructele lui rubinii, atât de parfumate și dulci, Zmeurul este o plantă răspândită atât în flora spontană, în luminișurile din pădurile din zona de deal și de munte, cât și una cultivată în grădini. Crește sub formă de tufă cu tulpina dreaptă ce se arcuiește spre vârf, plin de ghimpi în partea inferioară, mai rari în partea superioară. Se înmulțește foarte ușor, devenind invaziv când creșterea nu îi este controlată. Frunzele sunt păroase, formate din 3 până la 7 foliole de culoare verde, pe partea superioară, și argintie, pe cea inferioară. După culegerea fructelor, crenguțele se taie, pentru a favoriza dezvoltarea lăstarilor care vor fructifica anul următor.
Recoltare și uscare
Persoanele interesate să aibă în farmacia casei frunze de Zmeur e bine să respecte câteva reguli, pentru a obține materie primă de bună calitate. Frunzele se recoltează fără pețiol (codiță) în timpul înfloririi și fructificării, care corespund lunii iunie, în zonele de șes și deal, și lunii iulie, în zonele de deal sau munte.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie și se păstrează ca plantă întreagă, până înainte de folosire, când se fărâmă groscior.
Compoziția chimică
Frunzele conțin tanin, flavonoide, vitamina C, diferite săruri minerale.
Preparate din frunze de Zmeur
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Zmeur uscate și mărunțite groscior se dau într-un clocot cu 250 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul se poate bea și neîndulcit, fiind plăcut la gust. Pentru cei mofturoși, se îndulcește după gust cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se strecoară fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă. Se folosește pentru gargară, în bolile gurii.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri cu vârf cu frunze de Zmeur uscate și mărunțite groscior se pun la macerat timp de 10 zile, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri cu vârf de frunze de Zmeur uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru de vin (alb, roșu) adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, ținut la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Tratamente interne cu frunze de Zmeur
Există pe plan mondial tendința de a accepta tot mai mult terapiile alternative ca metode complementare în prevenirea, ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli. Preparatele din frunze de Zmeur pot fi o alternativă sau o completare la medicația recomandată de medicii curanți.
* Fragilitate capilară la nivelul membrelor inferioare (datorită conținutului în flavonoizi)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidiareic
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Depurativ al organismului, datorită efectului diuretic, care se manifestă la nivelul rinichilor
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, înainte de masă. Frunzele de Zmeur se pot asocia, pentru detoxifierea organismului, cu frunzele de păpădie.
* Hemostatic, în epistaxis (curgere de sânge din nas)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din coajă de stejar.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Se face și un tratament local, prin aplicarea în nas a unui unguent hemostatic nazal, care se prepară în Farmacia Faltis.)
* Rehidratant
Hidratarea organismului este foarte importantă și necesară, mai ales în perioada sezonului cald, când transpirația e mai accentuată. Aportul de lichide (apă) se poate asigura prin consumul zilnic de infuzie din frunze de Zmeur. Este un ceai plăcut la gust, asigurând organismului și diferite săruri minerale care se pierd odată cu transpirația. O băutură hidratantă, aromată și mai bună la gust, se obține dacă asociem frunzele de Zmeur cu părți egale de frunze de gutui și flori de iasomie.
* Aromatizant și edulcorant (în medicina pediatrică)
Unul dintre dezavantajele administrării medicamentelor orale sub formă de pulbere la copii îl reprezintă gustul neplăcut. Acesta se poate corecta folosind siropul de Zmeură, care se prepară astfel: 200 g Zmeură proaspătă se fierb câteva minute cu 500 ml apă. După 15 minute se filtrează. Se adaugă 500 g zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, lichidul se filtrează din nou, pentru îndepărtarea unor eventuale impurități din zahăr. Rezultă un sirop plăcut la gust. Cu acest sirop se pot îndulci și alte ceaiuri obținute din plante medicinale.
Tratamente de uz extern
* Gargarisme - în bolile cavității bucale - afte, gingivite, micoze, extracții dentare
Se face gargară după fiecare masă sau după o extracție dentară, folosind un decoct din frunze de Zmeur.
* Spălături locale în afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi și fisuri anale sângerânde
Se fac cu un decoct din frunze de Zmeur, preparat după metoda prezentată mai sus. (Se pot aplica apoi unguente sau supozitoare de la Farmacia Faltis.)
MURUL
(Rubus fructicosus)
Descrierea plantei
Deși nu sunt la fel de apreciate ca Zmeura, Murele se află și ele printre cele mai căutate fructe ale pădurii. Cum până ce se vor coace mai durează ceva, acum e anotimpul de recoltare a frunzelor, și ele, pline de calități. Prezent în natură sub formă de arbust (tufe), Murul are partea aeriană formată din mai multe tulpini foarte lungi, atingând chiar 5-6 m, cu ghimpi puternici, în formă de gheare. Frunzele sunt alcătuite din 5 foliole inegale, cu pețiolul și nervura principală acoperite de numeroși țepi. Murul este răspândit în zona deluroasă, la marginea pădurilor, pe margini de poteci și pe coastele dealurilor. Există și o specie de Mur numită Murul de miriște (Rubus caesius), care crește în zona de câmpie, pe lângă garduri, pe marginea apelor, și ale cărui frunze nu prezintă importanță terapeutică. Fructele lui sunt și ele slab dezvoltate, fără gustul și aroma rudelor din pădure.
Recoltare și uscare
Perioada ideală de recoltare a frunzelor de Mur e în lunile iunie-iulie. Din cauza ghimpilor se cere o atenție deosebită la cules. Mâinile vor fi apărate cu o mănușă sau ciorap de lână, pentru a evita înțepăturile sau zgârieturile.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). Se respectă aceeași tehnologie ca la frunzele de Zmeur. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziția chimică
Compoziția frunzelor de Mur este asemănătoare cu a celor de Zmeur, având în vedere că fac parte din aceeași familie botanică: Rosaceae. Ele sunt bogate în tanin, flavonoide, vitamina C și o serie de acizi organici.
Preparate din frunze de Mur
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se opăresc timp de 30 de minute cu 250 ml de apă fiartă, după care se strecoară. Ceaiul se îndulcește după gust cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se strecoară fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă, înaintea filtrării. Fiertura se folosește pentru uz extern.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri cu vârf de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se pun timp de 10 zile la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri cu vârf de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru de vin alb, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se în fiecare zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, ținut la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul terapeutic se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Tratamente interne cu frunze de Mur
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv - diaree, colon iritabil
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de mușețel.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe cu frunze de Mur
* Boli inflamatorii oro-faringiene
Se face gargară cu un decoct obținut din frunze de Mur. Pentru un efect mai puternic, frunzele de Mur se pot combina cu frunzele de salvie.
* Boala hemoroidală
Se fac băi călduțe cu o fiertură din frunze de Mur și flori de gălbenele, folosindu-se metoda decoctului prezentată mai sus.
* Afecțiuni bacteriene și alergice la nivelul pielii
Se folosesc pansamente umede reci (prișnițe), cu un decoct din frunze de Mur. Pentru obținerea lor se utilizează bucăți de cearceaf din bumbac spălat și îndoit de 6-8 ori, apoi umezit, care se aplică pe regiunea bolnavă, fără a se bandaja. Pansamentele cu vată nu sunt indicate, deoarece absorb prea mult ceai și devin aderente, iar cele de tifon, având ochiurile prea mari, nu rețin umiditatea.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.